Kaupunkien vuokra-asuntotilanne vaatii ratkaisuja tulevalta hallitukselta

Kaupungistumisen myötä vuokra-asuminen yleistyy Suomessa kovaa vauhtia, ja tämä vaatii tulevalta hallitukselta asuntopoliittisia toimenpiteitä. Suomen Vuokranantajat ry ehdottaa ratkaisuiksi verotuksen kehittämistä, asuntotarjonnan ylläpitämistä sekä tukijärjestelmien oikeudenmukaistamista.

– Tulevalla vaalikaudella tulee selvittää perinpohjaisesti eri sijoitusmuotojen verokohtelu ja pyrkiä yhdenmukaistamaan sitä. Valtion tulee kannustaa kaikenlaiseen piensijoittamiseen, mutta ei ole perusteltua suosia tiettyjä sijoitusmuotoja niin kuin tähän asti on tehty, linjaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Yhdistys esittää muun muassa kaikkia pääomatuloja koskevan 1000 euron verovapaan osuuden käyttöönottoa. Tällainen malli kannustaisi kaikkeen piensijoittamiseen ja vahvistaisi siten kansankapitalismia. Perinteisesti monet suomalaiset ovat säästäneet vain omistusasuntoihinsa. Vuokranantajien näkemyksen mukaan olisi tärkeää kannustaa myös muunlaiseen säästämiseen.

Yksityiset vuokranantajat haluavat olla mukana tarjoamassa asuntoja sosiaalisesti heikossa asemassa oleville asunnonhakijoille. Nykyistä laajemmin tulisi hyödyntää välivuokrausta sekä uusia asumisen malleja, joissa yksityinen vuokranantaja vuokraa asunnon ja kaupunki tukee asukasta esimerkiksi asumisneuvonnalla sekä vuokranmaksun sujumisessa.

Lisäksi asumiseen liittyviä tukijärjestelmiä tulisi uudistaa. Vuokranantajien näkemyksen mukaan tuet tulee kohdistaa vain todella tuen tarpeessa oleville, ja tukien määrän tulee laskea tulojen noustessa. Näin toimivat käytännössä myös kaikki muut suomalaiset tukijärjestelmät.

– Nostamme myös valtion harjoittaman liikennepolitiikan merkittäväksi osaksi asuntopolitiikkaa. Ensi vaalikaudella valtion on investoitava kasvavien kaupunkiseutujen raidehankkeisiin, jonka myötä asuntotarjontaa syntyy automaattisesti lisää. Tämä tarjonnan lisääntyminen on paras lääke asumiskustannusten hillitsemiseksi, toteaa yhdistyksen laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

vuokranantaja vahingonkorvausvastuu

14.8.2023

Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Vuokralainen on lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen aiheuttamansa vahingot. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi vaatia vuokranantajalta korvausta vuokralaisen vahingoittaessa yhtiölle kuuluvia rakennuksen osia.

Tilaajille

16.8.2023

Kustannusten nousu ei aina oikeuta vuokrankorotukseen

Korkojen ja vastikkeiden nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Vuokrankorotusehto kannattaa kirjata vuokrasopimukseen, ja jos näin ei ole tehty, vuokranantaja ja vuokralainen voivat neuvotella asiasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti