Keskuskauppakamari: Kiinteistömarkkinat hiljenevät

taloyhtiön verotuspäätös

Kiinteistömarkkinat ovat hiljentyneet vuoden aikana selvästi, käy ilmi Keskuskauppakamarin auktorisoiduille kiinteistöarvioijille tekemästä kyselystä.

Arvioijista kolme neljästä kertoi sekä asunto- että toimitilamarkkinan hiljentyneen kuluvana vuonna. Muutos viime vuoteen on merkittävä: vuosi sitten 65 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoi markkinan päinvastoin vilkastuneen.

Hiljentyminen koskee erityisesti asuntokauppaa, mutta myös toimitilamarkkinoilla on vaimentumisen merkkejä, kun sijoittajat ovat tulleet varovaisemmiksi. Osin toimitilamarkkina vetää vielä hyvin.

– Alkuvuodesta kauppa kävi vielä hyvin, mutta epävarmuustekijöiden lisääntyessä markkinat hiljenivät. Asuntokohteista erityisesti pienten asuntojen kauppa on hidastunut. Myös arvoasuntojen kauppa takkuilee, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Hänen mukaansa hyväkuntoisia, uudehkoja ja hyvällä sijainnilla olevia perheasuntoja menee vielä hyvin kaupaksi. Myyntiajat ovat kuitenkin pidentyneet ja ostajista on tullut varovaisempia.

– Sähkölämmitteiset kiinteistöt eivät ole suosiossa. Ostajat ovat selkeästi harkitummin liikkeellä. Kunnon ja sijainnin merkitys on korostunut entisestään.

”Romahdusta ei ole odotettavissa”

Myös Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi asuntokaupan hyytyvän jonkin verran.

– Korkojen nousu haastaa jatkossa yhä enemmän asuntomarkkinoita ja hyydyttää kauppaa. Mitään romahdusta ei silti ole odotettavissa, mutta epävarmuutta kylläkin, hän arvioi.

Appelqvistin mukaan rahapolitiikan kiristyminen osuu tilanteeseen, jossa uusien asuntojen tarjonta on poikkeuksellisen voimakasta ja yleinen suhdannetilanne heikkenemässä. Siksi hinnoissa voi olla laskupainetta pitkästä aikaa myös kasvukeskuksissa.

Auktorisoiduille kiinteistöarvioijille tekemä kysely toteutettiin verkkokyselynä kuluvana syksynä. Auktorisoidut kiinteistöarvioijat (AKA) ovat Keskuskauppakamarin hyväksymiä kiinteistöjen arvonmäärityksen ammattilaisia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.10.2022

Kiinteistönvälittäjät: Asuntomarkkinat hiljenevät odotetusti

Asuntomarkkinat hiljenevät syksyä kohti, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste. Kiinteistönvälittäjien mukaan se on normaalia. Hiljaisen hetken jälkeen on taas odotettavissa vilkkaampi vaihe.

sähkökatkot

27.10.2022

Näin varaudut sähkökatkoihin

Sähköpulan takia voidaan tulevana talvena joutua tekemään lyhyitä sähkökatkoja. Niihin on hyvä varautua etukäteen esimerkiksi 72 tunnin kotivaralla ja säästämällä sähköä. Tärkeintä on pysyä rauhallisena.

aurinkopaneelien asennus

19.8.2022

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Aurinkopaneeleihin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen niiden hankkimista. Muuten asennuksessa voi ilmetä ongelmia. Aurinkopaneelit kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä, ja sähköasennukset tulee jättää alan ammattilaiselle.

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti