Huoltoyhtiö: Pahimpia talvia 40 vuoteen

Tamperelainen huoltoyhtiö pitää kuluvaa talvea huomattavan paljon vaikeampana kuin aikaisemmin.

– Oman urani 40 talven ajalta tämä menee työmäärässä kärkikolmikkoon, Kartanon Kiinteistöpalvelut Oy:n kokenut työnjohtaja Pekka Näppilä sanoo Tamperelainen-lehdelle.

Miehellä on ehdotus, joka voisi lieventää liukasteluongelmia kulkuväylillä.

– Nyt käytetään 4–8 millin raekoon hiekoitussepeliä, joka painuu jään sisälle, kun aurinko hiemankin lämmittää jäätä. 1980-luvun alussa käytettiin niin sanottua luonnonhiekkaa. Kun sitä levitti jään päälle, se ei auringon tullessa uponnut yhtä pahasti jäähän vaan sitä jäi jonkin verran pintaan. Sitä hiekkaa ei taida enää kukaan käyttää missään, Pekka Näppilä arvelee.

Huoltoyhtiön mukaan jäänsulatusaineet purevat jäähän, mutta niiden käyttämistä yritetään välttää viimeiseen asti. Kun ainetta kulkeutuu kengänpohjissa rappukäytäviin, tekee se rumaa jälkeä lattiapinnoille.

– Alan kalusto ei vain pysty poistamaan tällä hetkellä maassa olevaa jäätä kokonaan, Näppilä toteaa ja muistuttaa kaikkien muidenkin kiinteistöhuoltoyhtiöiden painiskelevan tänä talvena aivan samojen ongelmien kanssa.

Viikonloppuisin satava lumi tuo lisähaasteita

Näppilän mukaan eniten hankaluuksia aiheuttaa lumisade, joka alkaa aamulla ja sataa koko päivän. Jos sade alkaisi aina illalla ja päättyisi aamuyöllä, työt päästäisiin aloittamaan aamuyön tunteina eikä työstä koituisi kenellekään kohtuutonta haittaa.

– Päivällä ihmiset tallaavat lunta ennen kuin se ehditään poistaa. Siitä kertyy polannetta ja kun se jäätyy, tulee hankaluuksia, Näppilä selvittää.

Kun pakkanen poistuu ja lämpötila on yölläkin plussan puolella, käynnistyy kansalaisten ihmettely siitä, milloin hiekat poistetaan maasta.

– Aloittamishetki vaatii rohkean päätöksen. Sen voi nyt sanoa, että ihan hetkeen se ei tänä keväänä tapahdu, Pekka Näppilä pohtii.

Kiinteistöliitto on auttanut aikataulujen sovittamisessa

Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Jorma Koutonen kertoo, että yhdistys on toiminut linkkinä Tampereen kaupungin ja kiinteistönomistajien välillä sujuvoittaakseen osapuolten keskinäistä yhteistyötä.

– Talvikunnossapitovastuiden rajapinnat eivät aina ole selkeitä. Tavoitteena on ollut muun muassa sovittaa lumenaurausaikatauluja yhteen siten, että kaupungin ja kiinteistöjen alueet hoidettaisiin järkevässä järjestyksessä, Koutonen sanoo.

Kiinteistönhoitosopimuksiin sisältyy yleisesti talvikunnossapito, joka käsittää lumenaurauksen ja hiekoituksen. Hiekoitushiekasta ja lumen poiskuljetuksesta maksetaan sitten erikseen.

– Tällaisessa sopimuksessa kustannusriski jakaantuu molemmille sopijapuolille. Vähälumisena talvena taloyhtiö voi joutua maksamaan talvikunnossapitoon varautumisesta ja runsaslumisena tai paljon hiekoitusta vaativana talvena taas kiinteistöhuolto kuormittuu, Jorma Koutonen toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

9.12.2022

Lumityöt ovat taloyhtiön vastuulla

Taloyhtiö on ensisijaisesti aina itse vastuussa lumitöistä, vaikka se olisi ulkoistanut talvikunnossapidon huoltoyhtiölle. Jos joku liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla, taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidon osalta huolellisesti.

14.3.2023

Kiinteistöpalvelualaa uhkaa lakko – huomioi nämä asiat lakon aikana

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaksi lakkovaroitusta kiinteistöpalvelualan työnseisauksista. Työnseisaukset sijoittuvat viikoille 11 ja 12. Lakon aikana taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa vastuuta talvikunnossapidosta.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti