Helsinki selvitti keinoja häiriövalojen vähentämiseen

Helsingin kaupungin häiriövaloselvityksen tavoitteena on lisätä kaupungin viihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta myös pimeän aikaan. Häiriövalo on myös hukattua energiaa, joten valaistusten suunnittelussa tulisi aina panostaa valaistustarpeen oikeaan mitoittamiseen.

− Haluamme, että Helsingissä on pienemmät valokontrastit, harmonisempi yöllinen maisema ja kaupunkitila sekä kirkkaampi tähtitaivas. Tämä vaatii vastuullisen valaistustavan noudattamista niin yleisillä kuin yksityisillä alueilla, suunnitteluvastaava Pia Rantanen Helsingin kaupungilta sanoo.

Selvitystyön ensimmäisessä vaiheessa järjestettiin avoin valaistuskysely kaupunkilaisille. Kyselyssä kartoitettiin asukkaiden kokemaa häiriövaloa ja pyydettiin mm. osoittamaan kartalta paikkoja, jotka voitaisiin jättää hämärämmiksi turvallisuuden tunteen kärsimättä tai kokonaan pimeiksi mahdollistamaan esim. tähtitaivaan, maiseman ja luonnon tarkkailun pimeään aikaan. Kyselyyn vastasi yli 1500 henkilöä ja karttamerkintöjä saatiin miltei 4000 kappaletta.

Kyselyn, taustaselvitysten, maastokäyntien ja mittausten pohjalta tunnistettiin ja luokiteltiin Helsingin yleisimmät häiriövalon lähteet. Näitä ovat mm. mainosnäytöt, keskustan perinteinen riippuvalaisinmalli, pihavalaistukset sekä laajat kentät ja työmaat. Asukkaita häiritsee erityisesti asuntojen ikkunoista sisään tunkeutuva häiriövalo, liian kirkkaat mainosnäytöt sekä häikäisy.

Ehdotetuissa jatkotoimenpiteissä on konkreettisia valaistuksen parannushankkeita, ohjeistusten ja määräysten päivitystä sekä toimenpide-ehdotuksia, joiden avulla häiriövalon syntymistä voitaisiin estää.

Hukattua energiaa

Häiriövalo on hukattua energiaa. Siksi valaistusten suunnittelussa tulisi aina panostaa valaistustarpeen ja valon määrän ja sen suuntauksen oikeaan mitoittamiseen. Häiriövalo on vaakatason yläpuolelle suuntautuvaa valoa tai valoa, joka aiheuttaa ärtymystä, epämiellyttävyyttä tai vaikeuttaa oleellisen informaation näkemistä suuntauduttuaan valaistavan alueen ulkopuolelle.

Valosaaste saattaa aiheuttaa ympäristöhaittoja myös kasveille, hyönteisille ja eläimille, jotka ilmenevät kasveilla kasvukauden muutoksina sekä hyönteisillä ja eläimillä elintapojen muutoksina.

Häiriövalo näkyy konkreettisesti kaupunkiympäristössä häikäisevinä valaisimina, yöaikaan hohtavina pilvinä tai näkemistä haittaavina mainosvaloina.

Lue lisää: Helsingin häiriövaloselvitys

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.2.2016

Ensimmäiset Helsinki-kerrostalot Tankovainioon

Ensimmäiset Helsinki-kerrostalot nousevat näillä näkymin Tankomäenkadun varrelle Mellunkylän Tankovainion vehreälle asuinalueelle. Kehitystyöhön neljä yritystä – tontteja vielä tarjolla Helsinki-kerrostalo-hanke otti tärkeän askeleen, kun tonttineuvottelujen jälkeen neljä yritystä ilmoitti halukkuudestaan lähteä kehittämään Helsinki-kerrostaloa. Yritykset ovat e-HOUSE Oy, Yrjö ja Hanna -säätiö, Basso Building Systems Oy ja Pohjola Rakennus Oy Uusimaa.

18.11.2014

Helsinki-kerrostalon oppilastyöt nähtävillä

Helsinki-kerrostalon kehitystyötä varten tehdyt oppilastyöt ovat esillä rakennusvalvonnan palvelupiste Tellingissä. Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin ja Muotoilun laitosten opiskelijat ovat suunnitelleet neljä uutta täydennysrakentamisen konseptia, jotka esitellään lähiviikkoina myös rakennusteollisuuden edustajille jatkotyöstöä varten. Oppilastyöt ovat esillä Tellingissä Hakaniemessä osoitteessa Siltasaarenkatu 13, 6.

23.10.2017

Isännöitsijät saivat kurssitodistukset

Kiinkon 56. Johtavan ammatti-isännöitsijän koulutus ja tutkinto (AIT®) päättyi 6. lokakuuta todistusten ja stipendien jakoon.

23.3.2017

Rakennusluvat ensimmäisille Helsinki-kerrostaloille

Ensimmäiset täydennys- ja lisärakentamisen sujuvoittamiseen tarkoitetut Helsinki-kerrostalot saivat tällä viikolla rakennusluvat rakennuslautakunnalta. Mellunmäen Tankovainioon nousee vähitellen Helsinki-kerrostalojen ”asuntomessualue”, jossa täydennysrakentamista harkitsevat voivat tutustua joustaviin täydennysrakentamiseen soveltuviin vaihtoehtoihin. Ensimmäiset Helsinki-kerrostalokohteet malleiksi täydennysrakentajille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti