Huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö muuttuu

Samanaikaisesti kun asunto-osakeyhtiöitä muistutetaan tänä vuonna velvollisuudesta siirtää osakeluettelon ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään osakehuoneistorekisteriin, huoneistotietojärjestelmää koskevaa lainsäädäntöä kehitetään edelleen.

Tasavallan presidentti on 3.2.2023 vahvistanut lain huoneistotietojärjestelmästä annetun lain muuttamisesta, lain asunto-osakeyhtiölain muuttamisesta ja lain huoneistotietojärjestelmää koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain muuttamisesta ja määrännyt lait tulemaan voimaan 1.6.2023.

Lakipakettiin voi halutessaan tutustua yksityiskohtaisesti lukemalla hallituksen esityksen HE 168/2022 vp ja maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnön MmVM 17/2022 vp. Yksi merkittävimmistä valiokunnan mietinnöstä ilmenevistä muutoksista esitykseen koskee keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä. Toisin kuin hallituksen esityksessä esitettiin, perustettavat uudet keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt kuuluvat jatkossakin automaattisesti huoneistotietojärjestelmään.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmä

8.8.2022

Huoneistotietojärjestelmään syytä siirtyä ajoissa

Maanmittauslaitos kannustaa asunto-osakeyhtiöitä siirtymään ajoissa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiöistä on kuitenkin tähän mennessä siirtynyt vasta viisi prosenttia.

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

siirtyminen huoneistotietojärjestelmään

22.9.2022

MML hoputtaa taloyhtiöitä sähköiseen rekisteriin

Maanmittauslaitos muistuttaa, että lain mukaan kaikkien asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtyä uuteen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tähän mennessä taloyhtiöistä on siirtynyt vasta vajaa seitsemän prosenttia.

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.