Ilo irti taloyhtiön yhtiökokouksesta

Asiallisessa hengessä sujuneet yhtiökokoukset eivät ainoastaan lisää taloyhtiön me-henkeä vaan säästävät parhaimmillaan taloyhtiölle aikaa ja rahaa. Yhtiökokous on osakkaan oman omaisuuden valvonnan kannalta vuoden tärkein tapahtuma.

Kaikilla osakkailla on kokouksessa kyselyoikeus. Osakkaat voivat esittää kysymyksiä tilinpäätöksestä, taloudellisesta tilanteesta ja muista kokouksessa käsiteltävistä asioista. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin. Hyvään hallintoon kuuluu, että he valmistautuvat jo etukäteen mahdollisiin kysymyksiin.

Niukasta tietojen annosta on melko varmasti tuloksena tyytymättömyyttä taloyhtiössä ja pahimmassa tapauksessa riitaisa asian selvittely oikeusteitse. Oikeusministeriön viime vuonna tekemästä laajasta selvityksestä ja verkkokeskustelusta ilmeni, että huomattavassa määrässä taloyhtiöitä on erimielisyyksiä. Ne ovat yleensä seurausta väärinkäsityksistä ja puutteellisesta tiedottamisesta.

Nyt yhtiökokousten käydessä kuumimmillaan, on aika kerrata yhtiökokouksen peruskuviot ja perehtyä kokouksessa mahdollisesti esiin nouseviin vaikeisiin tilanteisiin. Tähän oiva väline on Kiinteistöliiton kaikille avoin ja maksuton Yhtiökokousopas: www.taloyhtio.net/yhtiokokousopas. Osakkaiden ei tarvitse käydä kuumina hyvin läpi viedyssä yhtiökokouksessa.

Osakkaan muistilista onnistuneeseen yhtiökokoukseen

  • Ole aktiivinen ennen kokousta – vaadi mieltäsi kaihertava kysymys asialistalle hyvissä ajoin. Esimerkiksi piharemontista ei voida tehdä päätöstä yhtiökokouksessa, jos asiaa ei ole mainittu kokouskutsun asialistassa.
  • Perehdy kokouskutsun asialistaan, sen liitteisiin ja valmistaudu käyttämään asiaan kuuluvia puheenvuoroja sekä käyttämään kyselyoikeuttasi.
  • Muista, että kysymykset pitää esittää silloin kun niitä asialistan mukaan kuuluu käsitellä.
  • Kerro kantasi asioihin, sillä kertaalleen päätettyihin asioihin ei enää palata.
  • Älä keskity yhtiökokouksessa naapurin, hallituksen ja isännöitsijän mollaamiseen. Järkevät päätökset syntyvät asiallisen keskustelun tuloksena.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

30.12.2022

Huomioi turvallisuus ja naapurisopu uudenvuoden ilotulituksessa

Ilotulitteiden turvallinen käyttö on tärkeää uudenvuoden juhlinnassa. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa. Siksi ilotulitteita ei saa ampua rakennusten ja autojen läheisyydessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti