Isännöitsijällä iso vastuu asbestipurkutyön vastuullisessa toteuttamisessa taloyhtiössä

Asbesti- ja haitta-ainepurkutyön tilaamisessa, läpiviennissä ja valvonnassa esiintyy usein puutteita. Kohteista ei ole laadittu asiantuntemukseen pohjautuvaa asbesti- ja haitta-ainekartoitusta, jolloin vastaan tulee yllättäviä esiintymiä. Tämä viivästyttää urakkaa.

Usein asbesti- ja haitta-aine-esiintymiä on jäänyt havaitsematta, mikä aiheuttaa vaarallisen pölyn leviämisen hallitsemattomasti ja lisää urakan ennakoimattomia kustannuksia. Kiireellä suoritettu suunnittelematon työ, asiantuntijoiden pätevyyden puute, satunnainen viranomaisvalvonta ja havaituista rikkeistä seuraavat varsin lievät sanktiot eivät ole omiaan takaamaan tasaisen korkeaa laatua eikä työn osapuolille ja ulkopuolisille turvallista lopputulosta.

Taloyhtiöiden remonttien vastuullinen toteuttaminen on tärkeää sekä työn suorittajien että muiden samanaikaisten saneeraustöitä tekevien kuten myös rakennusten käyttäjien kannalta. Ammattilaisen tekemä huolellinen asbesti- ja haitta-ainekartoitus myös säästää urakka-aikaa ja vähentää purkuvaiheessa ilmenevien ikävien yllätysten ja lisätöiden määrää.

Hyvin suunniteltu projekti etenee näin

1. Hankkeen suunnitteluvaihe – Asbestikartoitus
Varmistetaan että asbesti- ja haitta-ainekartoituksen tekijä on sertifioitu ja/tai AHA-koulutuksen suorittanut asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (AHA asiantuntija) ja että näytteiden analysoinnissa käytetään akkreditoitua laboratoriota.

2. Urakkasopimuksen tekovaihe – Asbestipurkutyö
Varmistetaan, että asbestipurkutyön suorittaja on Aluehallintoviraston valtuuttama ja se kuuluu asbestipurkutyöluparekisteriin. Isännöitsijä voi myös halutessaan tarkistaa kuuluuko yritys Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausalan liitto SAP ry:een. Useissa vastuullisissa yrityksissä, jotka tekevät asbesti- ja haitta-aineiden purkuun liittyviä toimia, on myös käytössä oma laatujärjestelmä.

3. Asbestipurkutyön luovutusvaihe – Ilmamittaus
Varmistetaan myös työalueiden jatkokäytön turvallisuus. Isännöitsijän on osaltaan huolehdittava myös siitä, että asbestipurkutöiden jälkeen altistumisalueen puhtaus on varmistettu ja tilojen luovutuksesta on tehty asiakirja, johon on liitetty puhtaaksi osoittama ilmanäytteen analyysilausunto. On myös hyvä tarkistaa, että mittauksiin liittyvä laboratorio on akkreditoitu.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti