Hypon reaktio: Asuntomarkkinoilla hengähdystauko, nyt alkaa alekuukaudet

Asuntojen hinnat hiipuivat hieman marraskuussa verrattuna edelliseen kuukauteen koko maassa.

– Takapakkia tuli edelliskuun huppulukemista, mutta taso jäi yhä korkealle. Verrattuna vuoden takaiseen paljastuu yhden kuukauden vaihtelua tarkempi trendi: pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet liki 3 prosenttia, kun muualla Suomessa hintataso on hiipunut noin 1,5 prosenttia. Eriytyminen jatkuu yhä kaupungistumisen muokatessa myös Suomea uuteen uskoon. Yleiskuva on yhä ennallaan: pääkaupunkiseudulla hinnat kipuavat, muut kasvukeskukset pyristelevät paikoillaan, kun muualla maassa hinnat laskevat, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiivistää.

Tilastokeskus kertoi vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hintojen laskeneen marraskuussa 1,1 prosenttia lokakuusta. Hinnat hiipuivat pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia ja muualla Suomessa 1,3 prosenttia. Edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,9 ja muualla maassa hinnat laskivat 1,6 prosenttia.

– Vaatekaupat ovat nyt täynnä alekylttejä. Uutta kotia katsovien kannattaa valpastua, sillä myös asuntomarkkinoilla alkaa nyt alekuukaudet. Asuntokauppa nimittäin hiljenee perinteisesti joulu-tammikuussa. Ostajien vähäinen määrä laskee myös myytyjen asuntojen hintoja, kun kisaajia on vähemmän. Ostaja säästää säännönmukaisesti liki 2 prosenttia asunnon hinnasta vuodenvaihteen ympärillä tehdyissä kaupoissa verrattuna loppukevään ruuhkaan. Se tarkoittaa 200 000 euron arvoisessa asunnossa peräti 4 000 euron säästöä, Brotherus vihjaa.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmä

22.8.2023

Kiinteistönvälittäjät huolissaan asuntolainojen tarjonnasta

Kiinteistönvälittäjät ovat huolissaan asuntorahoituksen tilanteesta. Asuntojen ostohalukkuus on noussut, mutta pankkien rahoitus on laskenut, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakatsauksesta.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

kattoremontti

24.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön tulee tietää kattoremontista

Kattoremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Jokainen taloyhtiö kokee sen elinikänsä aikana sekä pienemmässä että isommassa mittakaavassa. Lue tästä, miten tässä tärkeässä remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti