Hallitus rajoittaisi taloyhtiölainoja, tavoitteena hillitä velkaantumista

Uudiskohteiden taloyhtiölainat tulee vastaisuudessa maksaa takaisin enintään 30 vuodessa, mikäli hallituksen esitys hyväksytään. Taloyhtiölainat voisivat olla enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomasta hinnasta.

Hallituksen esityksen mukaan uudiskohteiden taloyhtiölainoissa ei voisi olla lyhennysvapaata ensimmäisinä viitenä vuotena rakennuksen valmistumisesta. Lyhennysvapaa olisi kuitenkin mahdollinen ensimmäisen vuoden aikana.

Myös asuntolainojen takaisinmaksuaikaa rajoitettaisiin 30 vuoteen. Lisäksi kuluttajaluotonantajien valvontaa tehostettaisiin ja valvonta keskitettäisiin Finanssivalvonnalle.

Valtiovarainministeriön mukaan lakiesitys ehkäisisi kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja hillitsisi liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille.

Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden heinäkuun alussa.

Vuokranantajat: Velkaantumiseen puututaan riittävästi

Suomen Vuokranantajien mielestä hallitus tarttuu kotitalouksien velkaantumiseen riittävin keinoin. Järjestö tukee toimia, joilla hillitään kasvavaa velkaantumista ja turvataan rahoitusmarkkinoiden vakautta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että hallitus ei puuttunut taloyhtiölainojen verovähennysoikeuteen. Veronkiristys olisi osunut vain pieniin yksityisiin vuokranantajiin, ja keskittänyt vuokramarkkinaa entisestään suurille toimijoille. Vakiintuneen verotuskäytännön muuttaminen ei ole oikein kohdistuva toimi velkaantumisen hillitsemiseksi, toteaa Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Hanna Isbom.

Hän pitää myönteisenä, että hallituksen esityksessä mahdollistetaan taloyhtiölainoihin yhden vuoden lyhennysvapaa. Positiivista on myös, että aiemmin väläyteltyä tulosidonnaista velkakattoa ei ole mukana esityksessä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Taloyhtiön hallitustyöskentelystä maksetut palkkiot ovat maltillisia – tyydyttää suurinta osaa

Kokouskohtainen palkkio on yleisin vaihtoehto hallitustyöskentelykorvaukseksi taloyhtiöissä, selviää Kiinteistöliiton jäsenkyselystä. Hallituksen puheenjohtaja saa keskimäärin sadan euron korvauksen jokaisesta kokouksesta. Toiseksi yleisin vaihtoehto, vuosipalkkio, on mediaaniltaan 370 euroa.

taloyhtiön hallitus

25.5.2022

Uuden hallituksen toimintatavat selviksi heti hallituskauden alussa

Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti