
Mitä maalämpö vaatii?
Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.
Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtamista suunnittelevat helsinkiläiset taloyhtiöt ovat syksyn aikana hämmästelleet niin sanottua irtautumismaksua, jonka kaupungin energiayhtiö Helen perii toimenpiteestä. Keskimäärin maksu on Helenin mukaan arvonlisävero mukaan lukien 5 400 euroa, mutta se voi joissain tapauksissa nousta jopa 6 600 euroon.
Maksulla Helen sanoo kattavansa kuluja: tarpeettomaksi jäävä kaukolämpöputki pitää katkaista jäätymis- ja vuotovaaran takia.
− Hinta riippuu muun muassa kaivuutöiden sijainnista, putkimateriaaleista ja mahdollisesta asfaltoinnista, sanoo myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa Talouselämä-lehdelle.
Hän huomauttaa, että maksu on aina mainittu myös sopimusehdoissa.
KAUKOLÄMMÖN LIITTYMISMAKSUT muuttuivat arvonlisävelvollisiksi vuonna 2017. Vanhoissa sopimuksissa liittymämaksut ovat olleet palautuskelpoisia, uusissa eivät.
Myös Tampereen sähkölaitoksella on Helsingin tapainen kaukolämmöstä irtautumismaksu. Se on hieman pienempi kuin Helsingissä, 1 500 euroa ilman alvia.
Turku Energialla ja Vantaan Energialla irtisanomismaksua ei ole käytössä, mutta kuten Tampereellakin, purkukustannukset voidaan vähentää palautettavasta liittymismaksusta.
− Vanhoissa sopimuksissa liittymismaksu oli palautuskelpoinen. Jos maksu on palautettava, sopimusehdot mahdollistavat, että siitä vähennetään purkamisesta aiheutuvat välittömät kustannukset, Turku Energian Jari Kuivanen kertoo.
Kaukolämpö on yhä ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto kaupunkialueilla. Energiateollisuuden mukaan 56 prosenttia kaikista Suomen asuinrakennuksista lämmitetään kaukolämmöllä, ja kerrostaloissa osuus on ainakin suurissa kaupungeissa 90 prosentin luokkaa.
LÄMMÖNLÄHTEEN VALINTAAN vaikuttavat monet tekijät. Kaupunkien keskustoissa maalämpö ei useinkaan ole toteuttamiskelpoinen. Kaukolämpöä taas ei välttämättä ole saatavilla kauempana tiiviistä kaupunkirakenteesta.
Arvion mukaan noin 60 prosenttiin uusista omakotitaloista tulee maalämpö, ja moni taloyhtiö pohtii asiaa. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän vaihto kaikkine kuluineen maksaa noin 20 000 euroa arvonlisäveroineen.
Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.
Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.
Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.
Kallistunut energia on saanut yhä useamman kiinteistönomistajan harkitsemaan energiaremonttia. Ukrainan tilanne tulee todennäköisesti vielä lisäämään innostusta energiaremontteihin. Valtio tukee energiaremontteja tänä vuonna 40 miljoonalla eurolla.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään