Huoneiston omistuksen rekisteröinti nopeutunut

Huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on lyhentynyt huomattavasti, virasto tiedottaa. Ratkaisun voi tällä erää saada keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyä voi tarvittaessa kiirehtiä, jos päätöstä tarvitaan pikaisesti esimerkiksi asuntokaupan vuoksi.

Vielä vuoden vaihteessa hakemukset odottivat käsittelyyn ottamista nelisen kuukautta, mutta kesäkuussa enää kolme viikkoa. Käsittelyajan mediaani on selvästi tätä lyhyempi: tätä nykyä noin kahdeksan vuorokautta.

Lunastusmenettelyn piirissä olevien omistusten rekisteröintihakemukset käsitellään ensimmäisinä tärkeysjärjestyksessä. Näin kaupan osapuolet voivat varmistua lunastusmenettelyn oikeanlaisesta etenemisestä.

Taloyhtiö, muista siirtyä sähköiseen järjestelmään

Maanmittauslaitos kannustaa osakehuoneiston omistajia tutustumaan kesälläkin huoneistotietojärjestelmään: taloyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Kun siirto on tehty, jokaisen osakkaan tulee itsenäisesti rekisteröidä kymmenen vuoden kuluessa omistuksensa sähköiseksi.

Kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien osalta omistusten rekisteröintien käsittelyaika on kesäkuussa noin neljä kuukautta. Sähköiseen kiinnityshakemukseen voi kuitenkin saada automaattipäätöksen heti. Jos ihminen käsittelee kiinnitysasian, päätöksen saa keskimäärin kuukaudessa.

Kuten huoneistoissa, myös kiinteistöasioissa oman hakemuksen käsittelyä voi perustellusti jouduttaa. Kiirehdityt hakemukset otetaan käsittelyyn kahden vuorokauden kuluessa kesäaikanakin. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

16.5.2022

Kuka vastaa ikkunoiden kunnossapidosta?

Ikkunoista kannattaa pitää huolta, niin asumismukavuuden kuin ympäristönkin takia. Vetoa voidaan vähentää ja vuotoja paikata pienillä korjaustoimenpiteillä tai isolla remontilla. Mutta kenen vastuulla nämä toimenpiteet ovat?

29.3.2022

Myyjälle asuntokaupasta 80.000 euron lasku, vaikka ei tehnyt mitään väärin

Helsingin Sanomat: Turun ydinkeskustassa sijaitseva huoneisto vaihtoi omistajaa vuonna 2017 noin 90 000 eurolla. Nyt myyjä joutuu palauttamaan myyntihinnasta 50 000 euroa korkoineen ja maksamaan oikeudenkäyntikuluja 30 000 euroa. HS kertoo, että taustalla on erikoinen riita, joka aiheutui viranomaisten rekistereissä olevista vääristä tiedoista.

huoneistotietojärjestelmä

8.8.2022

Huoneistotietojärjestelmään syytä siirtyä ajoissa

Maanmittauslaitos kannustaa asunto-osakeyhtiöitä siirtymään ajoissa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiöistä on kuitenkin tähän mennessä siirtynyt vasta viisi prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti