Kielto astui voimaan: Kurtturuusut hävitettävä pihoilta

Kurtturuusun kasvatus on kielletty 1. kesäkuuta alkaen. ELY-keskus kannustaa yhteistyöhön vieraslajin torjunnassa.

Alun perin Itä-Aasiasta kotoisin oleva kurtturuusu on haitallinen vieraslaji. Kasvatuskiellon voimaantulon jälkeen sitä ei saa kasvattaa tai päästää ympäristöön, eikä maahantuoda, myydä tai ostaa. Kasvatuskielto koskee kaikkia maanomistajia ja toimijoita. Kiellon noudattamista valvovat ELY-keskukset.

Jos kurtturuusua kuitenkin kesäkuun alun jälkeen vielä kasvaa taloyhtiön pihalla, ELY-keskus ei ole sakottamassa taloyhtiötä.

– Toki laki on yksiselitteinen: jokaisen maanomistajan tulee omistamaltaan maalta torjua vieraslajeja. Lain voimaan astuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heti rangaistaisiin kurtturuusuista. Lähdetään siitä, että kaikki yhdessä alkaisivat torjua vieraslajeja, sanoo vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Jos kyse on tahallisesta kasvatuksesta, ELY antaa määräyksen tuhota kasvit ja sen jälkeen tarvittaessa sakot.

Kurtturuusu voidaan torjua yhteistyöllä

Kurtturuusun hävitys vaatii pitkäjänteisyyttä: tavoite on saada askel askeleelta kasvi pois Suomesta.

– Vain yhdessä voimme onnistua tässä. ELY-keskuksen mottokin on ”yhdessä me teemme sen”, kannustaa Leinonen.

Kurtturuusua voi torjua esimerkiksi näivettämällä, eli leikkaamalla kasvia säännöllisesti maanrajasta niin, ettei se ehdi muodostaa siementä. Näin tekemällä kurtturuusu näivettyy vuosien saatossa. Oman taloyhtiön lisäksi kurtturuusua voi torjua myös muualla maanomistajan luvalla.

Ohjeita kurtturuusun tunnistamiseen ja torjuntaan on saatavissa vieraslajit.fi-sivustolta.

Mistä kurtturuusun tunnistaa?

Kurtturuusussa on punaiset tai valkoiset kukat, joissa on viisi terälehteä, ja nauriin muotoiset marjat. Kasvi lisääntyy marjojensa avulla. Siksi marjat on syytä kerätä syksyisin esimerkiksi suljettavaan muoviastiaan ja toimittaa palaviin jätteisiin. Kurtturuusu leviää todella tehokkaasti ympäristöön eikä pysy puutarhassa kurissa, vaikka sitä leikkaisi. Se viihtyy erityisesti hiekkarannoilla, joissa se syrjäyttää muut kasvit nopeasti.

kurtturuusun marja

Elli Kummala

Kirjoittaja on Kiinteistölehden verkkotuottaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kurtturuusu

13.7.2022

Kasvatuskiellon siirtymäaika umpeutui, mitä nyt?

Kurtturuusu säädettiin haitalliseksi vieraslajiksi kolme vuotta sitten, jolloin asetettiin kolmen vuoden siirtymäaika sen kasvatuksen kieltämiselle. Nyt siirtymäaika on umpeutunut ja kasvatuskielto voimassa. Mitä tapahtuu nyt?

14.4.2022

EU ajaa kieltoa nykyisille ilmalämpöpumpuille. Syynä tiukempi sääntely käytettäville kylmäaineille

Ilmalämpöpumppujen suosio on noussut vuosittain tasaisesti. Sähkön ja öljyn hinnannousujen vuoksi lämpöpumppujen suosion on oletettu kasvavan entisestään. Nyt EU maalaa kuitenkin tummia pilviä niiden käytölle kesken kriisiä, jossa haetaan vaihtoehtoja lämmitykseen ja ilmastointiin.

28.4.2022

Voiko taloyhtiö kieltää parvekegrillaamisen?

Parvekegrillaaminen herättää suuria tunteita. Taloyhtiö voi järjestyssäännöillä puuttua asiaan, mutta parveke on silti osakkaan hallinnassa ja osakkaalla on oikeus tehdä siellä mitä haluaa. Eri asia on, jos parvekegrillaaminen aiheuttaa turvallisuusriskin.

19.12.2022

Mitä rappukäytävässä saa säilyttää?

Pelastuslaki (379/2011) määrittelee sen, mitä irtaimia tavaroita saa säilyttää taloyhtiön rappukäytävissä. Lähtökohtaisesti ainoastaan ovikoristeet, ilmoitustaulut ja yhtiön kynnysmatot ovat esineitä, joiden säilyttäminen on sallittua. Muunlaisten irtaimien esineiden säilyttäminen rappukäytävässä on kiellettyä paloturvallisuuden nojalla.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti