Hallitus rajoittaisi taloyhtiölainoja, tavoitteena hillitä velkaantumista

Uudiskohteiden taloyhtiölainat tulee vastaisuudessa maksaa takaisin enintään 30 vuodessa, mikäli hallituksen esitys hyväksytään. Taloyhtiölainat voisivat olla enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomasta hinnasta.

Hallituksen esityksen mukaan uudiskohteiden taloyhtiölainoissa ei voisi olla lyhennysvapaata ensimmäisinä viitenä vuotena rakennuksen valmistumisesta. Lyhennysvapaa olisi kuitenkin mahdollinen ensimmäisen vuoden aikana.

Myös asuntolainojen takaisinmaksuaikaa rajoitettaisiin 30 vuoteen. Lisäksi kuluttajaluotonantajien valvontaa tehostettaisiin ja valvonta keskitettäisiin Finanssivalvonnalle.

Valtiovarainministeriön mukaan lakiesitys ehkäisisi kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja hillitsisi liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille.

Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden heinäkuun alussa.

Vuokranantajat: Velkaantumiseen puututaan riittävästi

Suomen Vuokranantajien mielestä hallitus tarttuu kotitalouksien velkaantumiseen riittävin keinoin. Järjestö tukee toimia, joilla hillitään kasvavaa velkaantumista ja turvataan rahoitusmarkkinoiden vakautta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että hallitus ei puuttunut taloyhtiölainojen verovähennysoikeuteen. Veronkiristys olisi osunut vain pieniin yksityisiin vuokranantajiin, ja keskittänyt vuokramarkkinaa entisestään suurille toimijoille. Vakiintuneen verotuskäytännön muuttaminen ei ole oikein kohdistuva toimi velkaantumisen hillitsemiseksi, toteaa Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Hanna Isbom.

Hän pitää myönteisenä, että hallituksen esityksessä mahdollistetaan taloyhtiölainoihin yhden vuoden lyhennysvapaa. Positiivista on myös, että aiemmin väläyteltyä tulosidonnaista velkakattoa ei ole mukana esityksessä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

10.3.2016

Rohkeasti hallitukseen

Pian on taas yhtiökokousaika ja monessa taloyhtiössä aika valita kuluvalle vuodelle hallitus. Taloyhtiössä osakkaat saattavat tässä vaiheessa alkaa miettiä uskaltautuako hakemaan hallituksen jäseneksi. Hallitusjäsenyyttä saatetaan vierastaa ja hallitus saattaa joistakin osakkaista tuntua kaukaiselta toimijalta.

1.7.2015

Hallituksen toiminnasta kysyttyä

Kevät on uuden alku myös monen taloyhtiön hallitusrintamalla. Evästykseksi uusille hallituksen jäsenille ja kertaukseksi vanhoille konkareille olen koonnut tälle palstalle muutamia vastauksia lakineuvonnassa esitettyihin kysymyksiin hallituksen toiminnasta ja päätöksenteosta. Kun uusi hallitus on yhtiökokouksessa valittu, pitää hallitus yleensä välittömästi järjestäytymiskokouksen.

17.12.2015

Vain joka viides taloyhtiön hallitus keskittyy oikeisiin asioihin

Vain 22 prosentilla taloyhtiöiden hallituksista on kyky erottaa isot ja pienet asiat, käy ilmi Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä Hallitustyön laatu -kyselytutkimuksesta. Hallitus saattaa käyttää aikaa pyykkitelineen väristä vääntämiseen, kun pitäisi päättää isoista asioista. Isännöintiliiton asiantuntija Pekka Harjunkoski neuvoo taloyhtiöitä tarttumaan toimeen ja kehittämään strategisen tason työtään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti