Kaduilla liikkuvilta edellytetään nyt erityistä varovaisuutta

Viime päivien runsaat lumisateet ja jatkuvat lämpötilavaihtelut ovat muuttaneet kattolumet painaviksi. Lumi ja jää lähtevät valumaan katoilta heti, kun sää lauhtuu ja aiheuttavat näin vaaran kaduilla ja kiinteistöllä liikkuville. Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén muistuttaa, että jokaisen on nyt kiinnitettävä huomiota siihen, missä on turvallista liikkua – suojapuomein merkityt alueet on syytä kiertää kunnolla.
– On hengenvaarallista kulkea aivan lippusiiman tai varoitusnauhan vieressä, koska katolta putoava lumi ja jää eivät putoa aina juuri eristetylle alueelle. Korkealta pudotessaan lumi tulee alas usean metrin etäisyydelle rakennuksen seinästä, varoittaa Gramén.
Jalankulkijoiden on syytä tarkkailla kattojen lumitilannetta ja kierrettävä merkityt alueet kauempaa tai vaihdettava toiselle puolen katua, mikäli huomaa räystäiden yli työntyvää lunta.

Puutteita turvallisuuskäytännöissä

Osa katualueista on eristetty selkeästi ja riittävän isolta alueelta, mutta vaarasta kertovien suojapuomien ja -nauhojen käytössä on nähtävissä myös selvää ammattitaidottomuutta.
– Muutama puomi vaarallisen kadun kummassakin päässä tai varoitusnauha liian lähellä kiinteistön ulkoseinää tai jopa suoraan ulko-oven edessä eivät ole asianmukaista turvaamista. Jalankulkijat kiertävät varoituspuomin, mutta jatkavat kulkuaan puomien välisellä katuosuudella uhmaten näin omaa turvallisuuttaan, Gramén sanoo.
Kiinteistönomistajan ja huoltoyhtiön on huolehdittava vaara-alueen riittävästä eristämisestä sekä varmistettava kiinteistöillä liikkuvien turvallisuus. Gramén muistuttaa Työsuojeluhallinnon laatimasta tarkasta ohjeistuksesta, jota jokaisen lumenpudotusta tekevän ammattilaisen on syytä noudattaa.
Kun jalkakäytävää tai kevyen liikenteen väylää käytetään lumenpudotusalueena, se on aidattava. Vähintään yhden turvamiehen tulee valvoa, että putoava lumi ei aiheuta vaaraa tai vahinkoa ohikulkijoille. Pudotusalueen eristämistä ja turvamiestä tarvitaan myös silloin, kun lunta pudotetaan kiinteistön piha-alueelle.
Pudotustyö on keskeytettävä siksi aikaa, että jalankulkijat päästetään turvallisesti pudotusalueen läpi. Turvamiehen tehtävänä on ohjata jalankulkijat turvalliselle reitille ja varmistaa, että jalankulkijat eivät siirry ajoradalle. Kiinteistön sisäpuolelle on laitettava varoitus käynnissä olevasta pudotustyöstä, jotta ihmiset eivät liiku ulos ovesta suoraan vaara-alueelle, vaan jäävät odottamaan turvamiehen lupaa kulkea vaara-alueen läpi turvallisesti.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.2.2022

Sään vaihtelu on suuri haaste katukunnossapidolle

Talven aikana on nähty kovia myrskyjä suurine lumimäärineen, lämpötilan sahaamista nollan ympärillä ja tämän jälkeen lämpimiä päiviä, joista seuraa liukkautta, monttuja sekä vesilätäköitä, jotka eivät pääse poistumaan lumikasojen vuoksi. Loppuviikoksi ennustetaan jälleen lisää lunta ja pakkasta. Kunnossapidon työmäärän ja kiireen vuoksi esikaupunkialueiden kadut ja etenkin asuntokadut ovat huonossa kunnossa.

11.3.2022

Hiekoituskiviaineksesta pulaa Etelä-Suomessa

Kuntalehti kertoo keravalaisesta isännöintiyrityksestä, joka oli ilmoittanut taloyhtiöasiakkailleen hiekoituskiviaineksen loppuneen koko Etelä-Suomen alueelta. – Pihoja hiekoitetaan sitä mukaa, kun hiekkaa saadaan. Tästä johtuen pyydämme noudattamaan erityistä varovaisuutta pihalla kulkiessa, viestissä kerrottiin.

10.5.2022

Muista korona – Näin järjestät kevättalkoot turvallisesti

Moni taloyhtiö järjestää lähiaikoina perinteiset kevättalkoot kenties pitkästä aikaa koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen. Taloyhtiön hallituksen kannattaa etukäteen varmistaa, että varastosta on saatavilla talkoissa tarvittavat työvälineet ja että ne ovat asianmukaisessa käyttökunnossa. Talkoiden työlistalle on hyvä valikoida melko kevyitä ja helppoja tehtäviä, kuten pensaiden siistimistä ja pihamaan haravointia.

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti