Kerrostalorakentaminen huitelee huippulukemissa

Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajat laittoivat rakenteille viime vuonna lähes viidenneksen enemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin. Vapaarahoitteisten kerros- ja rivitaloasuntojen aloituksia toteutui yhteensä reilut 12 500 RT:n tuoreimman asuntotuotantokyselyn mukaan. Määrä oli suurin tähänastisen kyselyhistorian eli 2000-luvun aikana.

”Asuntorakentamisen piristyminen on ollut nopeaa, ja se on vetänyt koko Suomen taloutta ylöspäin.Tällä hetkellä kysynnän puute ei enää merkittävästi rajoita tuotantoa, ja myynnissä oleva valmiiden asuntojen varasto on pysynyt matalalla tasolla. Nyt rajoittavia tekijöitä ovat tonttikustannukset sekä pula tonteista ja työvoimasta, etenkin kokeneista työnjohtajista”, summaa kyselyn tuloksia Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Asuntosijoittajat kasvun vetureina

Kasvun takana on muun muassa kevyt rahapolitiikka, joka on ruokkinut sijoittajien intoa asuntoinvestointeihin. Pakarisen mukaan voidaan arvioida, että jopa runsas kolmannes kerrostalojen uudistuotannosta on päätynyt sijoittajille. Sijoittajat paitsi rakennuttavat kokonaisia kerrostaloja myös hankkivat asuntoja rakennusyhtiöiden omasta tarjonnasta.

Kyselyyn vastanneiden yritysten mukaan sijoittajien kysynnän ennakoidaan hiljenevän hieman tänä vuonna. Sen sijaan kotitalouksien kysyntä on vahvistumassa, ja asuntoaloitusten odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla. Pääkaupunkiseudun osuus aloituksista on lähes puolet.

Rakennusteollisuus RT tekee asuntotuotantokyselyn kolmesti vuodessa. Kyselyyn ei sisälly omakotitaloja, valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa tai muiden kuin RT:n jäsenyritysten omistusasuntotuotantoa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.3.2023

Liikehuoneisto taloyhtiössä? Latauspiste ehkä pakollinen ensi vuonna

Ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa, pitää asentaa sähköauton latauspiste viimeistään 31.12.2024. Velvoite koskee myös asunto-osakeyhtiöitä, jotka omistavat yli 20 pysäköintipaikalla varustetun erillisen liikehuoneiston.

korjausrakentaminen

16.3.2023

Kiinteistöliitto Uusimaa: Asuminen ei saa enää kallistua

EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.

ilmalämpöpumpun

26.6.2023

Huomioi nämä ilmalämpöpumpun hankinnassa

Helteiden keskellä moni osakas pohtii ilmalämpöpumpun asentamista. Ennen ostopäätöstä ja asennuksen tilausta on osakkaan kuitenkin tehtävä muutostyöilmoitus taloyhtiölle. Asennukseen ei saa ryhtyä ennen kuin taloyhtiö on käsitellyt muutostyöilmoituksen.

Tilaajille

4.10.2023

Kiinteistöpalvelujen kysynnän odotetaan laskevan

Kiinteistöpalvelualan suhdannetilanne heikkenee, mutta siitä huolimatta ammattitaitoisen työvoiman puute pysyy merkittävänä vaikeutena. Hakijoiden puute on suurin syy rekrytointivaikeuksille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti