Hissiavustuksia myönnetään tänäkin vuonna

Kerrostalohissien rakentamiseen voidaan hakea avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustuksen kohteena on uuden hissin asentaminen kerrostalon porrashuoneeseen, jossa ei ole ennestään hissiä. Avustuksen myöntää ARA. Avustuksessa on jatkuva hakuaika.

Hissi- ja liikuntaesteen avustusohjeet 2016 ovat nyt ARAn verkkosivuilla www.ara.fi/. Hissiavustus on edelleen enintään 50 % kustannuksista. Vuoden 2016 valtion talousarviossa on hissin rakentamisavustukseen ja liikkumisesteen poistamisen avustamista (ns. esteettömyysavustus) varten vahvistettu 15 miljoonaa euroa. Summasta esteettömyysavustuksiin on varattu yksi miljoona ja hissien rakentamiseen 14 miljoonaa euroa.

Avustuksen hakija ja saaja on rakennuksen omistaja, esim. asunto-osakeyhtiötalossa asunto-osakeyhtiö. Avustusta myönnetään hissin rakentamisesta aiheutuviin välttämättömiin töihin. Avustettavia toimenpiteitä ovat hissin hankinta, tarvittavat rakennustekniset ja LVIS-tekniset työt sekä suunnittelu- ja yleiskustannukset.

Uuden hissin asentaminen jo olemassa olevan hissin tilalle katsotaan hissin perusparantamiseksi, eikä sitä avusteta. Sama koskee pysähdystasojen lisäämistä ylös tai alas sekä oviaukkojen lisäämistä.

Avustusta voi saada myös muut liikkumisesteiden poistamisen kannalta olennaisiin toimenpiteisiin, kuten esim. automatisoinnit ulko-oviin ja tarvittavat luiskat. ARA hyväksyy kohdekohtaisesti hyväksyttävät kustannukset.

Päätös avustuksen myöntämisestä on lähtökohtaisesti saatava ennen töiden aloittamista.Työt voidaan aloittaa varsinaisen avustuspäätöksen jälkeen. ARA voi kiireellisissä tapauksissa myöntää hakemuksesta ennakkoon aloitusluvan.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

14.10.2021

Vuokralla asuminen yleistyy − Yli 60 prosenttia alle 40–vuotiaasta asuu vuokralla

Vuonna 2020 vuokralla asui 61 prosenttia Suomen alle 40-vuotiaiden asuntokunnista, kun osuus vuonna 2010 oli 52 prosenttia. Suurinta vuokralla asumisen lisääntyminen on ollut 25–29 ja 30–34 -vuotiaiden asuntokunnissa, joissa vuokralla asuvien asuntokuntien osuus kasvoi noin kymmenellä prosenttiyksiköllä. 2010-luvun aikana vuokralla asuvien osuus pieneni ainoastaan 75-vuotiaiden ja sitä vanhempien asuntokunnissa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

2.11.2021

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri: Korjausrakentaminen vauhdittuu – latauspisteet merkittävässä roolissa

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri arvioi korjausrakentamisen kasvavan merkittävästi vuonna 2022. Barometrin vastaukset kerättiin lokakuun ensimmäisellä puoliskolla runsaalta 3100 taloyhtiöiden edustajalta. Vastaajista 27 prosenttia arvioi taloyhtiönsä korjausrakentamisen kasvavan kuluvana vuonna, kun taas 30 prosenttia odottaa korjaamisen supistuvan yhtiössään viime vuoteen verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti