Julkisivuremontti

Julkisivujen kunnostus ja suojaus on Suomessa aiemmin rajoittunut lähinnä julkisivujen ajoittaiseen pesuun. Ilmastonmuutoksen myötä julkisivujamme on nyt rasittamassa likaantumistakin pahempi ongelma; ne kastuvat, eivätkä ehdi kuivumaan. Aiemmin rakenteet kuivuivat pitkän talvikauden aikana, mutta sateiset, lauhat syksyt ja pitkät, kosteat keväät ovat muuttaneet rakennusten kosteuskäyttäytymistä.

Kun julkisivu on liian pitkään kosteana, siirtyy kosteuskuorma eristeisiin, huonontaen eristystehoa oleellisesti ja aiheuttaen lisääntyvää energiahävikkiä. Koska eristeiden kostuminen yleensä tapahtuu varsin hitaasti, vuosien kuluessa, sitä ei usein havaita lainkaan, vaan korkeiden energiakustannusten luullaan johtuvan rakennuksen iästä. Valmistuessaan rakennus kuitenkin oli lämmin ja terveellinen, rakennusajankohtansa vaatimuksia vastaava.

Energiahävikin lisäksi liiallisesta kosteudesta aiheutuu vakavampikin vaiva: mikrobien liikakasvu. Mikrobeja on kaikkialla, myös julkisivujen eristetilassa, mutta niiden saadessa riittävästi kosteutta, ne alkavat lisääntyä ja pyrkivät siirtymään myös muualle rakennukseen.

Rakennuskunnostusten yhteydessä tehostetaan hyvin usein myös ilmanvaihtoa lisäämällä IV-laitteiden tehoa ja tuloilmaventtiileitä. Rakennusten sisävaipan tiiviyteen ei kuitenkaan kiinnitetä riittävästi huomiota. Kun ilmavirran nopeus kasvaa, syntyy vedon tunne ja tuloilmaventtiilejä suljetaan harkitsemattomasti. IV-laite imee tarvitsemansa korvausilman kuitenkin jostakin, useimmiten ikkuna- ja oviraoista sekä muista sisävaipan raoista. Mikrobien itiöt ja muut epäpuhtaudet pääsevät ilmavirran mukana sisätiloihin, aiheuttaen pahimmassa tapauksessa vakavia terveyshaittoja. Julkisivujen piilevä mikrobiongelma kannattaa siis aina poistaa julkisivujen kunnostuksen yhteydessä.

Julkisivun kosteus on helppo havaita

Julkisivun kostuminen voidaan havaita muutenkin kuin kasvaneista energiakustannuksista ja viileästä sisäseinästä. Helpoin tapa sen havaitsemiseksi on katsoa seinää ulkopuolelta lämpökameralla. Kamera paljastaa välittömästi seinärakenteiden mahdolliset lämpövuodot, jotka näkyvät kameran näytöllä punaisella tai keltaisella värillä, kun taas kuivan seinän väri on vihertävä tai sininen.

Älypuhelimiin on nykyisin saatavana lisälaite, joka kiinnitetään puhelimen latausyksikköön. Lisälaite muuttaa älypuhelimen kameran lämpökameraksi, jonka avulla kuka tahansa voi tarkistaa rakenteiden lämpötilat. Tällainen lisälaite maksaa merkistä riippuen vain 250-300 euroa ja sitä voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, joten se on järkevä investointi jokaisen taloyhtiön tarpeisiin.

Toinen helppo tapa tarkistaa julkisivun lämmön pitävyys on mitata sen ulkopinnan lämpötila pakkasella. Kuivan julkisivun lämpötila on vain muutaman asteen ulkolämpötilaa pienempi, kun taas kosteassa seinässä lämpöero voi olla reilusti yli 10 astetta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

julkisivuremontista

14.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön julkisivuremontista tulee tietää

Julkisivuremontti on yksi taloyhtiön suurimmista remonteista. Hyvin toteutettuna se lisää kiinteistön arvoa ja parantaa asumismukavuutta. Lue tästä, miten remontissa voi onnistua parhaalla tavalla.

Raksystems

julkisivuremontti-kilpailu

16.6.2023

Kilpailussa etsitään onnistuneita julkisivuremontteja

Julkisivuyhdistyksen järjestämässä Julkisivuremontti-kilpailussa haetaan taloyhtiöitä, joissa on tehty onnistunut ja laadukas julkisivuremontti ja joka kelpaisi esimerkiksi muille taloyhtiöille. Ehdokkaaksi kilpailuun voi osallistua elokuun loppuun mennessä.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

joustamalla sopimuksessa

8.2.2023

Näin houkuttelet vuokralaisia joustamalla sopimuksessa

Vuokra-asunnon houkuttelevuutta voi lisätä tekemällä joustoja vuokrasopimukseen, sanoo Suomen Vuokranantajat ry. Jos etsii vuokralaista sesongin ulkopuolella, kannattaa kuunnella vuokralaisehdokkaita tarkasti ja selvittää, mitä toiveita heillä on vuokrasopimuksen suhteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti