Huoneistosaunan vastuunjako

Kuvitus: Anssi Kontiainen

Huoneistosaunan pesutilan vastuunjako noudattelee kylpyhuoneen tavanomaista vastuunjakoa. Löylyhuoneen vastuunjako sen sijaan usein askarruttaa.

Saunan näkyvimmät osat ovat lauteet ja kiuas. Ne ovat molemmat osakkaan vastuulla. Kiukaan seinärasia, eli tavanomaisesta poikkeava pistorasia johon kiuas kytketään, on taloyhtiön vastuulla kuten pistorasiat yleensäkin.

Saunan seinäpaneelit ovat osakkaan vastuulla. Toisin sanoen ne rinnastetaan huonetilojen tapetteihin ja muihin seinäpintoihin. Samoin löylytilan lattialaatat ovat osakkaan vastuulla, aivan kuten kylpyhuoneenkin.

Saunan näkyvimmät osat ovat lauteet ja kiuas. Ne ovat molemmat osakkaan vastuulla.

Löylytilan ja pesutilan välinen ovi on osakkaan vastuulla kuten muutkin huoneiston sisäovet.

Taloyhtiön vastuulla huoneistosaunassa ovat ilmanvaihtoventtiilit ja lattiakaivo. Osakas kuitenkin vastaa niiden puhdistuksesta. 

”Jälkiasennettu” sauna 

Joskus on nykyinen tai aikaisempi osakas voinut tehdä saunatilan esimerkiksi vaatehuoneeseen. Tällöin yhtiö vastaa vain alkuperäisistä rakenteista. Kaikki mikä saunaa tehtäessä on lisätty, on osakkaan vastuulla.

Toisinaan tosin taloyhtiö on voinut ottaa osakkaan rakentaman saunan vastuulleen. Kun ostaa asuntoa, johon on jälkeenpäin tehty sauna, kannattaa kysyä mitä aikoinaan on sovittu -ja tarkistaa, onko sauna merkitty yhtiöjärjestyksessä huoneistoselitelmään.

TUTUSTU KIINTEISTÖMEDIAN TUOTTEISIIN

2 kommenttia

 • Olavi Huovinen Reply

  1.4.2019 at 18:00

  Miksi taloyhtiö vetäytyy vastuusta kun saunan pesuhuoneen laatat ovat halki.
  Halkeama on harkkoseinän liikkumisen aiheuttama. Harkkoseinä on koko matkalta halki vastakkaiselta puolelta olohuonetta.
  Halkeamat etenevät kuin pyramidi läpi seinän.
  Ei ole kuulemma rakennevika vaan ikävahinko.

 • Jasmin Juuti Reply

  20.6.2019 at 09:47

  Huoneiston sisäinen, ei kantava seinä on osakkaan kunnossapitovastuulla. Tuttu ilmiö meidänkin 60-luvun yhtiössä. Lattialaatat taipuu hiukan vuosien saatossa (notkahtaa keskeltä) ja paine kevyen seinän päällä murtaa siporex-seinän halki, jos ei ole riittävää painuntatilaa seinän ja katon välissä. Mukana halkeaa tapetit, maalit sekä laattasaumat.

  Monimutkaisempaa, jos toisella puolella on märkätila, minkä vesieriste (jos sellaista on) on taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Onko vesieriste sitten haljennut mukana vai venynyt, on vaikeampi tarkastaa ennen laatoituksen irroittamista. Laatoitus pintamateriaalina on siitä huolimatta osakkaan kunnossapitovastuulla ja käyttöikä noin 20 vuotta.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti