Kannattaako taloyhtiön hallituksen kokoa pienentää?

Hallituksen kokoonpanon muutos ei onnistu tuosta vaan. Ensin pitää olla taloyhtiön kokous, jossa päätetään yhtiöjärjestyksen muuttamisesta. Sitten uusi yhtiöjärjestys pitää toimittaa kaupparekisteriin. Kun muutos on hyväksytty, täytyy pitää vielä uusi yhtiökokous, jossa valitaan uuden yhtiöjärjestyksen mukainen hallitus.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen pitää kolmen henkilön hallitusta minimimääränä keskikokoisessa taloyhtiössä, vaikka periaatteessa on mahdollista, että hallituksessa olisi vain kaksi tai jopa yksi henkilö. Jos jäseniä on todella vähän, herää helposti kysymys edustavatko he riittävästi eri näkemyksiä.

− Kun hallituksessa on useampi mukana päättämässä, on vähän turvallisempi olo, että on kuitenkin kuultu useita mielipiteitä, Pynnönen sanoo Satakunnan Kansan lehtijutussa.

Monia saattaa ajatus taloyhtiön hallituksessa olemisesta mietityttää siksi, että vastuu pelottaa. Pynnösen mielestä tästä ei kannata huolehtia liikaa.

− Kun mietin sitä arkipäivää, jota neuvonnassamme näkee, niin on erittäin harvinaista, että pohditaan asioita, joissa hallitus olisi tehnyt jotain väärin. Ennemmin vastuukysymykset koskevat tapauksia, joissa joku on tahallisesti lähtenyt ajamaan omaa etuaan.

Etäosallistumismahdollisuus on tuonut kokouksiin lisää osallistujia

Korona-aika on tuonut moneen taloyhtiöön historialliselta tuntuvan muutoksen, kun yhtiökokouksia on tautitilanteen takia järjestetty etänä.

Mahdollisuus etäosallistumiseen on Kiinteistöliiton mukaan innostunut aiempaa useampia osallistumaan yhtiökokoukseen.

Etäyhtiökokous ei yleensä vaadi muuta kuin sen, että taloyhtiön hallitus päättää, että yhtiökokoukseen voi osallistua etänä. Päätöksen jälkeen on vielä mietittävä, miten etäosallistuminen käytännössä järjestetään.

Kiinteistöliitto toivoo, että parhaillaan vireillä oleva asunto-osakeyhtiölain muutos antaisi taloyhtiöille tulevaisuudessa mahdollisuuden järjestää yhtiökokouksensa tietyin ehdoin myös kokonaan etänä ilman fyysistä kokouspaikkaa. Nykyisin laki edellyttää, että kokouksella on oltava myös fyysinen paikka.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

taloyhtiön hallitus

25.5.2022

Uuden hallituksen toimintatavat selviksi heti hallituskauden alussa

Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Hyvä suunnittelu takaa hyvän hallintotavan

Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti