Huoneiston omistuksen rekisteröinti nopeutunut

Huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on lyhentynyt huomattavasti, virasto tiedottaa. Ratkaisun voi tällä erää saada keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyä voi tarvittaessa kiirehtiä, jos päätöstä tarvitaan pikaisesti esimerkiksi asuntokaupan vuoksi.

Vielä vuoden vaihteessa hakemukset odottivat käsittelyyn ottamista nelisen kuukautta, mutta kesäkuussa enää kolme viikkoa. Käsittelyajan mediaani on selvästi tätä lyhyempi: tätä nykyä noin kahdeksan vuorokautta.

Lunastusmenettelyn piirissä olevien omistusten rekisteröintihakemukset käsitellään ensimmäisinä tärkeysjärjestyksessä. Näin kaupan osapuolet voivat varmistua lunastusmenettelyn oikeanlaisesta etenemisestä.

Taloyhtiö, muista siirtyä sähköiseen järjestelmään

Maanmittauslaitos kannustaa osakehuoneiston omistajia tutustumaan kesälläkin huoneistotietojärjestelmään: taloyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Kun siirto on tehty, jokaisen osakkaan tulee itsenäisesti rekisteröidä kymmenen vuoden kuluessa omistuksensa sähköiseksi.

Kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien osalta omistusten rekisteröintien käsittelyaika on kesäkuussa noin neljä kuukautta. Sähköiseen kiinnityshakemukseen voi kuitenkin saada automaattipäätöksen heti. Jos ihminen käsittelee kiinnitysasian, päätöksen saa keskimäärin kuukaudessa.

Kuten huoneistoissa, myös kiinteistöasioissa oman hakemuksen käsittelyä voi perustellusti jouduttaa. Kiirehdityt hakemukset otetaan käsittelyyn kahden vuorokauden kuluessa kesäaikanakin. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.4.2017

Tupakointi

Tupakointi ja sen rajoittaminen herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Yhtäältä on kyse jokaisen oikeudesta savuttomaan asumiseen ja elämään. Toisaalta tupakointi nähdään henkilökohtaiseen vapauteen ja yksityiselämän suojaan liittyvänä asiana, jonka rajoittaminen koetaan perusoikeuteen puuttumisena.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

13.6.2016

Äänestys yhtiökokouksessa

Taloyhtiön yhtiökokouspäätöksissä pääsääntö on yksimielisyys. Yksimielinen päätös syntyy useimmiten niin, että hallituksen päätösehdotukselle ei esitetä kokouksessa vaihtoehtoja eikä sitä vastusteta ja kokouksen puheenjohtaja toteaa päätöksen syntyneeksi hallituksen esityksen mukaisesti. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, eli samassa asiassa esitetään useampi päätösvaihtoehto, joista ei päästä yhteisymmärrykseen, on järjestettävä äänestys.

13.8.2021

Taloyhtiöiden tietoja sähköistetään hitaasti

Taloyhtiöt siirtävät tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään hitaasti. Osakeluettelonsa on siirtänyt järjestelmään vasta kolmisen prosenttia ”vanhoista” eli ennen vuotta 2019 perustetuista asunto-osakeyhtiöistä. Osuus tarkoittaa reilua 2¬700 taloyhtiötä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti