Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki.

Pankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan hinnat laskevat Helsingin seudulla ensi vuonna kolme prosenttia ja koko maassa kaksi prosenttia. Arvio on synkentynyt edellisestä arviosta, jossa pankki ennusti pääkaupunkiseudulle 0,5 prosentin kasvua ja koko maahan saman verran laskua.

Asuntomarkkinoilla kuluva syksy merkitsee täydellistä käännettä, sillä kasvukeskuksissa hinnat ovat nousseet ilman merkittäviä laskuja koko 2010-luvun. Pankin mukaan kansalaiset ovat tällä erää hyvin varovaisia ja asuntokauppa käy hitaammin kuin ennen koronakriisiä.

– Inflaatio on hurjinta sitten 1980-luvun ja korot korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Uusia asuntoja valmistuu vielä jonkin aikaa, mutta aloitukset vähenevät vääjäämättä, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Asuntojen kysyntä on hänen mukaansa kahtalaista: oman kodin ostajat etsivät ekologisuutta ja energiatehokkuutta, mutta sijoittajat siirtyvät syrjään odottamaan parempia aikoja. Korkea työllisyys tuo merkittävän tuen asuntomarkkinoille.

– Näyttää siltä, että hintojen lasku on terävä mutta jää silti lyhytaikaiseksi eikä johda markkinoiden romahdukseen. Korkojen nousulle ennustetaan jo kattoa, ja uusien asuntojen rakentaminen hiipuu, Keskinen ennustaa.

Loppuvuoden markkinatilanne laskee myös koko vuoden hintaennusteita. Tälle vuodelle Hypo ennustaa pääkaupunkiseudulle 0,0 prosentin muutosta (edellinen ennuste +1,0 prosenttia) ja koko maahan 1,0 prosentin nousua (edellinen +1,5 prosenttia).

Helsingin yksiöissä vielä laskunvaraa

Yksiöiden hintojen nousukiito on katkennut koronakriisin aikana. Hinnat nousivat rajusti 15 vuoden ajan, mutta yksiöiden hinnat ovat korjaantuneet suhteessa kolmioihin ja suurempiin asuntoihin.

Hintakehitys osoittaa Hypon mukaan, että Helsingin yksiöissä on vielä laskuvaraa. Esimerkiksi Vantaan tai Tampereen tilanteeseen verrattuna pienten asuntojen hinnat ovat yhä korkealla.

– Vantaalle ja Tampereelle on rakennettu asuntokantaan suhteutettuna enemmän uusia asuntoja, joten hinnoilla on ollut tilaa tulla alemmaksi. Uusia asuntoja valmistuu yksin asuville ja opiskelijoille, jolloin kynnys ensiasunnon ostolle madaltuu hintojen hiipuessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti