Kenen vastuu?

Kun vahinko sattuu taloyhtiössä, tulisi tietää, kenen vastuulla korjauskustannukset ovat. Yle kertoo artikkelissaan, mitä osakkeenomistajan tulisi tietää vastuunjaosta taloyhtiössä.

Vastuunjakotaulukko kertoo vastuun

Asunto-osakeyhtiölaki määrittää, että yhtiön tulee kunnossa rakenteet ja eristeet sekä perusjärjestelmät. Osakas taas vastaa huoneiston kalusteista ja pintamateriaaleista. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo Ylen haastattelussa, että kosteusvauriotapauksissa keskustellaan yleensä siitä, pitääkö kosteusvauriosta kärsineen osakkaan korjata kylpyhuone omalla kustannuksellaan silloin, kun aiemmin omat kylpyhuoneensa remontoineet ovat tehneet sen omalla kustannuksellaan vaihtaessaan muovimatot keraamisiin laattoihin.

Ilmoitus remontista taloyhtiölle

Osakkaan täytyy tehdä ilmoitus huoneistossa tehtävistä remonteista taloyhtiön hallitukselle. Pynnönen muistuttaa, että huoneistoista myös täytyy pitää yllä rekisteriä, johon on merkitty taloyhtiölle ilmoitetut korjaus- ja muutostyöt.

Lue alkuperäinen Ylen artikkeli aiheesta.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuuvapaus

22.5.2023

Milloin hallituksen vastuuvapaus on syytä evätä?

Yksi yhtiökokousten esityslistalle kuuluvista päätettävistä asioista on vastuunvapauden myöntäminen hallitukselle – tai sen epääminen. Kyse on merkittävästä päätöksestä, jonka tekeminen edellyttää riittäviä tietoja.

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti