Juhannusmies ja tulen hallitsemisen taito

Jos juhannuksen vietto keksittäisiin nyt, se kiellettäisiin välittömästi liian vaarallisena. Koska juhannus kuitenkin tänäkin vuonna vietetään, juhannusmiehen on syytä miettiä perusteellisesti, kuinka keskikesän juhlasta selvitään hengissä, jopa ehjin nahoin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa juhannusmiehiä ja kaikkia muita juhlijoita huolellisuuteen erityisesti tulen kanssa.

Juhannusmies pyrkii viettämään juhannuksensa maalla. Siellä olosuhteet poikkeavat arkisista, mikä sinänsä altistaa haavereille. Maalla esimerkiksi lämmitetään juhannusilmojen takia tulisijoja. Muuten ei tarkene. Jos tulen saa syttymään, juhannusmies tarkistaa, että tulisijan edessä ei ole mitään syttyvää. Tuli nimittäin pyrkii leviämään. Juhannusmies totta kai tarkistaa mökin kaikkien palovaroittimien toiminnan.

Juhannuskokko on tulisijaakin haasteellisempi poltettava. Jos juhannusmies ei itse ole kiinteistönomistaja, hänen täytyy keplotella maanomistajalta lupa kokon sytyttämiseen. Metsäpalovaroitus mutkistaa asiaa entisestään. Sen aikana kokkoa ei saa sytyttää lainkaan. Silloin juhannusmies murjottaa koko juhla-ajan saunassa, jonka lämmittämiseen pätevät samat vinkit kuin tulisijoihin edellä.

Jos kokon saa sytyttää, Juhannusmies joutuu raivaamaan kaiken syttyvän ja kastelemaan maan kokon ympäriltä. Näin kokko ei hiivi maastoa myöten lähiympäristöön. Kokkoa ympäröivää luontoa on syytä pitää silmällä muutenkin: kokon syöksemät kipinät saattavat aiheuttaa metsän tai maaston syttymisen vähän kauempanakin.

Juhannusmies tietää kokon sytyttäjänä olevansa vastuussa kokon mahdollisesti aiheuttamista tuhoista. Siksi kokon lähelle on syytä varata vettä ämpäritolkulla siltä varalta, että tulta täytyy alkaa hillitä.

Grillaus kuuluu juhannukseen. Hiiligrillin hehkuva hiillos ja puuskainen juhannustuuli ovat vaarallinen yhdistelmä. Siksi retrogrillaaja sijoittaa pallogrillinsä tuulensuojaan ja raahaa grillinkin läheisyyteen vettä sammutustarkoituksiin.

Kaasugrillin käyttökin vaatii tarkkaavaisuutta. Juhannusmies tarkistaa letkujen liitosten tiiviyden valelemalla ne saippuavedellä. Jos näkyy kuplintaa, liitokset tai letku vuotavat. Kaasun haju on aina vakava vaaran merkki. Avotulet ja tupakat sammutetaan välittömästi, ja pulloventtiili suljetaan.

Suomalaisessa juhannuksenvietossa alkoholi näyttää olevan peruselementti. Alkoholin holtiton käyttö aiheuttaa onnettomuuksia myös juhannuksen aikaan: tulipaloja, jopa palokuolemia, tapaturmia, hukkumisia. Vastuullinen juhannusmies pitää huolta siitä, että juhlissa ainakin osa porukasta on niin skarppina, että pärjäilee niin tulen kuin myös veden kanssa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö toivottaa kaikille oikein turvallista ja mukavaa juhannusta.

Lisätietoja:

http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Paloturvallisuus/Lomailijalle/Juhannuskokko

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.10.2018

Varo allaspaloja – ulkotulista löytyi vaarallisia puutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt ulkotulien turvallisuutta. Kymmenestä testatusta tuotteesta kaksi todettiin vaaraa aiheuttavaksi. Polar-ulkotuli juhlaroihu sangossa -niminen tuote poistettiin markkinoilta ja Puttipaja-ulkotuli 8 cm sai myyntikiellon.

4.5.2017

Uusi sähköinen ammattipätevyysrekisteri rakennusalalle

Suomen Tilaajavastuu Oy on lanseerannut Taitorekisterin, uuden sähköisen palvelun rakennusalan ammattipätevyyksien hallinnointia ja tarkastamista varten. Pätevyydet luetaan Valttikortista Taitorekisteri lanseerattiin huhtikuussa 2017. Siihen tallennetut pätevyydet luetaan rakennustyömailla yleisesti henkilötunnisteena käytettyä Valttikorttia hyödyntämällä, joten erillisiä kortteja ja pätevyystodistuksia ei tarvita.

2.12.2016

Betonin lujuusongelmien syiden selvitys jatkuu

Kemijärven sillan ja Turun sairaalan rakennustyömailla havaittujen betonin lujuusongelmien syitä on selvitetty Liikenneviraston johdolla. Lujuuden heikkenemisen suurimpana teknisenä syynä on ollut betonin liialliset ilmamäärät. Kaikissa Liikenneviraston betonirakenteissa käytetään huokostettua P-lukubetonia, joka on kehitetty vaativia pakkasrasitettuja rakenteita varten.

16.6.2015

Grilli kuumaksi ja juhannusbileet käyntiin!

Grilliruoka, hyvä seura ja aurinko – siinä monen suomalaisen suosikkitapa juhlistaa kesää. Lyhyestä lämpimästä kaudesta kannattaakin nauttia, ja jos siltä tuntuu, myös kerrostaloasukas voi huoletta pistää grillin kuumaksi parvekkeella. Toki naapurisovusta ja paloturvallisuudesta on pidettävä huolta, muistuttaa Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti