Isännöintiliitto tuomitsee isännöitsijöiden tekemät huijaukset ja kavallukset

Isännöintiliitto tuomitsee jyrkästi isännöitsijöiden tekemät kavallukset ja huijaukset. Julkisuudessa on käsitelty viime päivinä kavallustapauksia. ”Isännöintiliiton jäsenenä ei voi olla, jos on tuomittu kavalluksesta”, sanoo Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtaja Ilkka Saarinen.

Jos Isännöintiliiton hallituksen tietoon tulee, että jäsenyrityksen työntekijä on syyllistynyt kavalluksiin, se selvittää asian ja harkintansa mukaan erottaa jäsenyrityksen.

– Kun tekee isännöintisopimuksen Isännöintiliiton jäsenyrityksen kanssa, taloyhtiö voi olla lähtökohtaisesti turvallisin mielin, Saarinen sanoo. Isännöintiliiton yritysjäsenet ovat sitoutuneet isännöinnin eettisiin ohjeisiin ja niihin liittyviin valvonta- ja kurinpitomenettelyihin.

Isännöintiliitto suosittelee, että jäsenyritykset selvittävät työntekijöitä palkatessaan, ovatko nämä tehneet omaisuusrikoksia. Kun taloyhtiö tekee isännöintisopimusta, hallitus voi kysyä tarjouksentekijältä, onko tämä selvittänyt työntekijöiden taustat.

– Jokainen kavallustapaus on liikaa. Kun sellaisia on tapahtunut Isännöintiliiton jäsenyrityksessä, isännöintiyritys on päättänyt ensin työntekijän työsuhteen ja korvannut sitten kavalletut varat taloyhtiölle, Ilkka Saarinen kertoo.

Markkinoilla on isännöintiyrityksille tarkoitettuja vakuutuksia, jotka korvaavat isännöitsijän tekemät kavallukset. Taloyhtiön hallitus voi tarkistaa isännöintiyritykseltä, ovatko yrityksen vakuutukset kunnossa. Tärkeää on, että taloyhtiöllä on hyvä, ammattitaitoinen ja luotettava tilintarkastaja.

– Suomalaisilla taloyhtiöillä ei yleisesti ottaen ole mitään syytä huoleen, sillä kavallukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Olennaista on se, että isännöinti, taloyhtiön hallitus ja tilintarkastus nauttivat niiden luottamusta, joiden varoista on kyse, eli osakkaiden, Saarinen korostaa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.12.2021

Isännöintiliitto tuomitsee alan epäeettisen toiminnan ja kehottaa tuomaan sidonnaisuudet avoimesti esille

Kiinteistölehti siteerasi 20.12. Yen julkaisemaa uutista, jossa kerrottiin oululaisen isännöintiyrityksen saaneen alan valvontaelimeltä, Auktorisointi ISA ry:ltä jo toisen varoituksen kahden vuoden sisään. Molemmissa tapauksissa isännöintiyrityksen työntekijöitä oli valittu taloyhtiön hallitukseen valtakirjoilla.

20.4.2022

Asiantuntija: Taloyhtiöiden peruskorjaukset ovat kriisissä

Taloyhtiöiden tilanne on talotekniikan asiantuntija Jorma Kauppisen mielestä vain pahentunut, kun pankkien lainaus peruskorjauksiin on tiukentunut huomattavasti. Kauppinen kirjoittaa Talotekniikka-lehden mielipideosastolla useista epäkohdista. Jos esimerkiksi taloyhtiö sijaitsee lähiössä, pienemmässä kaupungissa tai kunnassa, katsotaan talon vakuusarvo niin pieneksi, että lainaa peruskorjauksiin ei yksinkertaisesti saa riittävästi.

25.10.2021

MOT tänään TV1:llä: Näin isännöitsijät rahastavat taloyhtiöitä

Isännöintialan hinnoittelu on sekavaa ja palveluja hankitaan lähipiirin yhtiöiltä, ilmenee Ylen MOT-toimituksen laajasta selvityksestä. Toimitus sai haltuunsa isännöintitoimistojen salaisia sopimuksia, joissa määritellään palvelujen hankinnan ehtoja. Sopimuksien perusteella isännöinti liikkuu lain harmaalla alueella.

1.12.2021

Isännöintiliitto: Postilain muutokset vievät taloyhtiön paperiset kokouskutsut romukoppaan

Taloyhtiön osakkaiden kutsut saapuvat postitse jo nykyisellään toisinaan myöhässä. Isännöintiliitto esittää, että kokouskutsut toimitettaisiin osakkaille pääsääntöisesti sähköisesti ja vain erikseen pyydettäessä osakas voisi saada kutsun postitse. Sähköpostikutsut säästävät lisäksi taloyhtiöiden postituskuluja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti