Helsingin käräjäoikeus ratkaisi kiistan Bauerin hyväksi

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vantaalaisen Vesitekno Oy:n kaksi johtohenkilöä sakkoihin kilpailumenettelyrikoksesta. Miehet velvoitettiin lisäksi maksamaan vantaalaiselle Bauer Watertechnology Oy:lle korvauksia ja oikeuskuluja yhteensä lähes 163 000 euroa.

Poliisin tutkimassa ja virallisen syyttäjän ajamassa jutussa oli kyse kilpailijan maineen mustaamisesta ja siitä aiheutuneista vahingoista. Vesiteknon toimitusjohtaja rekisteröi vuonna 2013 verkkotunnuksen, joka oli lähes sama kuin Bauerin tunnus. Nettisivuilla varoitettiin, että Bauerin vedenkäsittelylaitteet voivat aiheuttaa terveysvaaroja, muun muassa lisätä lasten leukemiariskiä ja haitata sydämentahdistimien toimintaa. Säteilyturvallisuuskeskuksen (Stuk) ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) edustajat todistivat oikeudessa, etteivät laitteet aiheuttaneet minkäänlaista vaaraa. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.

Verkkosivut olivat netissä useita kuukausia. Viestintävirasto peruutti rekisteröinnin. Väärät tiedot olivat kuitenkin levinneet, ja Bauerin myynti sakkasi. Laitteita myydään taloyhtiöille, omakotitaloihin ja teollisuudelle.

”Vastaajien tarkoituksena on ollut vahingoittaa kilpailijansa liiketoimintaa totuudenvastaisilla ja harhaanjohtavilla tiedoilla”, käräjäoikeus toteaa.

Vesiteknon toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja tuomittiin molemmat 50 päiväsakkoon. Toimitusjohtajan sakko on 3 000 euroa ja puheenjohtajan 1 600 euroa. Heidät velvoitettiin korvaamaan yhteisvastuullisesti Bauerille 100 000 euroa tuoton menetyksestä ja 50 000 euroa muun muassa liikemaineen menettämisestä ja asiakassuhteiden häiriintymisestä. Oikeuskuluja tuli korvattavaksi lähes 13 000 euroa.

Yksi lautamies olisi tuominnut miehet lievemmästä kilpailumenettelyrikkomuksesta. Tuomiosta voi valittaa Helsingin hovioikeuteen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

katupöly

13.9.2022

Helsinki vähentäisi katupölyä kitkarenkailla

Helsingin kaupunki kannustaa autoilijoita vaihtamaan talveksi nastarenkaiden sijaan kitkarenkaat, jotka tutkimusten mukaan vähentävät katupölyn muodostumista ja melua. Liikenteen aiheuttama katupöly on edelleen merkittävä ilmanlaatuongelma, ja sen pääasiallinen aiheuttaja ovat nastarenkaat.

tulipalo

30.11.2022

Kuukauden kasvo: Ei savua ilman tulta

Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.

korjaushanke edullisesti

10.6.2022

Korjaushanke onnistui edullisesti oppilastyönä

Helsingin Etelä-Haagassa sijaitsevassa taloyhtiössä toteutettiin maalaushanke vaihtoehtoisella tavalla. Taloyhtiön kuluneet porraskäytävät saivat uuden ilmeen maalariopiskelijoiden käsissä.

korttelipiha

10.11.2022

Uusi opas auttaa taloyhtiöitä luomaan korttelipihoja

Helsingin kaupungin opas auttaa kerrostalokortteleiden yhteispihojen perustamisessa. Korttelipiha tuo asukkaille viihtyvyyttä ja kohentaa terveyttä, ja taloyhtiölle se tuo säästöä. Opas kertoo konkreettisia keinoja korttelipihan perustamiseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti