Kansalaisten alkusammutustaidot ovat heikentyneet

Kansalaisten alkusammutustaidot ovat heikentyneet parin vuoden takaiseen verrattuna. Vuonna 2015 suomalaisista 58 prosenttia ilmoittaa osaavansa alkusammutuksen hyvin tai erinomaisesti, kun vuonna 2013 vastaava luku oli 66 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämästä puhelinhaastattelututkimuksesta. Lisäksi sukupuolten välinen ero on merkittävä. Miehistä peräti 70 prosenttia arvioi alkusammutustaitonsa hyväksi, mutta naisista vain 45 prosenttia. 

Tutkimuksessa haastateltiin tuhatta manner-Suomessa asuvaa, ja tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kyselyssä selvitettiin mm. väestön turvallisuustaitoja sekä käsityksiä omatoimisesta varautumisesta. Tutkimusaineiston keräsi maalis- ja huhtikuussa Suomen Kyselytutkimus Oy.

SPEKin tutkija Heikki Laurikainen löysi sukupuolten väliselle erolle useita syitä.

– Miehet toimivat naisia useammin yhteiskunnan erilaisissa turvallisuustehtävissä, joissa alkusammutustaitoja harjoitellaan. Lisäksi suuri osa miehistä saa alkusammutuskoulutuksen armeijassa. Miehillä on kuitenkin taipumusta yliarvioida omia taitojaan, joten todellinen naisten ja miesten välinen ero ei ehkä ole aivan niin suuri kuin numerot osoittavat, Laurikainen puntaroi.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että naiset tunsivat miehiä useammin vastuun asumisen turvallisuudesta kuuluvan jollekin muulle, kuten puolisolle.

– Turvallisuusasioista vastaaminen kuuluu kaikille, ja perheissä onkin hyvä jakaa turvallisuuteen liittyviä tehtäviä perheenjäsenten kesken. Muutenkin turvallisuuskulttuurin edistämiseksi sukupuolten välisiä eroja tulisi kaventaa. Naisten luottamusta omiin turvallisuustaitoihin, kuten alkusammutukseen, kannattaisi vahvistaa myös työpaikoilla, Laurikainen toteaa.

Alkusammutustaitoja voi parantaa myös omaehtoisesti osallistumalla AS1-alkusammutuskoulutukseen. Koulutukseen kuuluvat teoria- ja harjoitteluosuudet, ja sen suorittaneet saavat AS1-kortin.

Turvallisuustaitoihin kiinnitetään huomiota Paloturvallisuusviikolla 21.11.–1.12.

Paloturvallisuusviikolla palautetaan mieliin kolme tärkeää asiaa: Miten tulipalojen syttyminen estetään? Miten palo havaitaan nopeasti, jos se kuitenkin syttyy? Miten toimitaan oikein hätätilanteessa? Paloturvallisuusviikolla annetaan kaikkien käyttöön yksinkertaiset keinot parantaa lähipiirin paloturvallisuutta – kotona, työpaikalla, koulussa, päiväkodeissa, taloyhtiöissä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on turvallisuuden yleishyödyllinen ja riippumaton asiantuntija, jonka erityisenä tehtävänä on onnettomuuksien ehkäisyn sekä varautumisen ja väestönsuojelun kehittäminen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentaminen

12.5.2022

Taloyhtiöiden korjaushankkeet kasvussa – Sähköautojen latauspisteet listan kärjessä

Korjausrakentaminen lisääntyy taloyhtiöissä tulevina vuosina. Yleisimpiä korjaushankkeita ovat sähköautojen latauspisteiden asennus, julkisivujen saneeraus ja piharakenteiden parannus. Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometrista selviää, miksi korjaushankkeet ovat nyt kasvussa.

5.4.2022

SKVL: Asuntomarkkinat piristyvät – myös vuokra-asuntojen kysyntä elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo järjestön kevään markkinaennusteen lupaavan selvää käännettä ylöspäin. Vielä kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä kyselyssä välittäjät sanoivat Ukrainan sodan hiljentäneen asuntomarkkinoita. Tilastokeskus kertoo kuitenkin helmikuun olleen pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Sari Tanus / Kristillisdemokraatit

Kristillisdemokraattien Sari Tanuksen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti