Juristiliitto selvittäisi yhteiskunnallisen luototuksen taloyhtiöille

Talouden taantuma on lisännyt merkittävästi rakennusalan yritysten konkursseja. Myös aiemmin mahdottomina pidettyjä asunto-osakeyhtiöiden ajautumisia maksukyvyttömyyteen on tapahtunut eri puolilla Suomea.

Juristiliitto esittää toimia pysyviin talousvaikeuksiin ajautuneiden asunto-osakeyhtiöiden auttamiseksi. Liiton mielestä pahimpaan taloustilanteeseen joutuneille taloyhtiöille tulisi selvittää yhteiskunnallisen luototuksen mahdollisuuksia.

Yhteiskunnallinen luototus tarkoittaisi esimerkiksi valtion tai kuntien takaamia ja myöntämiä markkinakorkoa edullisempia lainoja. Järjestelmä voisi muistuttaa yksityishenkilöjen sosiaalista luototusta, jossa korkokanta on viitekoron suuruinen.

– Asunto-osakeyhtiöiden osakkailla on tietenkin ensisijainen vastuu taloyhtiönsä taloudenpidosta ja esimerkiksi riittävän ajoissa aloitetuista remonteista. Toisaalta nopeasti muuttunut taloustilanne ja väestörakenteemme muutos uhkaa ajaa osan vastuullisestikin toimineista asunto-osakeyhtiöistä kohtuuttomiin tilanteisiin erityisesti muuttotappiomaakunnissa, Juristiliiton puheenjohtaja Marika Valjakka toteaa.

– Aivan viimekädessä lasku lankeaa yhteiskunnalle ja pahimmillaan ränsistyvät rakennukset ovat lopulta kuntien murheena.

Talousahdinkoon joutuneen taloyhtiön tilannetta hankaloittaa nykyinen konkurssilainsäädäntö, joka ei huomioi erikseen asunto-osakeyhtiön erityispiirteitä.

Lue lisää: Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää
Maksuvaikeuksista konkurssiin

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

toimiva polkupyörävarasto

2.6.2023

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Taloyhtiön koon mukaan mitoitettu, käytännöllisesti toteutettu ja asukkaiden kannalta hyvin toimiva polkupyörävarasto on harvinaisuus. Oululaisesta As Oy Oulun Lyhdystä sellainen löytyy. Pyörävarastoon voi saada lisää tilaa hävittämällä hylätyt pyörät.

16.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Näin onnistut taloyhtiön KVR-urakassa

Oikean urakkamuodon valinta on tärkeä osa taloyhtiön korjaushanketta. KVR- eli kokonaisvastuu-urakka on yksi taloyhtiöiden eniten käyttämistä urakkamuodoista perinteisen kokonaisurakan jälkeen. Miten siinä onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti