Isännöintiliitto: Taloyhtiölainat pitäisi huomioida osana kotitalouksien velkaa

Suomeen valmistellaan positiivista luottotietorekisteriä, jonka kautta luotonantajat voisivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja muut tulotiedot. Taloyhtiölainat ovat jäämässä ensimmäisessä vaiheessa ulos positiivisesta luottotietorekisteristä ja se on Isännöintiliiton mielestä ongelma.

Isännöintiliitto vaatii oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa positiiviseen luottotietorekisteriin merkittäväksi mahdollisimman pian myös osuudet taloyhtiölainoista. Vaikka taloyhtiölainat ovat taloyhtiön nimissä, lainat jakautuvat kuitenkin osakkaiden vastuulle ja ne voivat muodostaa suuriakin lainasummia yksittäisille ihmisille.

Jos taloyhtiölainat eivät näy ollenkaan rekisterissä, luotonantajat eivät saa kokonaiskäsitystä velkatasosta. Silloin on mahdollista, että ihmiset velkaantuvat hallitsemattomasti. Inhimillisten seurauksien lisäksi se nostaa taloyhtiölainojen riskitasoja, mistä seuraa lainahintojen ja marginaalien nousu.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että taloyhtiöiden tarpeellisten korjausten tekeminen tulee kalliimmaksi. Se johtaisi väistämättä myös asumismenojen nousuun. Taloyhtiölainoilla on erittäin tärkeä merkitys myös uudisrakentamisen rahoittamisessa, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa.

Jotta yhtiölainat saadaan positiiviseen luottotietorekisteriin, pitää tiedot ensin saada taloyhtiöiden tietoja yhteen paikkaan kokoavaan huoneistotietojärjestelmään. Näiden kahden järjestelmän toimivuus ja yhteensovittaminen vaatii isoja panostuksia valtionhallinnolta.

– Taloyhtiölainojen osalta on pakko saada huoneistotietojärjestelmä ensin kuntoon. Ei ole mitään järkeä tehdä systeemiä, jossa kahteen eri paikkaan vietäisiin samoja taloudellisia tietoja, Koro-Kanerva tähdentää.

Hänen mukaansa huoneistotietojärjestelmän tietojen pitää päivittyä reaaliaikaisesti positiiviseen luottotietorekisteriin. Rekisterin tiedot vaikuttavat yksittäisten ihmisten luotonsaantiin, joten tietojen ajantasaisuus on tärkeää.

Lue Isännöintiliiton oikeusministeriölle jättämä lausunto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Isännöinnin auktorisointi

28.9.2023

Isännöinnin auktorisointi – mitä se merkitsee?

Auktorisointi takaa, että isännöitsijä tai isännöintiyritys osaa hoitaa taloyhtiön asioita ja toimii isännöinnin eettisten ohjeiden mukaan. Auktorisoinnin vaatimukset ovat korkeat, ja auktorisoituja isännöintiyrityksiä valvovat Isännöintiliitto ja ISA-yhdistys.

hyvä sähkösopimus

6.10.2023

Hyvä sähkösopimus pelasti As Oy Nunnanmetsän hintashokilta

Rahoitus- ja hoitovastikkeiden nousu on ollut viimeisen vuoden aikana huimaa. Monet As Oy Nunnanmetsän asukkaat ovat kuitenkin selviämässä hintojen noususta ennakoitua helpommin, kun sähkön hinnan nousu jäi lyhytaikaiseksi.

energiayhteisö

26.9.2023

Energiayhteisö tuo säästöä osakkaan sähkölaskuun

Vantaalaisen As Oy Rautaluhdin katoille rakennettiin aurinkovoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään taloyhtiön sähkönkulutuksen kattamiseen. Ylijäämäenergia jaetaan osakkaiden kesken. Jakaminen onnistuu paikallisen verkkoyhtiön perustaman virtuaaliverkon kautta.

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti