KHO: Taloyhtiö voi kieltää huoneistossa tupakoinnin

Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi tiistaina, että taloyhtiön vaatimus tupakointikiellosta asuntoon oli laillinen. Päätöksessä painoivat terveysnäkökohdat.

Kiinteistöliitto luonnehtii Helsingin Sanomille antamassaan lausunnossa KHO:n ratkaisua merkittäväksi ja arvioi, että se voi osaltaan lisätä taloyhtiöiden hakemia asuintilojen tupakointikieltoja tulevaisuudessa.

Liiton päälakimies Jenni Huplin mukaan asunnon sisätiloja koskevat tupakointikiellot ovat harvinaisempia kuin parveketupakointikiellot.

− Arviomme mukaan sisätiloja koskevia kieltoja on tähän mennessä määrätty muutama kymmenen Suomessa, Hupli sanoo.

Korkein hallinto-oikeus linjasi ratkaisussaan, millaisten edellytysten on täytyttävä, jotta kielto voidaan määrätä.

Ennakkotapaus Tuusulasta

Oikeudenkäynti koski tapausta, jossa Tuusulan kunnan terveystarkastaja kielsi asunnon sisätiloissa tupakoinnin asunto-osakeyhtiön hakemuksesta.

Asunto-osakeyhtiön mukaan asukkaan tupakointi asunnon sisätiloissa oli aiheuttanut haittaa yli kymmenen vuoden ajan. Siitä oli tehty useita valituksia.

Asunto-osakeyhtiö oli korjauttanut asunnon rakenteita ja tiivistyksiä, jotta savu ei kulkeutuisi muihin asuintiloihin. Lisäksi asukasta oli kehotettu polttamaan liesituulettimen alla ja pitämään tällöin ikkunat ja ovet suljettuina.

Näistä toimista huolimatta tupakansavu levisi muihin asuntoihin.

Taloyhtiö oli selvittänyt haittaa talossa merkkiainekokeilla, joissa oli havaittu savun kulkeutuvan asunnosta toiseen.

Asukasta oli taloyhtiön mukaan myös ohjeistettu polttamaan liesituulettimen alla ja pitämään ovia ja ikkunoita kiinni sauhutellessaan, mutta taloyhtiön mukaan ohjeet jäivät noudattamatta. Niinpä taloyhtiö haki tupakointikieltoa.

Ensin on yritettävä estää haittaa

Tupakoiva asukas valitti kiellosta ensin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Asukas sai valitusluvan vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Myös KHO katsoi päätöksessään, että taloyhtiön pyytämä tupakointikielto on laillinen.

KHO:n näkemys oli, että tupakansavu on terveyshaitta ja kiellon tarkoituksena on suojata muita asukkaita toistuvalta altistumiselta tupakansavulle omissa kodeissaan.

Asukas oli vedonnut valituksessaan terveydentilaansa, jonka vuoksi hänen oli hissittömässä talossa hankala siirtyä ulos tupakointipaikalle. KHO:n vaakakupissa painoi kuitenkin enemmän naapureille koituva terveyshaitta.

– Se, että määräyksen noudattaminen oli tupakoitsijalle hänen terveyteensä liittyvistä syistä johtuen mahdollisesti vaikeaa tai hankalaa, ei oikeuttanut altistamaan muita asukkaita tupakansavulle, KHO:n päätöksessä lukee.

Tupakkalain mukaan tupakointikielto voidaan määrätä tiloihin, joista kulkee rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi tupakansavua toiselle parvekkeelle, huoneiston sisätiloihin tai huoneistoon kuuluvan pihan oleskelutilaan muutoin kuin poikkeuksellisesti. Kyseessä tulee olla toistuva haitta.

Kielto saadaan kuitenkin määrätä vain, jos savun kulkeutumista ei ole pystytty estämään rakenteiden kohtuullisella korjaamisella tai muuttamisella. Asukkaalle on annettava myös ensin mahdollisuus ehkäistä savuhaittaa omilla toimenpiteillään.

KHO:n mukaan nämä edellytykset täyttyivät tuusulalaisen taloyhtiön tapauksessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti