Kesä on kiinteistönhuollossa tarkastusten aikaa

kesä huolto

Moni huolto- ja tarkastustoimi sopii hyvin kesällä tehtäväksi, kertoo valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Kesä on paras aika huoltaa esimerkiksi lämmitysjärjestelmät, koska niitä ei tarvita muuhun kuin käyttöveden lämmittämiseen. Kun tilojen lämmitystä ei tarvita, huoltotyöt voidaan tehdä rauhassa.

Myös katto ja sen läpiviennit kannattaa tarkistaa keväällä tai alkukesällä, vinkkaa Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen.

– Talvella katolle kertyneet lumimassat rasittavat paitsi katon rakenteita myös sen teknisiä osia. Mikäli katon läpivienneissä havaitaan korjattavaa, ne kannattaa suojata ja korjata ennen syksyn sateita ja uusia lumia. Jos kosteutta on päässyt vesieristeestä läpi, tilat pitää kuivata huolellisesti kesän aikana, Virtanen opastaa.

Kevään pöly- ja siitepölykauden jälkeen kannattaa vaihtaa tai puhdistaa ilmanvaihtokoneen sekä ilmalämpöpumppujen suodattimet, jolloin ilma pääsee kulkemaan niiden läpi, ja laitteet toimivat suunnitellusti. Suodattimien vaihdon jälkeen on syytä kohdistaa katse salaojiin ja sadevesiviemäreihin.

– Salaojien toimivuutta on syytä tarkastella jo keväisin seuraamalla sulamisvesien käyttäytymistä sekä tarkistamalla veden pinnan taso huoltokaivosta. Salaojien kuvauksella saadaan vielä tarkempaa tietoa salaojien kunnosta, joten salaojat kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella säännöllisin väliajoin, Virtanen sanoo.

Toimimattomat salaojat ja sadevesiviemärit voivat lisätä kosteutta talon perustuksissa ja rakenteiden alla, mikä voi johtaa rakennevaurioihin.

Nuohous kuuluu ammattilaiselle

Nuohous on tehtävä kerran vuodessa ja se on jätettävä ammattilaisen hoidettavaksi. Pätevä nuohooja osaa savuhormin kunnon perusteella arvioida kattilan palamisprosessin toimivuutta ja antaa parhaat vinkit siihen, tarvitseeko kattila erityisiä huoltotoimia.

– Nuohouksia voi tehdä ympäri vuoden varsinaisten sesonkiaikojen ulkopuolella, esimerkiksi kesällä, kun lämmityskattilat tai tulisijat eivät ole aktiivisessa käytössä. Syksyllä lämmitystä voidaan jatkaa turvallisesti, kun piiput on puhdistettu ja tarkistettu talviaikaisen käytön jäljiltä, kertoo Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare.

Kiinteistön omistaja vastaa katon huoltokohteiden kulkuteiden kunnosta: niiden on oltava turvalliset nuohoustyön suorittajalle.

Huoltokohteiden muistilista:

  • Lämmitysjärjestelmien huolto, ja muut lämmityskauden alkuun liittyvät ennakoivat toimet
  • Katon ja sen läpivientien tarkastus
  • Ilmanvaihdon ja ilmalämpöpumpun suodattimien vaihto tai puhdistus
  • Salaoja- ja sadevesiviemäreiden toimivuuden tarkastus
  • Savuhormien nuohous

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.6.2023

Asunto kesän tyhjänä? Ennakoi ja vältä ikävät yllätykset

Asunto jää usein kesällä tyhjäksi pitkiksi ajoiksi kerrallaan, kun asukkaat lähtevät pitkälle lomamatkalle tai mökille. Sekä omistusasujien että vuokralla asuvien täytyy pitää huolta asunnosta myös poissaolon aikana, minkä takia muutama asia kannattaa tarkistaa ennen lomalle lähtöä.

Tilaajille

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti