Hypo: Asuntohinnat laskuun myös kasvukeskuksissa

Asuntojen hinnat kääntyivät laskuun tammikuussa, nyt myös kasvukeskuksissa. Edes Helsinki tai Tampere eivät välttäneet prosentin kahden laskua tammikuussa joulukuuhun verrattuna. Hintojen laskun taustalla on kasvavaa tarjontaa (myönteistä) ja supistuvaa kysyntää (negatiivista), alueesta riippuen.

– Kasvukaupunkeihin valmistuu nyt ennätyksellisesti uusia asuntoja, mikä tasoittaa hintakehitystä. Riittävä rakentaminen torjuu Tukholman tautia, eivätkä hinnat pääse karkaamaan kuluttajien ulottumattomiin. Sen sijaan muuttotappioalueilla lasku johtuu kysynnän kaikkoamisesta, eikä tarjonnan kasvusta – hintojen hiipuminen onkin jatkunut jo useita vuosia. Tammikuun tietoja toki hieman tasoittaa pimeän ajan ale asuntomarkkinoilla. Samaan tapaan kuin vähittäiskaupassa nähdään aina joulun jälkeen alemyyntejä, painaa marras-helmikuu hintakehitystä asuntomarkkinoilla joka vuosi. Tammikuun lasku oli kuitenkin odotettua suurempi – myös Helsingissä, Tampereella ja Turussa rakennetaan nyt riittävästi, mikä näkyy hinnoissa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat pysyivät viime vuoden tasolla. Pääkaupunkiseudulla hinnat kipusivat 0,5 prosenttia, kun muualla maassa laskua tuli 0,5 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Edelliskuuhun verrattuna hinnat laskivat jopa pari prosenttia.

– Hopeareunus tammikuun tiedoissa oli vahva aktiviteetti: asuntokauppa kasvoi tammikuussa yli 10 prosenttia viime vuoden alusta ennakkotietojen perusteella. Nousukausi näkyy ja tuntuu asuntomarkkinoilla, eikä hintalasku herätä huolia talouden tai kotitalouksien kannalta. Sen sijaan sijoittajien kannalta parhaat päivät voivat olla ohi, kun kilpailu kiristyy: vuokrat eivät enää nouse nopeasti ja yksiöiden hinnat kiipeä loputtomasti ylös, kun uudistuotanto kasvaa kummallisesta vastustuksesta huolimatta myös pienissä asunnoissa, Brotherus pohtii.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

asuntosijoittamisen

20.6.2023

Tampere jatkaa asuntosijoittajien suosikkina

Tampere jatkaa kolmatta vuotta peräkkäin asuntosijoittajia houkuttelevimpana kaupunkina, selviää Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailusta. Toiseksi houkuttelevin kaupunki on Turku ja kolmanneksi Kajaani.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti