Hissiavustuksia myönnetään tänäkin vuonna

Kerrostalohissien rakentamiseen voidaan hakea avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustuksen kohteena on uuden hissin asentaminen kerrostalon porrashuoneeseen, jossa ei ole ennestään hissiä. Avustuksen myöntää ARA. Avustuksessa on jatkuva hakuaika.

Hissi- ja liikuntaesteen avustusohjeet 2016 ovat nyt ARAn verkkosivuilla www.ara.fi/. Hissiavustus on edelleen enintään 50 % kustannuksista. Vuoden 2016 valtion talousarviossa on hissin rakentamisavustukseen ja liikkumisesteen poistamisen avustamista (ns. esteettömyysavustus) varten vahvistettu 15 miljoonaa euroa. Summasta esteettömyysavustuksiin on varattu yksi miljoona ja hissien rakentamiseen 14 miljoonaa euroa.

Avustuksen hakija ja saaja on rakennuksen omistaja, esim. asunto-osakeyhtiötalossa asunto-osakeyhtiö. Avustusta myönnetään hissin rakentamisesta aiheutuviin välttämättömiin töihin. Avustettavia toimenpiteitä ovat hissin hankinta, tarvittavat rakennustekniset ja LVIS-tekniset työt sekä suunnittelu- ja yleiskustannukset.

Uuden hissin asentaminen jo olemassa olevan hissin tilalle katsotaan hissin perusparantamiseksi, eikä sitä avusteta. Sama koskee pysähdystasojen lisäämistä ylös tai alas sekä oviaukkojen lisäämistä.

Avustusta voi saada myös muut liikkumisesteiden poistamisen kannalta olennaisiin toimenpiteisiin, kuten esim. automatisoinnit ulko-oviin ja tarvittavat luiskat. ARA hyväksyy kohdekohtaisesti hyväksyttävät kustannukset.

Päätös avustuksen myöntämisestä on lähtökohtaisesti saatava ennen töiden aloittamista.Työt voidaan aloittaa varsinaisen avustuspäätöksen jälkeen. ARA voi kiireellisissä tapauksissa myöntää hakemuksesta ennakkoon aloitusluvan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

12.10.2022

Asuntorakentaminen kannattelee rakennusalaa

Vahvana jatkuneen asuntorakentamisen vuoksi rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna parilla prosentilla. Rakennusalaa kurittaa kuitenkin jo kolmas kriisi lyhyen ajan sisällä: energiapulan aiheuttama inflaatio.

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti