Käytä kyllästettyä puuta oikein

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kesän piharemontoijia välttämään kyllästetyn puun turhaa käyttöä. Kyllästetty puu on tarpeen, jos puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet on syytä tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Sen sijaan aitojen ja rakennusten ulkoseinien tekoa kyllästetystä puusta ei suositella.

Kyllästetystä puusta liukenee ajan myötä niitä kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia sekä ihmisen että ympäristön hyvinvoinnille.

Rakennusmateriaaliksi myytävä kyllästetty puu on yleensä Pohjoismaisen puunsuojaneuvoston määrittelemää A- tai AB-luokkaa. A-luokan puutavara sisältää enemmän lahoamista estäviä tehoaineita kuin AB-luokan kyllästetty puu.

Verkkosivumme kuvista näkee, mihin pihalla voi käyttää kyllästettyä puuta tai mihin se ei sovi.

Tuunaajien tulee tiedostaa myös kemikaaliriskit

Vanhojen tuotteiden kierrättäminen uusiokäyttöön on lähtökohtaisesti ympäristön kannalta hieno asia. Kesänikkaroijien kannattaa tuunailuja suunnitellessaan kuitenkin ottaa myös ihmisten kemikaalialtistumisen näkökulma huomioon.

– Jos ei ole varma tuotteen puuaineksen mahdollisesta kemikaalikäsittelystä (kyllästetty puu), hyvä nyrkkisääntö on, että alun perin ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara kannattaa pitääkin ulkokäytössä. Sisätiloihin tarkoitettuja materiaaleja voi käyttää huolettomammin myös sisustuksessa, ylitarkastaja Kaarina Repo sanoo.

Muista nämä, kun kierrätät puumateriaaleja:

  • Vanhoista sähköpylväistä on rakennettu mm. saunoja ja pihan pengerryksiä. Ennen sähköpylväiden kyllästämisessä käytettiin arseenia ja kreosoottia (kivihiilitervaa) käytetään edelleen. Molemmilla kemikaaleilla on todettu haittavaikutuksia ihmisen terveydelle. Näiden haitallisten kyllästeaineiden takia vanhoja sähköpylväitä tai ratapölkkyjä ei saa käyttää rakentamiseen tai tuoda kotipihalle minkäänlaiseen uusiokäyttöön.
  • Vanhat johtokelat ja kuormalavat ovat nykyään suosittuja sisustuselementtejä. Koska kyseiset tuotteet on suunniteltu kestämään työmailla ankarissakin olosuhteissa, on kuormalavoissa ja johtokeloissa saatettu käyttää lahoamisenestoaineita. Tarkkaa tietoa mahdollisesti käytetyistä aineista ei ole. Niinpä Tukes ei suosittele tuomaan kyseisiä esineitä sellaisenaan huonekaluiksi sisäkäyttöön. Jos kuormalavoja tai keloja halutaan sisustuksessa käyttää, kannattaa ne aina pinnoittaa maalaamalla tai lakkaamalla. Näin mahdolliset haitalliset aineet eivät käytössä tule kosketuksiin ihon kanssa.
  • Kyllästetystä puusta on nikkaroitu kaivon kansia. Kyllästeiden terveydelle haitalliset kyllästeaineet liukenevat sateen mukana puusta vähitellen kaivon veteen, joten tällainen käyttö ei ole suositeltavaa.
  • Saunan polttopuuksi tai grillauskäyttöön rakentamisesta ylijäänyt kestopuumateriaali ei kelpaa, sillä savu sisältää terveydelle haitallisia aineita.
  • Lasten leikkikaluiksi ylijäämäpalat eivät terveysriskiensä takia myöskään sovi.
  • Jätepuu tulee hävittää paikkakuntakohtaisten, erilliskerättävälle jätteelle annettujen jätteenkäsittelyohjeiden mukaisesti.

Tukes panostaa tänä ja ensi vuonna erilaisessa rakentamisessa käytettävien kemikaalien riskeistä viestimiseen ja tarjoaa tietopaketteja niin ammattirakentajille kuin kotiaan remontoiville kuluttajille.

Vinkkilista kesäterassin tekijälle

Muu kyllästetyn puun käyttöön liittyvä kuvamateriaali

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

komposti

30.9.2022

Näin onnistut kompostoinnissa

Syksyllä puutarhasta syntyy monenlaista kasvijätettä. Kasvijätteet voi kompostoida taloyhtiön pihalla eikä siitä tarvitse tehdä kompostointi-ilmoitusta jätehuoltoviranomaiselle. Onnistunut kompostointi vaatii kerroksellisuutta.

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

28.10.2022

Savuhaitat pienemmiksi oikealla tulisijan käytöllä

Puun polton ennakoidaan lisääntyvän tulevana talvena energiakriisin vuoksi. On tärkeää polttaa puita oikealla tavalla, jotta ilmastolle ja hengitysilmalle ei aiheudu haittaa. Savu aiheuttaa terveys- ja viihtyvyyshaittoja ympäristölle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti