Hypon reaktio: Helle jatkuu taloudessakin

Helle jatkuu taloudessa ja säässä, vain rakentamisen luottamus luisuu, kertoo Hypo.

– Kuluttajien luottamus hiipui hieman heinäkuussa, mutta näkymät ovat yhä varsin valoisat. Hento hiipuminen huipulta oli odotettavaa ja vastaava kehitys on tapahtunut koko euroalueella ja USA:ssa. Kovin kasvu alkaa olla takana päin, mutta nousu on yhä kiitettävää. Suomessa kotitaloudet suhtautuvat luottavaisesti talousnäkymiin ja työmarkkinoihin. Vahvana pysynyt luottamus sinetöi positiivisten taloustietojen viikon: tiistaina työllisyysluvut olivat loistavat ja eilen keskuspankki vahvisti talouden varman suunnan – asuntovelallisten ei tarvitse huolestua korkojen noususta ennen ensi kesää, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus summaa.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin olleen heinäkuussa 22,0. Pitkän ajan keskiarvo on 12,5. Samalla Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamat yritysten luottamusmittarit ovat kaikilla toimialoilla pitkän aikavälin yläpuolella.

– Yritysten luottamusmittarit vahvistavat kuluttajien kokemaa kasvukuvaa: talous porskuttaa vahvassa vauhdissa, eikä kauppasodan uhka ahdista aurinkoisia vientiyrityksiä. Teollisuuden korkea luottamus ja paksut tilauskirjat kertovat kasvun kestävän kauppapolitiikan pienet pomput. Selvimmin sen sijaan notkahti rakennusyritysten tunnelmat – nykyinen rakennusbuumi hiipuukin hiljalleen kohti ensi vuotta mentäessä. Koko taloutta toimiala ei kuitenkaan käännä kaakkoon, kun kuluttajat ja vienti vetävät sopivasti toiseen suuntaan, Brotherus pohtii.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

sääolosuhteet

5.9.2023

Taloyhtiöiden varauduttava vaikeutuviin sääoloihin

Ilmastonmuutoksen seurauksena sääolosuhteet vaikeutuvat tulevina vuosina. Taloyhtiöiden tulee varautua niihin hyvissä ajoin, sillä esimerkiksi rankkasade ja tulvat voivat aiheuttaa vahinkoja. Materiaalivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon pitkittyvät helle- ja kuivuusjaksot.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

15.6.2023

Näin pidät kotisi viileänä helteillä

Kesähelteillä monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi, ja asukkaat etsivät keinoja kodin viilentämiseksi. Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti