Kiinteistö- ja rakentamisalan halutaan noudattavan tiedonhallinnan kansainvälisiä standardeja – toisi vuosittain 300 miljoonan euron säästöt

Yhtenäisten kansainvälisten standardien noudattaminen tiedonhallinnassa parantaisi kiinteistö- ja rakentamisalan kannattavuutta merkittävästi. Samalla se voisi lisätä organisaatioiden yhteistyötä. Ympäristöministeriö rakentaa nyt KIRA-digin käynnistämän RASTI-projektin avulla strategiaa, jolla kansainväliset standardit saadaan käyttöön.

RASTI-projektin tavoitteena on, että Suomen rakennetun ympäristön tiedonhallinta tehostuu jopa 50 prosentilla. Pitkän aikavälin kustannussäästö olisi tällöin 300 miljoonaa euroa vuodessa*. Tällä hetkellä tiedonhallintaan liittyviä kansainvälisiä ja paikallisia standardeja on useita, ja kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoiden haasteena on valita päällekkäisistä standardeista sopivimmat.

”Epäselvässä tilanteessa syntyy helposti organisaatiokohtaisia ratkaisuja. Kun alalla noudatetaan eri standardeja, organisaatioiden välinen yhteistyö vaikeutuu. Tämä taas heikentää tuottavuutta. Kansainvälisten standardien noudattaminen vahvistaa samalla suomalaisten yritysten kansainvälistymismahdollisuuksia”, sanoo KIRA-digin digipäällikkö Teemu Lehtinen.

RASTI-projekti kestää reilut kolme kuukautta, ja sen toteuttajaksi on valittu buildingSMART Finlandin kokoaman yrityskonsortion asiantuntijaryhmä.

Projekti tuottaa ehdotuksen tiedonhallinnan kansainvälisten standardien yhtenäiselle käytölle kiinteistö- ja rakennusalalla. Lisäksi projekti laatii strategian siitä, miten tavoitetilaan päästään vuoteen 2030 mennessä. Samalla hanke auttaa alan toimijoita ymmärtämään yhteisen tiedonhallinnan merkitystä ja sitoutumaan strategian toimeenpanoon.

Digitalisaation aikakaudella myös strategiaprosessi on nopea

Hankkeen projektiryhmään kuuluu tietomallinnuksen avainhenkilöitä ja buildingSMART Finlandin toimintaan osallistuvia standardisoinnin asiantuntijoita. Projektiryhmä kutsuu työhön mukaan valtion, kuntien ja kaupunkien, järjestöjen ja yritysten edustajia. Hankkeen vastuullinen toteuttaja on Geowise Oy, Juha Saarentauksen johdolla.

”Strategian työstämisen aikataulu on tiukka. Digitalisaatio etenee vauhdilla ja meidän on siksi hahmotettava ripeästi päämäärä ja suunta kansainvälisten standardien käytölle”, sanoo Saarentaus.

Hanke liittyy koko rakennetun ympäristön tiedonhallinnan kokonaisuuteen. Sen tuloksia käsitellään KIRA-digin lisäksi Sähköinen asunto-osakerekisterin ASREK -hankkeen ja Yhteisen tiedon hallinta YTI -hankkeen yhteydessä. Samalla projekti liittyy laajempaan yhteentoimivuuden kokonaisuuteen.

Huhtikuussa 2018 käynnistyneen hankkeen tulokset julkistetaan Helsingissä 11.-12.9. World Summit on Digital Built Environment WDBE 2018 -tapahtumassa.

* Rakennetun ympäristön vuotuinen investointivolyymi (= rakennustuotannon arvo) oli vuonna 2017 33,7 miljardia euroa. Se sisältää uudis- ja korjausrakentamista, infran investointeja ja kunnossapitoa. Tästä tiedonhallinnan kustannus on arviolta 2 % eli 660 miljoonaa. Tavoitteena on säästää tästä 50 % eli noin 300 miljoonaa euroa vuosittain.

Lue lisää KIRA-digistä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentamisen

16.3.2023

Rakentamisen kallistuminen nostaa monen kiinteistöveroa

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet, mikä nostaa monen kiinteistönomistajan veroja. Kiinteistöveron muutoksen määrä ei kuitenkaan ole kaikilla veronmaksajilla sama, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti