Ilman välityspalkkiota vuokrattavien asuntojen vuokrat ovat selvästi Suomen keskiarvoja halvempia

Heinäkuusta alkaa Suomessa vuoden kuumin vuokra-asuntosesonki. Sesongin keskiössä ovat opiskelijat, joiden opiskelupaikat alkoivat selvitä kesäkuun lopusta alkaen. Opiskelijat ovat Suomessa aktiivisin yksittäinen vuokra-asumista suosiva ryhmä.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle muuttaa vuosittain yli 20 000 opiskelijaa. Suomen suosituimmassa kauppapaikassa Tori.fi:ssä vuokra-asuntojen piikki on heti heinäkuun alussa. Tällä hetkellä Tori.fi:ssä on lähes 10 500 vuokra-asuntoilmoitusta. Vuokranantajan näkökulmasta Tori.fi:ssä ei ole harmina välityspalkkiota, josta koituu muissa palveluissa useiden satojen eurojen lisäkustannus per asunto. Kauppapaikan kautta välitettävien asuntojen keskiarvovuokrat ovat selvästi halvempia kuin Suomen suurimpien kaupunkien vapaiden markkinoiden vuokrat keskiarvoisesti ylipäätään.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle muuttaa vuosittain yli 20 000 opiskelijaa. Alueen virallisia opiskelija-asuntoloita hallinnoiva Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoas odottaa saavansa asuntohakemuksia tänä kesänä yli 10 000. Heillä on 9 400 asuntoa. Eli pelkästään pääkaupunkiseudulla noin 10 000 suomalaista tarvitsee kesän aikana uuden asunnon yksityisiltä markkinoilta. Useimmiten nimenomaan vuokramarkkinoilta, Tori.fi:n kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki toteaa.

Valtava liikkuva massa näkyy myös Suomen suosituimmassa kauppapaikassa Tori.fi:ssä. Palveluun jätetään vuosittain lähes 125 000 vuokra-asuntoilmoitusta. 61 prosentissa niistä tarjotaan asuntoa vuokralle. Lopuilla etsitään vuokra-asuntoa.

– Vuokra-asuntopiikki on heti heinäkuun alussa. Yliopistojen pääsykokeiden tulosten julkistamisesta johtuen. Tälläkin hetkellä Tori.fi:ssä on lähes 10 500 vuokra-asuntoilmoitusta. Lisäksi asuntojen osto- tai myynti-ilmoituksia on yhteensä liki 5 000. Vuokra-asuntoja on eniten tarjolla Helsingissä, jonne löytyy melkein 1 400 ilmoitusta. Ouluun on 900, Jyväskylään samoin, Tampereelle 850 ja Joensuuhun 700. Asuntoa etsivien ei siis kannata vaipua epätoivoon, Huhtamäki sanoo.

Ilmoitusmäärän kärkikymmenikön täydentävät Kuopio, Turku, Rovaniemi, Pori ja Lahti. Asuntoilmoitusten määrä Tori.fi:ssä kasvaa jatkuvasti. Viime vuonna määrä kasvoi noin kahdeksan prosenttia edellisvuodesta.

Vuokranantaja pääsee säästämään jopa tuhansia euroja

Vuokranantajan näkökulmasta asuntojen ”vuokralle tarjotaan” -ilmoituksissa on yleensä harmina välittäjäpalvelun perimä välityspalkkio. Se on Suomessa tavanomaisimmin 1,24 kertaa kuukauden vuokra.

– Kun vaikkapa Helsingissä yksiön kuukausivuokra voi hyvin olla esimerkiksi 800 euroa, vuokranantaja maksaa vuokraajan löytymisestä verkkopalvelulle 992 euroa. Lisäksi päälle saattaa tulla asiakirja- ja markkinointikuluja. Jos asuntonsa vuokraa maksullisen palvelun kautta vaikkapa opiskelijalle kerran vuodessa, kulut kasvavat oikein merkittäviksi. Viidessä vuodessa kertyy 5 000 euroa, Huhtamäki kertoo.

Tori.fi:ssä kaikki ilmoittaminen on ilmaista. Se voi näkyä myös vuokrasummissa, sillä maksullisia välittäjiä käyttävät vuokranantajat hakevat usein vuokrasta kompensaation välittäjäkuluilleen.

Torin hinnat ovat liki kaikissa suurimmissa kaupungeissa keskiarvoa halvempia

Tori.fi:ssä helsinkiläisten asuntojen keskimääräinen pyyntivuokra on 893 euroa, vantaalaisten 909 ja espoolaisten 764 euroa. Lukemat sisältävät kaikki ilmoitetut asunnot, eivät vain yksiöitä tai kaksioita. Tamperelaisten asuntojen keskivuokra on 634 euroa, turkulaisten 525, oululaisten 581 ja jyväskyläläisten 591 euroa.

Tilastokeskus tilastoi suomalaisten paikkakuntien vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskimääräisiä vuokria. Helsingissä keskivuokra on 1 005 euroa, Vantaalla 887 ja Espoossa 910 euroa. Tampereella se on 714 euroa, Turussa 685 euroa, Oulussa 630 ja Jyväskylässä 690 euroa. Koko Suomessa vapaarahoitteisten asuntojen keskimääräinen kuukausivuokra on  734 euroa.

– Vuokraaja voi potentiaalisesti säästää vuosittain nelinumeroisen summan – paikkakunnasta riippuen toki. Luvuista on kyllä syytä muistaa, että ne ovat suuntaa antavia. Ne sisältävät eri määrät erikokoisia asuntoja ja Tilastokeskukselta saadut luvut ovat keskiarvojen keskiarvoja. Mutta viesti ja suunta on selkeä, Huhtamäki muistuttaa.

Tori.fi:ssä on Helsingistä eniten vuokra-asuntoja keskustasta, Töölöstä, Sörnäisistä ja Kalliosta. Espoon suosituimmat alueet ovat Espoonlahti, Matinkylä ja Leppävaara. Vantaan Tikkurila, Myyrmäki ja Hakunila.

Tori.fi:llä on myös automaattinen ilmoitusvahti, joka kertoo käyttäjälle uudet ilmoitukset päivittäin sähköpostitse. Vahdin pääsee muokkaamaan huomioimaan vain haluamansa kaltaiset ilmoitukset. Tori.fi:hin jätettiin vuonna 2017 yhteensä yli 10 miljoonaa ilmoitusta ja sivustolla vierailtiin 265 miljoonaa kertaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.10.2023

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat heinä-syyskuussa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä-syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 2,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti