
Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet
Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.
Isännöinti on palveluliiketoimintaa, joka herättää suomalaisissa paljon tunteita. Liian usein ala esitetään kielteisessä valossa. Rakennuslehden artikkeli 13.3.2015 isännöinnin ”rahastusyrityksestä” aiheuttaa alalla turhautumista, koska se oli asenteellinen ja täynnä väärintulkintoja.
Rakennuslehti varoitti 13.3. paperilehdessä ja 18.3. verkkosivuillaan, että isännöintiyritykset ”rahastavat” viime kesänä voimaan tulleiden verottajan uusien sääntöjen avulla. Verottaja vaatii paljon aiempaa tarkemmat selvitykset taloyhtiöiden urakoista.
Isännöitsijöiden leimaaminen rahastajiksi työmääränsä kasvaessa on ruma teko ja vailla asiallista perustetta.
Isännöintiyritys hoitaa ilmoitukset verottajalle yleensä muiden urakkaan liittyvien tehtäviensä ohessa. Rakennuslehden artikkelissa sekoitettiin urakkatietojen ilmoittamiskulut ja korjaushankkeen muut hallinnolliset kustannukset.
Isännöinnillä on korjausurakassa vajaat 60 erilaista tehtävää eri asioiden sopimisesta toteutuksen seurantaan, kokonaisten rahoitussuunnitelmien laadintaan ja viestintäkampanjoihin. Hankkeen aikana isännöinti huolehtii muun muassa, että taloyhtiölle jää kunnollinen dokumentaatio tulevaisuutta varten.
Rakennuslehden artikkelissa kerrottiin esimerkkitaloyhtiön urakkaan liittyväksi palkkioksi 6510 euroa. Näin ollen hinnaksi tulee runsaat sata euroa per isännöinnin tehtävä, siis pari tuntia tehtävää kohden. Hinta ei ole kohtuuton asiantuntijatyöstä.
Suomalaisen rakennuskannan korjausvelan purkamisessa tarvitaan yhteistyötä kaikkien asiaan liittyvien tahojen kesken – ei vähiten remontin tarvitsijoiden eli taloyhtiöiden ja isännöinnin kesken. Isännöintiyrityksissä on tilaajaosaamista ja rakennusalan ammattilaisia, jotka kykenevät viemään läpi vaativiakin korjaushankkeita yhteisymmärryksessä hallituksen kanssa.
Taloyhtiön korjaushankkeen hallinnointi vie paljon aikaa ja vaatii sitoutumista. Isännöinnin lisätyö alkaa tarveselvitysvaiheesta ja päättyy takuutarkastukseen. Projektit kestävät usein vuosia.
Osaava isännöinti perustelee tehtävänsä ja siitä syntyvät veloitukset asiakkaalleen ennakkoon. Osaavan isännöintiyrityksen kanssa taloyhtiön on turvallista mennä remonttivaiheiden läpi.
Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.
Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.
Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään