Grilli kuumaksi ja juhannusbileet käyntiin!

Grilliruoka, hyvä seura ja aurinko – siinä monen suomalaisen suosikkitapa juhlistaa kesää. Lyhyestä lämpimästä kaudesta kannattaakin nauttia, ja jos siltä tuntuu, myös kerrostaloasukas voi huoletta pistää grillin kuumaksi parvekkeella. Toki naapurisovusta ja paloturvallisuudesta on pidettävä huolta, muistuttaa Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Mikään laki ei nimittäin kiellä grillausta ja harvassa ovat nekin taloyhtiöt, jotka järjestyssäännöissä asiaan puuttuvat. Aikaisemmin kaupunkien järjestyssäännöissä saattoi olla muun muassa parvekegrillaamisesta omia säännöksiä, mutta vuoden 2003 lopun jälkeen nämä säännöt kumottiin. Grillauksen katsottiin olevan osa normaalia elämää, ja toisaalta kiellon rikkomisia oli hankala seurata ja lähes mahdotonta sanktioida.

– Paikallinen pelastusviranomainen voi tosin kieltää kerrostaloparvekkeella grillaamisen, mikäli se todetaan paloturvallisuusriskiksi. Riskiksi voidaan katsoa esimerkiksi se, että parvekkeella on puupanelointi tai puukalusteet, jotka voivat syttyä tuleen, Pynnönen sanoo.

Ohjeistus ja keskustelu kunniaan

Pelastustoimi suhtautuu parvekegrillaukseen varauksellisesti: grillausta ei kielletä, mutta sitä ei toisaalta suositellakaan. Koska grillejä kuitenkin käytetään – myös silloin, jos taloyhtiö on sitä vastaan – paras keino tilanteen hallintaan on ohjeistus. Mikäli pelastustoimi on kieltänyt parvekegrillauksen, on taloyhtiön ja isännöitsijän vastuulla huolehtia siitä, että talon asukkaat ja osakkaat ovat tästä tietoisia.

– Taloyhtiöissä ollaan nykyään enemmän ohjauksen ja keskustelun kannalla kieltämisen sijaan. Grillikauden alussa näitä keskusteluja käydään joka vuosi, koska kaikki kerrostalon asukkaat eivät nauti grilliruokien tuoksusta tai kärystä, joka usein ulkogrillaukseen liittyy. Varsinaisia riitoja on onneksi erittäin harvoin. Grillaukseen on yleensä olemassa ohjeistus ja tätä noudatetaan aika hyvin.

Mikäli grillaus kuitenkin kuumentaa tunteet ja taloyhtiö päättää kieltää sen, kielto ei kuitenkaan astu heti voimaan. Kiellettäessä kielto otetaan mukaan järjestyssääntöihin, ja järjestyssäännökset vahvistetaan yhtiökokouksessa. Tällöinkin kiellolle tarvitaan enemmistön puolto. Pahimmillaan parvekegrillaus kielletyllä paikalla voisi johtaa siihen, että kyseinen huoneisto otetaan yhtiön hallintaan, mutta käytännössä tähän asti ei mennä.

– Grillaamisesta päästään yleensä sopuun ja sitä ei taloyhtiöissä luokitella parveketupakoinnin kaltaiseksi harmiksi. Kesä grillikausineen on lyhyt ja siitä saa nauttia, Pynnönen linjaa.

Pelastuslaitoksen grillivinkit

Parvekkeella voi käyttää joko sähkö-, kaasu- tai hiiligrilliä. Avotulen teko on sen sijaan kielletty, mikä tarkoittaa sitä, että kertakäyttögrillejä ei parvekkeella saa käyttää. Pelastuslain mukaan avotuli tarkoittaa ”nuotion lisäksi muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.” Avainasia on siis maapohjasta eristys. Pelastustoimen ohjeissa parvekegrillaukseen paras väline on sähkögrilli.

Päijät-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokset tarjoavat parvekegrillaukseen muun muassa seuraavia ohjeita:

  • Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja suojaisaan paikkaan
  • Varmista, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole mitään syttyvää.
  • Pidä lapset loitolla grillistä. Grilliä on vahdittava jatkuvasti eikä vahtivuoroa sovi jättää lasten hartioille.
  • Katso, että sammutusvälineet – erityisesti sammutuspeite – ovat saatavilla grillin läheisyydessä.
  • Käytä suojakäsineitä grillatessa, sillä grillattavasta valuva rasva voi leimahtaessaan nostattaa vaarallisen korkeita liekkejä.
  • Grillatessa tuulen suunta kannattaa ottaa huomioon, sillä mikä omaan nenään tuoksuu vastustamattomalta, voi naapurin mielestä tuoda mieliin aivan toisenlaisia tunteita.

Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

grilli kesä

12.8.2022

Muista puhdistaa grilli kesän päätteeksi

Grillikauden päätteeksi on hyvä puhdistaa ja tarkistaa grilli huolellisesti. Grilleistä aiheutuu vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja, kun grilliin pudonnut rasva syttyy palamaan. Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan se täytyy tukahduttaa.

28.4.2022

Voiko taloyhtiö kieltää parvekegrillaamisen?

Parvekegrillaaminen herättää suuria tunteita. Taloyhtiö voi järjestyssäännöillä puuttua asiaan, mutta parveke on silti osakkaan hallinnassa ja osakkaalla on oikeus tehdä siellä mitä haluaa. Eri asia on, jos parvekegrillaaminen aiheuttaa turvallisuusriskin.

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

20.6.2022

Mitä maalämpö vaatii?

Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti