Jäteautot ja pelastusajoneuvot vaikeuksissa runsaan lumen takia

Poikkeukselliset lumisateet ovat tehneet liikkumisesta erittäin haastavaa erityisesti Uudellamaalla. Sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY että Helsingin kaupungin pelastuslaitos vetoavat kaikkiin asukkaisiin ja kiinteistönhoitajiin, että nämä huolehtisivat pihojen ja tienvarsien esteettömyydestä.

Erityisen paljon ongelmia ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen rankat lumimyräkät. Lumitilanne onkin raskaille autoille paikoin todella haasteellinen kaduilla ja ahtailla pihoilla.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos muistuttaa, että pelastuslain mukaan kiinteistön omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että hälytysajoneuvoille tarkoitetut ajotiet ja muut kulkuyhteydet (pelastustiet) pidetään ajokelpoisina ja esteettöminä ja että ne on merkitty asianmukaisesti.

Pelastustielle ei saa pysäköidä ajoneuvoja eikä asettaa muutakaan estettä, kuten varastoida lunta.

Pelastustiet ja nostopaikat on merkitty pysäköinnin kieltävän merkin lisäksi lisäkilvellä. Pelastustien leveys tulee aurattunakin olla 3,5 metriä ja nostopaikkojen koko 6 x13 metriä.

− On meidän kaikkien yhteinen etu, että pelastajat pääsevät ajoissa kohteeseen, Pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessaan.

HSY pyytää säilyttämään roskia tarvittaessa kotona

HSY on painiskellut koko alkuvuoden kuljettajapulan ja keliolosuhteiden kanssa. Sairaustapausten ja monenlaisten säiden aiheuttamien esteiden ohella myös koronakaranteenit ja kalustorikot ovat hidastaneet jätekuljetuksia alkuvuonna. Terveenä pysyneet ovat paiskineet ylitöitä jaksamisen äärirajoilla.

Jätekuljetusten viiveet voivat tällä hetkellä olla alueesta riippuen yhden, kahden tai useamman päivän mittaisia.

− Pian on kevät ja lumitilanne helpottaa, mutta sitä odotellessa toivomme ymmärrystä, yhteistyötä ja kärsivällisyyttä kaikilta. Kuljettajamme tekevät joka päivä parhaansa, jotta kaikkien jäteastiat saataisiin tyhjennettyä mahdollisimman pian, HSY:n kuljetuspalveluiden logistiikkapäällikkö Tero Salo toteaa.

HSY neuvoo asukkaita varmistamaan, että aitauksessa, astiasuojassa tai jätehuoneessa olevan astian saa esteettä ulos tyhjennettäväksi. Samalla tulee huolehtia lukollisten jätetilojen lukkojen jäätymisen estosta ja siitä, että astiat eivät ole jäätyneet kiinni maahan ja jätetilan ovet avautuvat vaivatta.

Jos kiinteistön jäteastiat ovat täynnä, HSY pyytää säilyttämään jätteitä kotona mahdollisuuksien mukaan siihen asti, kunnes astiat on saatu tyhjennettyä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.1.2022

Kattojen lumikuormia kannattaa tarkkailla nyt etenkin Lapissa

Eniten lunta veden määrällä mitattuna on tällä hetkellä Luoteis-Lapissa, jossa lumikuorma ylittää laajalla alueella riskirajana pidettävän 100 kg/m2. Lumen syvyydestä saa paikkakuntakohtaista tietoa esimerkiksi valtion ympäristöhallinnon yhteisestä verkkopalvelusta osoitteesta www.ymparisto.fi. Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia kohteita ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet, kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.

1.2.2022

Helsingissä aurataan viikonlopun lumimyräkän jälkiä – asuntokatujen lumitöitä aloitellaan

Lunta satoi viikonlopun aikana runsaasti kaikkialla Helsingissä, mutta eniten pohjoisilla alueilla. Kumpulassa mitattiin 30 cm uutta lunta sitten viime keskiviikon, kun Kaisaniemessä lumikertymä oli 15 cm viikonlopun aikana. Pää- ja joukkoliikennekatujen jälkeen aurausvuorossa ovat asuntokadut, joiden auraamista on päästy jo aloittelemaan.

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kestääkö katto varmasti talven yli?

Talveen voi valmistautua varmistamalla, että vesikatto on kunnossa. Katon toimivuus voidaan varmistaa asianmukaisilla tarkastuksilla, huolloilla ja ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla. Myös lumenpudotukset voidaan sopia nyt jo.

Kattotutka Oy

10.1.2022

Piha täynnä lunta − Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?

Varsinkin tiiviisti rakennetuilla uudisalueilla taloyhtiöiden pihat ovat usein niin pieniä, ettei niissä ole ylimääräistä tilaa, johon lunta mahtuisi kasaamaan. Kantakaupungissa tilanne on sama. Lunta ei saa kolata naapurikiinteistön puolelle eikä kaupungin omistamalle maalle, toteaa vs.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti