Kielto astui voimaan: Kurtturuusut hävitettävä pihoilta

Kurtturuusun kasvatus on kielletty 1. kesäkuuta alkaen. ELY-keskus kannustaa yhteistyöhön vieraslajin torjunnassa.

Alun perin Itä-Aasiasta kotoisin oleva kurtturuusu on haitallinen vieraslaji. Kasvatuskiellon voimaantulon jälkeen sitä ei saa kasvattaa tai päästää ympäristöön, eikä maahantuoda, myydä tai ostaa. Kasvatuskielto koskee kaikkia maanomistajia ja toimijoita. Kiellon noudattamista valvovat ELY-keskukset.

Jos kurtturuusua kuitenkin kesäkuun alun jälkeen vielä kasvaa taloyhtiön pihalla, ELY-keskus ei ole sakottamassa taloyhtiötä.

– Toki laki on yksiselitteinen: jokaisen maanomistajan tulee omistamaltaan maalta torjua vieraslajeja. Lain voimaan astuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heti rangaistaisiin kurtturuusuista. Lähdetään siitä, että kaikki yhdessä alkaisivat torjua vieraslajeja, sanoo vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Jos kyse on tahallisesta kasvatuksesta, ELY antaa määräyksen tuhota kasvit ja sen jälkeen tarvittaessa sakot.

Kurtturuusu voidaan torjua yhteistyöllä

Kurtturuusun hävitys vaatii pitkäjänteisyyttä: tavoite on saada askel askeleelta kasvi pois Suomesta.

– Vain yhdessä voimme onnistua tässä. ELY-keskuksen mottokin on ”yhdessä me teemme sen”, kannustaa Leinonen.

Kurtturuusua voi torjua esimerkiksi näivettämällä, eli leikkaamalla kasvia säännöllisesti maanrajasta niin, ettei se ehdi muodostaa siementä. Näin tekemällä kurtturuusu näivettyy vuosien saatossa. Oman taloyhtiön lisäksi kurtturuusua voi torjua myös muualla maanomistajan luvalla.

Ohjeita kurtturuusun tunnistamiseen ja torjuntaan on saatavissa vieraslajit.fi-sivustolta.

Mistä kurtturuusun tunnistaa?

Kurtturuusussa on punaiset tai valkoiset kukat, joissa on viisi terälehteä, ja nauriin muotoiset marjat. Kasvi lisääntyy marjojensa avulla. Siksi marjat on syytä kerätä syksyisin esimerkiksi suljettavaan muoviastiaan ja toimittaa palaviin jätteisiin. Kurtturuusu leviää todella tehokkaasti ympäristöön eikä pysy puutarhassa kurissa, vaikka sitä leikkaisi. Se viihtyy erityisesti hiekkarannoilla, joissa se syrjäyttää muut kasvit nopeasti.

kurtturuusun marja

Elli Kummala

Kirjoittaja on Kiinteistölehden verkkotuottaja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.4.2017

Tupakointi

Tupakointi ja sen rajoittaminen herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Yhtäältä on kyse jokaisen oikeudesta savuttomaan asumiseen ja elämään. Toisaalta tupakointi nähdään henkilökohtaiseen vapauteen ja yksityiselämän suojaan liittyvänä asiana, jonka rajoittaminen koetaan perusoikeuteen puuttumisena.

15.6.2016

Taloyhtiöille uusia keinoja puuttua tupakoinnin asumishaittoihin

Tupakointi ja sen rajoittamisen keinot taloyhtiössä on ollut ja tulee jatkossakin olemaan paljon keskustelua herättävä aihe. Taloyhtiön yleisissä tiloissa ja yleisillä alueilla tupakoinnin rajoittaminen on ollut mahdollista jo nykylainsäädännön nojalla. Uuden tupakkalain myötä taloyhtiön käyttöön tulee uusia keinoja rajoittaa tupakoinnin aiheuttamia terveys- ja hajuhaittoja myös yksinomaan asukashallinnassa olevilla alueilla ja tiloissa.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

28.6.2017

Pihan pelisäännöt kuntoon keskustellen, ei kieltojen voimalla

Kesällä elämä siirtyy pihoille ja parvekkeille, ja silloin taloyhtiössä saattavat nousta puheenaiheeksi yhteisten piha-alueiden pelisäännöt. Kiinteistöliiton lakimiehet saavat kesäisin useita yhteydenottoja esimerkiksi pallopeleihin ja trampoliineihin liittyen. Toisinaan ongelmaksi voivat muodostua taloyhtiön pihalla viihtyvät ulkopuoliset.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti