Ilmanvaihto kevätkuntoon

Kevätaurinko innostaa ikkunoiden pesuun ja siivoukseen. Intoa kannattaa suunnata myös ilmanvaihtolaitteisiin. Keväisin erityisesti kaupunkialueiden ilma on sakeana ilmaan nousevaa pölyä, joka kulkeutuu ilmanvaihtokoneisiin. Niiden puhtaanapidolla huolehdit sisäilmankin laadusta.

Ensin kannattaa tarkistaa suodattimien puhtaus. Suodattimia löytyy sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Ne tulee vaihtaa riittävän usein, sillä kumman tahansa likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa.

– Katkaise ensin ilmanvaihtokoneen virta ja varmista, ettei kukaan käynnistä konetta puhdistuksen aikana, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

Seuraava asia kevätsiivouslistalla on ilmanvaihtokoneiden levylämmönsiirtimen pesu.

– Irrota levylämmönsiirrin ja pese se vedellä laimennetulla astianpesuaineella ja huuhtele reilulla vedellä. Samalla voi pestä ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Pesun jälkeen lämmönsiirrin laitetaan takaisin paikoilleen. Lämmöntalteenotto on hyvä pitää toiminnassa kunnes lämmityskausi päättyy, Ylönen sanoo.

Jos huoneistossa on vain koneellinen poisto, kevätsiivoukseen kannattaa liittää korvausilmasäleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus

Kevättoimiin kuuluu myös ilmanvaihtoventtiilien puhdistus. Pyöreät, lautasmalliset venttiilit saa irrotettua pyöräyttämällä niitä ulkokehältä. Ne kannattaa pestä miedolla saippuavedellä. Venttiilien kanssa pitää olla tarkkana, ettei vahingossa muuta niiden asentoa, jos venttiilejä ei ole lukittu. Eli pyöritä vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa.

– Näillä toimenpiteillä huoneilman laatu paranee selvästi, ja pääset paremmin nauttimaan kesän tulosta. Ja jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä LVI-ammattilaisen puoleen, Ylönen vinkkaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

viilentämisen vaihtoehdot

25.5.2022

Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin ei pystytä asentamaan viilentävää ilmalämpöpumppua. Onneksi viilennysvaihtoehtoja löytyy useita.

20.10.2022

Näin tarkistat ilmanvaihdon toiminnan ja säädöt

Energiatehokkaasti toimiva ilmanvaihto säästää sekä lämpöä että sähköä. Siksi järjestelmän toiminta ja asetukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja säätää energiaa säästävämmäksi.

6.5.2022

Riittävästä ilmanvaihdosta syytä huolehtia: Viisi vinkkiä allergiakauteen

Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon. Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti