Jätelain uudistus vaikuttaa myös pieniin taloyhtiöihin

Uudistuva jätelainsäädäntö vaikuttaa ensi vuonna myös pienempiin taloyhtiöihin. Jätelain uudet keskeiset tavoitteet ovat jätteen määrän vähentäminen sekä uudelleenkäytön ja kierrätyksen lisääminen, kirjoittaa Östnyland (7.8.2020).

Suomen jätelainsäädännön uudistus on parasta aikaa käynnissä. Työ perustuu EU:ssa kesällä 2018 hyväksytyn jätesäädöspaketin toimeenpanoon. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo, että lain piti tulla voimaan jo kuluvan vuoden kesäkuussa, mutta myöhästymisen vuoksi se astunee voimaan vuodenvaihteessa. Ylimenoajan pituudeksi on ehdotettu kahta vuotta, Pynnönen toteaa.

Tärkein muutos laissa on, että jokaisen kaupunkialueella sijaitsevan kiinteistön, jossa on vähintään viisi huoneistoa, tulee järjestää kuitu-, lasi-, metalli-, ja muovipakkausjätteen keräys. Tällä hetkellä vaatimus koskee vain kiinteistöjä, joissa on enemmän kuin kaksikymmentä asuntoa.

Uudistetun jätedirektiivin mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää:

  •  55 prosenttia vuonna 2025
  • 60 prosenttia vuonna 2030
  • 65 prosenttia vuonna 2035

Kaikesta pakkausjätteestä tulee kierrättää:

  • 65 prosenttia vuoteen 2025
  • 70 prosenttia vuoteen 2035 mennessä

Lisätietoa jätelainsäädännön uudistuksesta löytyy mm. ympäristöministeriön sivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti