Kaukolämmöstä irtautuminen voi poikia lisälaskun

Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtamista suunnittelevat helsinkiläiset taloyhtiöt ovat syksyn aikana hämmästelleet niin sanottua irtautumismaksua, jonka kaupungin energiayhtiö Helen perii toimenpiteestä. Keskimäärin maksu on Helenin mukaan arvonlisävero mukaan lukien 5 400 euroa, mutta se voi joissain tapauksissa nousta jopa 6 600 euroon.

Maksulla Helen sanoo kattavansa kuluja: tarpeettomaksi jäävä kaukolämpöputki pitää katkaista jäätymis- ja vuotovaaran takia.

− Hinta riippuu muun muassa kaivuutöiden sijainnista, putkimateriaaleista ja mahdollisesta asfaltoinnista, sanoo myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa Talouselämä-lehdelle.
Hän huomauttaa, että maksu on aina mainittu myös sopimusehdoissa.

KAUKOLÄMMÖN LIITTYMISMAKSUT muuttuivat arvonlisävelvollisiksi vuonna 2017.  Vanhoissa sopimuksissa liittymämaksut ovat olleet palautuskelpoisia, uusissa eivät.

Myös Tampereen sähkölaitoksella on Helsingin tapainen kaukolämmöstä irtautumismaksu. Se on hieman pienempi kuin Helsingissä, 1 500 euroa ilman alvia.

Turku Energialla ja Vantaan Energialla irtisanomismaksua ei ole käytössä, mutta kuten Tampereellakin, purkukustannukset voidaan vähentää palautettavasta liittymismaksusta.

− Vanhoissa sopimuksissa liittymismaksu oli palautuskelpoinen. Jos maksu on palautettava, sopimusehdot mahdollistavat, että siitä vähennetään purkamisesta aiheutuvat välittömät kustannukset, Turku Energian Jari Kuivanen kertoo.

Kaukolämpö on yhä ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto kaupunkialueilla. Energiateollisuuden mukaan 56 prosenttia kaikista Suomen asuinrakennuksista lämmitetään kaukolämmöllä, ja kerrostaloissa osuus on ainakin suurissa kaupungeissa 90 prosentin luokkaa.

LÄMMÖNLÄHTEEN VALINTAAN vaikuttavat monet tekijät. Kaupunkien keskustoissa maalämpö ei useinkaan ole toteuttamiskelpoinen. Kaukolämpöä taas ei välttämättä ole saatavilla kauempana tiiviistä kaupunkirakenteesta.

Arvion mukaan noin 60 prosenttiin uusista omakotitaloista tulee maalämpö, ja moni taloyhtiö pohtii asiaa. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän vaihto kaikkine kuluineen maksaa noin 20 000 euroa arvonlisäveroineen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.1.2022

Suuret kiinteistösijoittajat ryhtyivät siirtämään vuokratalojaan kaukolämmöstä maalämpöön

YLE kertoo kuinka Vantaan Leinelässä porataan parhaillaan maalämpökaivoja työeläkevakuuttaja Varman vuokrataloyhtiön edustalla. Varmalla on energiaremontti käynnissä seitsemässä vuokrataloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Yhtiöissä on yhteensä yhdeksän asuinkerrostaloa.

20.6.2022

Mitä maalämpö vaatii?

Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

5.3.2019

Asumisen päästöt nollaan Huittisissa – Energiaremontti maksaa itse itsensä

Satakunnan ensimmäinen Energiaremontti-kohde kustantaa mittavan remontin energialaskusta säästämillään rahoilla. Samalla taloyhtiöstä tulee hiilineutraali. Huittisten keskustassa sijaitseva As Oy Vehnä-Hovi tekee laajan energiaremontin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti