Huoltoyhtiö: Pahimpia talvia 40 vuoteen

Tamperelainen huoltoyhtiö pitää kuluvaa talvea huomattavan paljon vaikeampana kuin aikaisemmin.

– Oman urani 40 talven ajalta tämä menee työmäärässä kärkikolmikkoon, Kartanon Kiinteistöpalvelut Oy:n kokenut työnjohtaja Pekka Näppilä sanoo Tamperelainen-lehdelle.

Miehellä on ehdotus, joka voisi lieventää liukasteluongelmia kulkuväylillä.

– Nyt käytetään 4–8 millin raekoon hiekoitussepeliä, joka painuu jään sisälle, kun aurinko hiemankin lämmittää jäätä. 1980-luvun alussa käytettiin niin sanottua luonnonhiekkaa. Kun sitä levitti jään päälle, se ei auringon tullessa uponnut yhtä pahasti jäähän vaan sitä jäi jonkin verran pintaan. Sitä hiekkaa ei taida enää kukaan käyttää missään, Pekka Näppilä arvelee.

Huoltoyhtiön mukaan jäänsulatusaineet purevat jäähän, mutta niiden käyttämistä yritetään välttää viimeiseen asti. Kun ainetta kulkeutuu kengänpohjissa rappukäytäviin, tekee se rumaa jälkeä lattiapinnoille.

– Alan kalusto ei vain pysty poistamaan tällä hetkellä maassa olevaa jäätä kokonaan, Näppilä toteaa ja muistuttaa kaikkien muidenkin kiinteistöhuoltoyhtiöiden painiskelevan tänä talvena aivan samojen ongelmien kanssa.

Viikonloppuisin satava lumi tuo lisähaasteita

Näppilän mukaan eniten hankaluuksia aiheuttaa lumisade, joka alkaa aamulla ja sataa koko päivän. Jos sade alkaisi aina illalla ja päättyisi aamuyöllä, työt päästäisiin aloittamaan aamuyön tunteina eikä työstä koituisi kenellekään kohtuutonta haittaa.

– Päivällä ihmiset tallaavat lunta ennen kuin se ehditään poistaa. Siitä kertyy polannetta ja kun se jäätyy, tulee hankaluuksia, Näppilä selvittää.

Kun pakkanen poistuu ja lämpötila on yölläkin plussan puolella, käynnistyy kansalaisten ihmettely siitä, milloin hiekat poistetaan maasta.

– Aloittamishetki vaatii rohkean päätöksen. Sen voi nyt sanoa, että ihan hetkeen se ei tänä keväänä tapahdu, Pekka Näppilä pohtii.

Kiinteistöliitto on auttanut aikataulujen sovittamisessa

Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Jorma Koutonen kertoo, että yhdistys on toiminut linkkinä Tampereen kaupungin ja kiinteistönomistajien välillä sujuvoittaakseen osapuolten keskinäistä yhteistyötä.

– Talvikunnossapitovastuiden rajapinnat eivät aina ole selkeitä. Tavoitteena on ollut muun muassa sovittaa lumenaurausaikatauluja yhteen siten, että kaupungin ja kiinteistöjen alueet hoidettaisiin järkevässä järjestyksessä, Koutonen sanoo.

Kiinteistönhoitosopimuksiin sisältyy yleisesti talvikunnossapito, joka käsittää lumenaurauksen ja hiekoituksen. Hiekoitushiekasta ja lumen poiskuljetuksesta maksetaan sitten erikseen.

– Tällaisessa sopimuksessa kustannusriski jakaantuu molemmille sopijapuolille. Vähälumisena talvena taloyhtiö voi joutua maksamaan talvikunnossapitoon varautumisesta ja runsaslumisena tai paljon hiekoitusta vaativana talvena taas kiinteistöhuolto kuormittuu, Jorma Koutonen toteaa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.12.2021

Taloyhtiö on aina vastuussa pihan turvallisuudesta

Kiinteistönomistajalla eli taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueen hoitoon. Se tarkoittaa, että taloyhtiön on tarvittaessa pystyttävä osoittamaan, että on toiminut huolellisesti. Joissakin pienissä taloyhtiöissä pihatyöt saatetaan hoitaa talkoilla, mutta lähes kaikissa vähänkään isommissa taloyhtiöissä isännöinti sopii hiekoittamisesta huoltoyhtiön kanssa.

2.12.2021

Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja milloin?

Tavallisesti taloyhtiön yleisavain on joko taloyhtiön, talonmiehen tai huoltoyhtiön hallussa. Omataloyhtio.fi-sivusto muistuttaa artikkelissaan, että yleisimmin taloyhtiö on tehnyt huoltoyhtiön kanssa hallussapitosopimuksen, jolloin avain on huoltoyhtiöllä. Jossain tapauksissa avain voi olla myös esimerkiksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan hallussa.

29.11.2021

Lumityöt voivat johtaa naapuririitoihin

Jokaisen tontin omistajan tai haltijan velvollisuus on vastata piha-alueen lumitöistä ja tontille johtavalla kulkutiellä eli tonttiliittymällä, joka lähtee kadun reunasta. Sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä vuokratontti vai omistustontti. Kaupungissa tontit ovat usein niin pieniä, ettei lumen läjityspaikkoja tahdo löytyä.

7.2.2022

Taloyhtiö voi joutua vastuuseen liukastumisesta tai lumen putoamisesta väärään paikkaan?

Kun talvella maa on liukas ja katoille kertyy lunta, taloyhtiöiden vastuu piha-alueidensa hoidosta korostuu. − Taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön ja rakennuksen turvallisuudesta, sanoo Suomen Kiinteistöliiton apulaislakimies Kristel Pynnönen Helsingin Sanomien haastattelussa. Vastuu perustuu muun muassa järjestyslakiin ja asunto-osakeyhtiölakiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti