Helsingin puutteelliset asunnot harhaa?

Marttilan rintamamiestaloalue Pitäjänmäen vieressä ei ole sellaisessa kunnossa kuin mitä Helsingin kaupungin tietokeskuksen Asuminen alueittain Helsingissä 2015 -katsaus antaa ymmärtää, kirjoittaa Yle. Katsauksen mukaan viidennes Marttilan asunnoista olisi vailla lämmintä vettä, keskuslämmitystä tai kylpyhuonetta. Alue on aikoinaan rakennettu 1940-luvulla sotainvalideille ja heidän perheilleen.

Tällä hetkellä Marttilassa asuu noin 300 henkilöä noin sadassa talossa. Aikoinaan asukkaat ovat remontoineet talojaan ilmoittamatta kaupungille, mistä on syntynyt tilastoharha vuosien saatossa. Omakotitaloihin ei ole haettu rakennuslupia muutostöihin, taloyhtiöissä ilmoittaminen on tarkempaa. Asunto-osakeyhtiön osakkaan tulee ilmoittaa remonteistaan taloyhtiölle, eikä niitä voi toteuttaa ilman taloyhtiön lupaa. Yleensä luvattomat kylpyhuoneet paljastuvat putkiremontin yhteydessä. Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto on helpottanut osaltaan lupaprosessia ja enää ei vaadita viranomaislupaa märkätilan rakentamiseen olemassaolevaan rakennukseen.

Pikkuasunnot ilman pesutiloja

Helsingissä on edelleen paljon pieniä yksiöitä, joissa ei ole kunnon suihkutiloja. Vuokralaisia kiinnostaa niissä halpa hinta ja hyvä sijainti. Nuoria ei haittaa, vaikka suihkussa joutuu käymään taloyhtiön saunaosastolla. Joitakin voi tosin houkuttaa pesytyminen käsisuihkulla vessanpytyn päällä, joka voi johtaa vesivahinkoon. Talojen tullessa putkiremontti-ikään olisikin oiva paikka laittaa pikkuasuntojen pesutilat kuntoon.

Lue alkuperäinen juttu Ylen nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

29.12.2022

Asuntojen ja toimitilojen rakentaminen laskussa Helsingin seudulla

Asunto- ja toimitilarakentamisen arvioidaan hidastuvan pääkaupunkiseudulla vuonna 2023. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu sekä asumisen energia- ja hoitokustannusten nousu. Asuinrakennusten aloitusten ja rakennuslupien volyymit ovat kääntyneet selvään laskuun jo vuonna 2022.

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti