IS: Petollinen isännöitsijä hankki lisätuloja kavaltamalla taloyhtiöiden rahoja

Ilta-Sanomat uutisoi Etelä-Savon käräjäoikeuden päätöksestä epärehellisen isännöitsijän tapauksessa. Isännöitsijä oli siirrellyt taloyhtiöiden varoja omalle pankkitililleen yhteensä yli 70 000 euroa. Kavallukset salatakseen hän oli liittänyt taloyhtiöiden kirjanpitoihin tekaistuja tositteita ja vääriä maksatustietoja.

Kavallusten kohteeksi joutui kaikkiaan kuusi asunto-osakeyhtiötä ja kaksi liiketaloyhtiötä. Rikollinen toiminta oli alkanut vuonna 2012 ja jatkunut vuoteen 2020.

Käräjäoikeus yhtyi syyttäjän käsitykseen siitä, että kavalluksia tehdessään isännöitsijä on käyttänyt hyväkseen erityisen vastuullista asemaansa taloyhtiöiden isännöitsijänä.

Oikeuden mukaan rikokset osoittivat erityistä suunnitelmallisuutta ja vahvaa syyllisyyttä. Rangaistusta oikeus lievensi, koska isännöitsijä tunnusti tekonsa ja edisti rikosten selvittämistä esitutkinnasta alkaen.

Toiminnan motiiviksi oikeudessa osoittautui isännöitsijän tyytymättömyys työstään saamiinsa palkkioihin ja yritystoimintansa kannattavuuteen. Niinpä hän ryhtyi hankkimaan itselleen lisäansioita laittomin keinoin.

Käräjäoikeus määräsi 66-vuotiaan isännöitsijän neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon. Kielto tulee voimaan kuitenkin vasta toukokuun alussa, jotta hän ehtii laatia kuntoon yritysasiakkaidensa tilinpäätökset.

Vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi hänelle määrättiin 80 tuntia yhdyskuntapalvelua. Etelä-Savon käräjäoikeuden päätös on lainvoimainen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

22.10.2021

Kiinteistöliitto Uusimaa arvostelee isännöintiyritysten toimintatapaa

Kiinteistöliitto Uusimaan vuosikokouksessa päätettiin perustaa työryhmä isännöintitoiminnan ei-toivottujen muutostrendien hillintään. Jäsenaloite hyväksyttiin syyskuun kokouksessa niukalla äänten enemmistöllä. − Aloitteen tekijät näkevät, että isännöintitoimiala tai ainakin osa isoista alan yrityksistä on vähitellen siirtynyt taloyhtiöiden auttamisesta enemmän niiden rahastamiseen, Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä sanoo.

3.12.2021

Isännöinnin pitää tuottaa taloyhtiölle lisäarvoa

Asunto-osakeyhtiölaki antaa yhtiön johdolle eli hallitukselle ja isännöitsijälle selkeän tehtävän. Heidän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Lainsäädännöllistä viitekehystä peilaten hallitus ja isännöitsijä istuvat samalla puolella pöytää päätöksiä tehdessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti