Jätkäsaaren suuri ryhmärakennushanke täyttyi ennätysnopeasti

Firan ensimmäisen ryhmärakennuskohteen kaikki 88 asuntoa on varattu alle vuodessa ja talon rakentaminen alkaa syksyllä. 

Firan ryhmärakennusprojekti Jätkäsaaressa Malagankatu 2:ssa on siirtymässä seuraavaan vaiheeseen, kun kaikki kohteen asunnot on varattu. Asunto-osakeyhtiö on rekisteröity ja kohteen toteutussuunnittelu on käynnissä. Hanke on Suomen suurin, vuodessa kasaan saatu ryhmärakentamishanke. Tyypillisesti ryhmärakennuskohteet ovat olleet pienkerrostaloja, rivitaloja ja kaupunkitaloja, mutta Jätkäsaareen nousee suuri kaupunkikerrostalo.

– Nyt ryhmärakennuttajat tekevät materiaalivalintoja ja halutessaan muita muutoksia asuntoihin. Rakennuslupahakemus on viranomaisen käsiteltävänä. Kun hanke saa lainvoimaisen rakennusluvan ja rakennuksen suunnitelmat ovat lopullisesti valmiit, aloitamme rakentamisen, eli noin syys-lokakuussa. Rakennus valmistuu alkuvuodesta 2019, sanoo Firan hankekehityspäällikkö Sanna-Mari Saari.

Ryhmärakentaminen on uudisrakentamisen muoto, jossa asunnonhankkijat toimivat rakennuttajina. Rakennusliike ei omista rakennusta missään vaiheessa. Ryhmärakentamisessa asunnon hinta määräytyy todellisten rakennuskustannusten eikä alueen yleisen hintatason mukaan. Lisäksi vaikutusmahdollisuudet tilaratkaisuihin ovat monesti paremmat kuin perinteisessä uudisasuntotuotannossa. Ryhmärakentamisessa rakentamisen valta ja vaikutusmahdollisuudet ovat ihmisillä, eikä grynderillä.

Fira toteuttaa ryhmärakentamisen palveluna, jolloin se vastaa kokonaisuudesta: ryhmän muodostamisesta, rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta. Malagankadun projekti käynnistyi vuosi sitten ja tulevat asukkaat ovat olleet aktiivisesti mukana asuntojen ja yhteiskäyttötilojen suunnittelussa. Nyt kaikki 88 asuntoa ja yksi työtila ovat löytäneet ottajansa.

– Talossa on 115 osakasta, joihin lukeutuu muun muassa nuoria perheitä, pariskuntia ja eläkeläisiä, jotka haluavat asua lähellä keskustaa. Hyvin moninaista porukkaa, joten ei voi sanoa, että innostus ryhmärakentamisesta rajoittuisi johonkin ihmisryhmään, Saari sanoo.

Seuraavaksi taloyhtiön ryhmärakennuttajista valitaan hallitus. Tulevat asukkaat pidetään tiiviisti mukana koko rakennusvaiheen ajan. Firan tavoite on antaa yhä enemmän valtaa kaupunkilaisille ja olla itse kumppanina toteuttamassa rakennushankkeita.

– Suuri osa vanhaa Helsinkiä on rakennettu ryhmärakentamisena. Ensimmäinen ryhmärakentamiskohde valmistui yli 100 vuotta sitten ja yli 60 vuoden ajan se oli merkittävä rakennusmuoto. Vasta 1950-luvulla grynderit valtasivat alan, Saari sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

3.3.2022

Valtava määrä taloyhtiöitä on vaihtanut isännöintitoimistoa

Taloyhtiöt vaihtavat isännöitsijää kiihtyvää tahtia, kertoo Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) data. Markkinoiden ylivoimaisesti suurimmat häviäjät ovat Realia ja Tahkola. Kun mukaan laskee REIM Isännöinnin, ovat kolmikon vuosimenetykset yhteensä yli 800 taloyhtiötä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti