Hypo: Kuluttajat toivovat kasvua, kiitos!

Kuluttajien luottamus pysyy poikkeuksellinen pirteänä kevään kääntyessä kesään. Kuluttajat ovat ennätyksellisen optimistisia käytännössä koko euroalueella ja USA:ssa, joten Suomi seuraa maailmantalouden myönteistä menoa.

– Luottamuksen nousun taustalla ovat etenkin toipuvat työmarkkinat ja pikkuhiljaa paranevat palkat. Luottamusmittarit ovat onnistuneet ennakoimaan talouden tuulia varsin tarkasti – kolmen prosentin kasvu kuluvalle vuodelle ei ehkä olekaan saavuttamattomissa, pohtii Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin nousseen toukokuussa saldolukuun 24,8. Pitkän ajan keskiarvo on 12,5. Samalla Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamat yritysten luottamusmittarit ovat kaikilla toimialoilla pitkän aikavälin yläpuolella.

– Yritysten luottamusmittarit vahvistavat kuluttajien kertomaa: talouskasvu porskuttaa yhä pidemmälle, eikä käännettä vaatimattomampaan ole vielä nähty. Yritykset kertovat tosin työvoimapulan olevan keskeisin kasvun este, eikä aiempina vuosina ahdistanut riittämätön kysyntä enää estä yritysten kehitystä samalla tavalla. Työttömyysaste onkin laskenut 8 prosenttiin, eikä rakennetyöttömyyden raja ole enää kaukana. Sen jälkeen kasvu vääjäämättä hidastuu nykyisestä menosta melkein puoleen. Suomi voi kasvaa vielä kuluvan vuoden 3 prosentin vauhdilla, mutta ensi vuodesta alkaen rakenteet rajoittavat kehitystä. Toki taloutta voi virittää uudistuksilla vielä vauhdikkaammaksi, mutta tuurin sijaan se vaatii toimenpiteitä, Brotherus muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntomarkkinoiden nollavuosi

8.12.2023

Hypo-pankki: Edessä asuntomarkkinoiden nollavuosi

Asuntokauppa elpyy, mutta hintakäänne nähdään vasta tarjonnan vähetessä, arvioi Hypo-pankki. Edessä on vuositasolla nollakasvun jakso vuonna 2024, vaikka hinnoissa nähdäänkin nousua jo loppuvuoden aikana.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

pesutupa

19.10.2023

Energiatehokkuutta pyykkitupaan

Helsinkiläisen As Oy Kiholinnan pesutupa uusittiin ajanmukaisemmaksi. Seinät ja katto maalattiin ja vanhan pesukoneen rinnalle hankittiin kaksi uutta pesukonetta ja kuivausrumpu. Nyt mahdollisimman moni asukas voi käyttää pyykkitupaa silloin, kun heille sopii.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti