Hypon reaktio: Asuntokauppa sakkaa, hintaerot repeävät

Asuntomarkkinat etenivät mollivoittoisesti marraskuussa. Asuntokauppa pysyi vaisuna ja hinnat hiipuivat hieman edelliskuusta, kertoo Hypo-pankin tiedote tänään.

– Tammi-marraskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet kolme prosenttia viime vuodesta. Aneeminen asuntokauppa on yllättävää, kun samalla talous kasvaa kiitettävästi, työllisyys toipuu ja korot pysyvät pohjilla. Uudet asunnot ovat osaselitys vanhojen vaisuille kauppaluvuille, mutta mysteeri ei ratkea kokonaan. Asuntokauppa kääntyi heikompaan heinäkuussa, jolloin Finanssivalvonta kiristi tavallisten asunnonvaihtajien lainakattoa, vaikka asuntolainakanta ei heillä juuri kasvanutkaan, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pohtii.

Tilastokeskus kertoi vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hintojen nousseen marraskuussa yhden prosentin viime vuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3 prosenttia, kun muualla maassa hinnat laskivat prosentin.

– Yhden kuukauden lukuihin ei kannata liikaa tuijottaa, mutta pidempi kehitys paljastaa jakolinjat asuntomarkkinoilla: kasvukaupungeissa hinnat kehittyvät vahvimmin, kun kysyntää riittää ja uudistuotanto vasta nyt tasoittaa kehitystä. Muuttotappioalueilla hintojen hiipumiselle ei näy vieläkään loppua, Brotherus pelkää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

asuntomarkkinoiden nollavuosi

8.12.2023

Hypo-pankki: Edessä asuntomarkkinoiden nollavuosi

Asuntokauppa elpyy, mutta hintakäänne nähdään vasta tarjonnan vähetessä, arvioi Hypo-pankki. Edessä on vuositasolla nollakasvun jakso vuonna 2024, vaikka hinnoissa nähdäänkin nousua jo loppuvuoden aikana.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti