Kaavan muuttaminen helpottuu

Kaavoituksen ja rakentamisen sääntely kevenee huomattavasti, kuten hallitusohjelmassa luvattiin. Maankäyttö- ja rakennuslakiin on tulossa monia muutoksia, jotka tekevät kaavoituksesta joustavampaa ja vähentävät sen ja rakentamisen sääntelyä, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoi tänä aamuna tiedotustilaisuudessa.

ELY-keskusten valvontavaltaa ja valitusoikeutta rajataan. Ne valvovat kuntien alueidenkäyttöä ja rakentamista vain, kun ratkaisuilla on valtakunnallisia tai maakuntatasolla merkittäviä vaikutuksia. Samoin purkuluvissa ELY:n valitusoikeus koskee vain vähintään maakunnallisesti merkittäviä rakennuksia.

Lakiesityksen mukaan vähittäiskaupan suuryksikön kokoraja nousee 2000:sta 4000 kerrosneliömetriin. Maakuntakaavassa vähittäiskaupan enimmäismitoitus tarvitsee jatkossa osoittaa vain keskusta-alueen ulkopuolella. Myös jatkossa vähittäiskaupan suuryksiköt tulee ensisijaisesti sijoitta keskusta-alueille.

Yksi oleellisimmista lain muutoksista on, että asemakaavaa voi tulevaisuudessa muuttaa vaiheittain. Nyt se on mahdollista vain maakunta- ja yleiskaavoissa. Jos yleiskaavan on ilmeisen vanhentunut, voi asemakaavan perustellusta syystä laatia tai muuttaa vastoin yleiskaavaa. Asemakaavassa voidaan nyt muuttaa helpommin yksittäisen rakennuksen käyttötarkoitusta, esimerkiksi muutettaessa toimitilarakennuksia asuintaloiksi.

Ministeri Tiilikaisen mukaan on käynyt ilmi, että maankäyttö- ja rakennuslain  pala kerrallaan korjailun sijasta tarvitaan kokonaisvaltainen uudistus.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaava

24.10.2023

Oman alueen kaavaa kannattaa aina seurata

Kun asuinalueelle suunnitellaan uusia rakennushankkeita, kannattaisi kuunnella alueen asukkaita. He tietävät usein parhaiten, miten uudet järjestelyt toimivat. Vantaan Länsimäessä asukkaat huolestuivat autopaikkojen jäämisestä raitiotien alle.

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

Molok 19.5.

9.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Jätteiden syväkeräyspisteen suunnittelun 6 työkalua

Molok on alkuperäinen jätteiden syväkeräysjärjestelmien suunnittelija ja toimittaja. Syväkeräyspiste säästää tilaa ja tekee jätepisteestä siistimmän. Molok tarjoaa useita verkosta löytyviä maksuttomia suunnittelutyökaluja, joilla jätepisteen suunnittelu on helppoa.

Molok

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti