Kiertotalouden edistämisohjelma kannusti yhteistyöhön

Kiinteistö- ja rakennusala voi perustua tulevaisuudessa pitkälti kiertotalouteen. Tähän pääsy edellyttää kuitenkin uutta, allianssimaista toimintatapaa, joka yhdistää ja sitouttaa toimijat laajasti, esittää Rakennusteollisuus RT. Tuore ehdotus kiertotalouden edistämisohjelmaksi valmisteluineen korostaa aiempaa ponnekkaamman yhteistyön tarvetta.

Ympäristöministeriö julkisti 13. tammikuuta 2021 ehdotuksen Kiertotalouden strategiseksi edistämisohjelmaksi. Ohjelmasta tehty asiantuntija-arvio osoittaa sen nojaavan vielä monin tavoin yleistason linjauksiin ja selvitystehtäviin.

-Jotta suuntaviivat muuttuvat konkretiaksi, tarvitaan selvästi nykyistä tiiviimpää yhteistä valmistelua, jossa ovat kattavasti mukana ministeriöt, viranomaiset, tutkimus- ja koulutuslaitokset, kunnat ja yrityskenttä, arvioi Rakennusteollisuus RT:n ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen.

-Nyt tehty ohjelmatyö toimii esimerkkinä haasteellisesta toimintamallista. Tiukka aikataulu lisäsi ohjelman laatijoiden painetta ja vähensi valmistelun läpinäkyvyyttä. Lopputulos tarjoaa tässä vaiheessa niukasti konkreettisia toimia, joihin kenttä voisi kattavasti sitoutua.

RT kannustaa edistämään kiertotaloustyötä jatkossa allianssihengessä. Tämä tarkoittaisi eri toimijoiden entistäkin tiiviimpää valtuuttamista yhteisten ratkaisujen kehittämiseen. Kun toimintatavat on linjattu yhdessä, niihin sitoudutaan voimakkaammin.

Oikein suunnatut, mahdollisimman materiaali- ja teknologianeutraalit taloudelliset kannusteet, läpinäkyvä mittaaminen ja dataperusteinen päätöksenteko tukevat siirtymistä kiertotalouteen, samoin pikaiset panostukset kiertotalousosaamiseen. Kiertotalous on saatava alan koulutusohjelmiin. Digitaalisten ratkaisujen, alustojen sekä rakennus- ja purkumateriaalien uudelleenkäytön ja kierrätyksen muutosinvestointeja tulee vauhdittaa TKI-rahoituksella.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

  1. Olipa mielenkiintoinen artikkeli!

    Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.11.2021

Korvausilmaventtiilit puuttuvat miljoonasta suomalaisesta kodista

Syksyn koittaessa kodin lämpö halutaan varmistaa keinolla millä hyvänsä. Jos ilmanvaihto ei toimi toivotulla tavalla, ihmiset kokevat vetoa ilmanvaihtokanavista. Asiaa saatetaan lähteä ratkaisemaan konsteilla, joissa ei ole järjen häivää, kertoo Suomen Terveysilma tiedotteessaan.

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti