Isännöintiliitto: Valtion energiatukihankkeet ovat taloyhtiöille riittämättömiä

Energia-avustukset koetaan tarpeelliseksi, jotta taloyhtiöiden hankkeet käynnistyisivät. Avustuksella on iso merkitys yhtiökokouksen päätöksenteossa.

– Taloyhtiöiden isoissa hankkeissa eurot ohjaavat keskustelua vahvasti. Avustuspolitiikan lyhytjänteisyys vain lisää päätöksenteon epävarmuutta, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Isännöintiliitto on jo aiemmin ehdottanut, että asuinrakennusten energia-avustuksen pitäisi olla saatavilla koko asuntopoliittisen kehittämisohjelman ajan vuosina 2021–2028. Tämä olisi ollut Viljamaan mukaan riittävän pitkäjänteinen lupaus valtiolta, jotta taloyhtiöissä voitaisiin hätäilemättä panostaa energiatehokkuuteen.

Joulukuussa julkaistu asuntopoliittinen kehittämisohjelma ei Isännöintiliiton mielestä juuri edistä energiatehokuuden parantamista.

– Nyt olisi pitänyt katsoa eteenpäin ja energiaremontit sekä energiatehokkuustoimenpiteet olisi pitänyt laittaa etusijalle. Suomi on sitoutunut tiukkoihin hiilineutraalisuustavoitteisiin, joiden saavuttamisessa asumisen energiatehokkuuden parantaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista, Viljamaa painottaa.

Isännöintiliitto on ehdottanut myös kotitalousvähennyksen laajentamista taloyhtiöiden remontteihin ja erityisesti energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin. Asumisen energiatehokkuuden parantamiseen tulee Energiabarometrin mukaan lisää painetta myös EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä.

Energiabarometri2022

Hallitus päätti keinoista, joilla energian hinnannousua hyvitetään kansalaisille

Hallitus esitteli keinoja energian hinnannousun kompensoinnista tiedotustilaisuudessa perjantaina. Rakennuksiin ja asumiseen kohdistuvia toimia esityksessä on vain nimellisesti.

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistövero poistetaan väliaikaisena toimena vuoden 2022 verotuksessa edellyttäen, että toimi on EU-oikeudellisesti hyväksyttävä. Lisäksi ministeriöt valmistelevat valtion lainatakausmallia yksityisille kotitalouksille sekä mallia valtion täytetakaukseksi asunto-osakeyhtiöiden ilmastoystävällisten investointien tukemiseksi.

Hallitus antaa suosituksen, että energian, mukaan lukien sähkön, hinnannoususta aiheutuneet kohonneet asumisen kulut otettaisiin huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Myös sähkömarkkinalakiin valmistellaan muutoksia, jotka helpottavat kuluttajan asemaa energiahintakriisissä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

avustusrahaa

3.11.2022

Avustusrahaa tarjolla historiallisen paljon

Valtion avustusrahaa korjausten tekoon on ollut tänä vuonna tarjolla historiallisen paljon. Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto ovat kuitenkin huolissaan siitä, etteivät kaikki taloyhtiöt hyödynnä tukimahdollisuuksia.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

22.12.2021

Isännöintiliitto tuomitsee alan epäeettisen toiminnan ja kehottaa tuomaan sidonnaisuudet avoimesti esille

Kiinteistölehti siteerasi 20.12. Yen julkaisemaa uutista, jossa kerrottiin oululaisen isännöintiyrityksen saaneen alan valvontaelimeltä, Auktorisointi ISA ry:ltä jo toisen varoituksen kahden vuoden sisään. Molemmissa tapauksissa isännöintiyrityksen työntekijöitä oli valittu taloyhtiön hallitukseen valtakirjoilla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti