Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Laskun arvioidaan jatkuvan vuoden 2023 lopulle asti. Myös myyntiaikojen piteneminen, myynti-ilmoitusten kova kasvu ja asunnon ostoaikeiden sukeltaminen ennakoivat laskevia asuntomarkkinoita.

Hintojen ennustetaan alenevan pääkaupunkiseudulla reilun prosentin loppuvuoden aikana, joten pääkaupunkiseutu jää tänä vuonna jälkeen muun maan hintakehityksestä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

– Vain vahva työllisyystilanne tukee tällä hetkellä asuntomarkkinoita, sillä iskuja tulee korkeammista koroista ja ohenevasta ostovoimasta, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Alkuvuonna asuntomarkkina oli niin vahva, että loppuvuoden laskusta huolimatta koko vuoden hintakehitys jää plussan puolelle. Hypon näkemyksen mukaan pääkaupunkiseudun hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia, mutta ensi vuonna nousu hiipuu 0,5 prosenttiin. Koko maan luvut osoittavat tänä vuonna kasvua 1,5 prosenttia, joka kääntyy ensi vuonna 0,5 prosentin laskuun.

Reaalihinnat laskevat enemmän, sillä inflaatio ja palkat nousevat vauhdikkaammin kuin asuntojen hinnat tai vuokrat. Erityisesti pienten asuntojen halpeneminen helpottaa kuitenkin osaltaan nuorten ja ensiasunnon ostajien tilannetta.

Korkojen nousu on pysähtynyt taantumapelkoihin. Inflaatio on kiihtynyt vauhdikkaimmaksi sitten huhtikuun 1984 ja keskuspankin koronnostoihin uskotaan siksi yhä, mutta toisaalta kotitalouksien köyhtyminen laskee kulutuskysyntää ja talous on taantumassa. Siksi tuleviin koronnostoihin ei Hypon mukaan enää ole syytä uskoa yhtä painokkaasti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti