Jäteautot ja pelastusajoneuvot vaikeuksissa runsaan lumen takia

Poikkeukselliset lumisateet ovat tehneet liikkumisesta erittäin haastavaa erityisesti Uudellamaalla. Sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY että Helsingin kaupungin pelastuslaitos vetoavat kaikkiin asukkaisiin ja kiinteistönhoitajiin, että nämä huolehtisivat pihojen ja tienvarsien esteettömyydestä.

Erityisen paljon ongelmia ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen rankat lumimyräkät. Lumitilanne onkin raskaille autoille paikoin todella haasteellinen kaduilla ja ahtailla pihoilla.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos muistuttaa, että pelastuslain mukaan kiinteistön omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että hälytysajoneuvoille tarkoitetut ajotiet ja muut kulkuyhteydet (pelastustiet) pidetään ajokelpoisina ja esteettöminä ja että ne on merkitty asianmukaisesti.

Pelastustielle ei saa pysäköidä ajoneuvoja eikä asettaa muutakaan estettä, kuten varastoida lunta.

Pelastustiet ja nostopaikat on merkitty pysäköinnin kieltävän merkin lisäksi lisäkilvellä. Pelastustien leveys tulee aurattunakin olla 3,5 metriä ja nostopaikkojen koko 6 x13 metriä.

− On meidän kaikkien yhteinen etu, että pelastajat pääsevät ajoissa kohteeseen, Pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessaan.

HSY pyytää säilyttämään roskia tarvittaessa kotona

HSY on painiskellut koko alkuvuoden kuljettajapulan ja keliolosuhteiden kanssa. Sairaustapausten ja monenlaisten säiden aiheuttamien esteiden ohella myös koronakaranteenit ja kalustorikot ovat hidastaneet jätekuljetuksia alkuvuonna. Terveenä pysyneet ovat paiskineet ylitöitä jaksamisen äärirajoilla.

Jätekuljetusten viiveet voivat tällä hetkellä olla alueesta riippuen yhden, kahden tai useamman päivän mittaisia.

− Pian on kevät ja lumitilanne helpottaa, mutta sitä odotellessa toivomme ymmärrystä, yhteistyötä ja kärsivällisyyttä kaikilta. Kuljettajamme tekevät joka päivä parhaansa, jotta kaikkien jäteastiat saataisiin tyhjennettyä mahdollisimman pian, HSY:n kuljetuspalveluiden logistiikkapäällikkö Tero Salo toteaa.

HSY neuvoo asukkaita varmistamaan, että aitauksessa, astiasuojassa tai jätehuoneessa olevan astian saa esteettä ulos tyhjennettäväksi. Samalla tulee huolehtia lukollisten jätetilojen lukkojen jäätymisen estosta ja siitä, että astiat eivät ole jäätyneet kiinni maahan ja jätetilan ovet avautuvat vaivatta.

Jos kiinteistön jäteastiat ovat täynnä, HSY pyytää säilyttämään jätteitä kotona mahdollisuuksien mukaan siihen asti, kunnes astiat on saatu tyhjennettyä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti