Huolimattomuus on liian usein sähköpalon syynä

Muhiiko kotonasi sähköpalon riski? Sähkölaitteiden ja -asennusten aiheuttamia tulipaloja syntyy vuosittain runsaat pari tuhatta.  Moni niistä olisi vältettävissä yksinkertaisin toimenpitein – käyttämällä sähkölaitteita oikein sekä tarkastamalla niiden kunto säännöllisesti.

Jos sähkölaitetta ei ole huollettu asianmukaisesti, tai jos se on vaurioitunut, laite voi syttyä palamaan ja sytyttää tulipalon. Myös käyttö- ja asennusohjeiden noudattamatta jättäminen lisää palon riskiä.

Noin puolet sähköpalovahingoista johtuu laitteen virheellisestä käytöstä, puolet teknisestä viasta. Tekninen vikakin voi alun perin aiheutua huolimattomasta käytöstä tai puutteellisesta kunnossapidosta. Sähkölaitteen käyttöönotossa on tärkeää tutustua asennus- ja käyttöohjeisiin ja toimia niiden mukaan. Lisäksi laitteita tulee käyttää vain niille tarkoitetuissa olosuhteissa.

Sähköistyksen kuntokartoitus parin vuosikymmenen välein

Sähköasennusten, kuten sähköjohtojen, sähkökeskusten, kytkimien ja pistorasioiden kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Vanhat asennukset kannattaa uusia, jotta turvallisuus ja käytettävyys paranevat.

Sähköistyksen kuntokartoitus suositellaan teetettäväksi sähköalan ammattilaisella, jos kodin edellisestä sähköistyksen kunnon tarkistuttamisesta on pari vuosikymmentä, asuntoa ostettaessa, putki- tai märkätilaremonttia suunniteltaessa tai esimerkiksi haluttaessa varmistaa kodin sähköistyksen turvallisuutta lapsiperheen asunnossa. Myös loma-asunnon sähköistyksen kunnosta tulee muistaa huolehtia.

Kartoitus on syytä teettää aina, jos sähköjärjestelmässä on häiriötä, esimerkiksi valot vilkkuvat, sulakkeet palavat tai automaattisulake laukeaa herkästi. Nykyaikainen sähköistys parantaa turvallisuuden lisäksi asumismukavuutta ja nostaa myös asunnon arvoa.

Liesi on palovaarallisin sähkölaite

Suurin osa kotien sähköpaloista saa alkunsa sähköliedestä ja valvomattomasta ruoanlaitosta. Ruoantekoa sähköliedellä pitää valvoa eikä lieden lähellä saa säilyttää mitään herkästi syttyvää. Esimerkiksi lemmikit ja valvomaton ruoanlaitto ovat vaarallinen yhdistelmä. Kiuaspalot ovat lisääntyneet, koska saunaa käytetään liian usein tekstiilien kuivaus- tai säilytyspaikkana. Kiuasta, astian- tai pyykinpesukonetta tai muitakaan sähkölaitteita ei pidä jättää päälle valvomatta. Esimerkiksi jääkaapin taustat ja muut sähkölaitteet tulee muistaa aika ajoin imuroida puhtaaksi pölystä.

Yksinkertainen, mutta helposti unohtuva paloturvallisuutta parantava asia on palovaroittimen pariston vaihto. Liesiturvalaite puolestaan katkaisee virran, mikäli liesi on jäänyt päälle ja levy kuumentuu liikaa.

Sähköturvallisuuslaki velvoittaa kiinteistön tai rakennuksen omistajaa tai muuta haltijaa huolehtimaan sähkölaitteistojen kunnossapidosta. Sähköasennuksia tai laitteiden huoltoa saa tehdä vain sähkötyöoikeuden omaava ammattilainen. (https://loydasahkomies.fi/)

Vinkkejä sähköpalon ehkäisemiseksi:

Pesukone

 • vältä veden roiskumista koneelle esimerkiksi suihkusta
 • puhdista nukkasihti säännöllisesti
 • älä jätä pesukonetta toimimaan poissa ollessasi

Piensähkölaitteet

 • irrota pistotulppa käytön jälkeen
 • jos käytät pistorasiaryhmää eli haarapistoketta usealle laitteelle, katkaise virta kytkimestä, kun et käytä laitteita
 • poista viallinen laite käytöstä

Valaisimet

 • vaihda välkkyvä loisteputki, jotta ei synny ylikuumenemisvaaraa
 • sijoita valaisin vähintään 50 cm etäisyydelle syttyvistä materiaaleista, ellei valmistaja ilmoita muita ohjeita
 • huolehdi, että valaisin ei pääse kaatumaan tai putoa ja sytytä tekstiilejä
 • vaihda kuumenevat lamput viileinä pysyviin LED-lamppuihin

Ladattavat laitteet

 • tarkasta latauksen aikana kuumeneeko laite
 • käytä vain ehjiä latureita

Toukotalkoot-kampanja palauttaa mieliin asumiseen liittyviä helppoja huolto- ja tarkistustoimia, jotka ovat asukkaan omalla vastuulla ja lisäävät asumismukavuutta, energiatehokkuutta, terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tarkastustoimia helpottamaan on laadittu tarkastuslista, jonka voi tulostaa osoitteesta www.toukotalkoot.fi. Kerros- ja pientaloista on omat tarkistuslistansa. Niissä käydään läpi yksinkertaiset tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista vesi- ja viemärilaitteisiin sekä ilmanvaihtoon. Lisäksi pientaloasukkaiden listassa on huomioitu lämmityslaitteisto sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmät.

Mukana Toukotalkoot-kampanjassa ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.9.2023

Millä perusteella isännöitsijän voi vaihtaa?

Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.

lisärakentaminen

7.12.2022

Lisärakentaminen – mitä, miten ja miksi?

Lisärakentamisessa olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, korotetaan tai tontille rakennetaan täysin uusi rakennus puretun tilalle. Usein lisärakentaminen toteutetaan rakentamalla yksi tai kaksi uutta kerrosta vanhan rakennuksen päälle.

Tilaajille

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

sähkölaitteesta

2.3.2023

Sähkölaitteesta alkaneet palot lisääntyivät viime vuonna

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneiden tulipalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Eniten paloja saa alkunsa lieden huolimattomasta käytöstä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti