
Näin grillaat turvallisesti vappuna
Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Grilli tulisi aina puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti ennen grillikauden aloitusta.
Grilliruoka, hyvä seura ja aurinko – siinä monen suomalaisen suosikkitapa juhlistaa kesää. Lyhyestä lämpimästä kaudesta kannattaakin nauttia, ja jos siltä tuntuu, myös kerrostaloasukas voi huoletta pistää grillin kuumaksi parvekkeella. Toki naapurisovusta ja paloturvallisuudesta on pidettävä huolta, muistuttaa Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Mikään laki ei nimittäin kiellä grillausta ja harvassa ovat nekin taloyhtiöt, jotka järjestyssäännöissä asiaan puuttuvat. Aikaisemmin kaupunkien järjestyssäännöissä saattoi olla muun muassa parvekegrillaamisesta omia säännöksiä, mutta vuoden 2003 lopun jälkeen nämä säännöt kumottiin. Grillauksen katsottiin olevan osa normaalia elämää, ja toisaalta kiellon rikkomisia oli hankala seurata ja lähes mahdotonta sanktioida.
– Paikallinen pelastusviranomainen voi tosin kieltää kerrostaloparvekkeella grillaamisen, mikäli se todetaan paloturvallisuusriskiksi. Riskiksi voidaan katsoa esimerkiksi se, että parvekkeella on puupanelointi tai puukalusteet, jotka voivat syttyä tuleen, Pynnönen sanoo.
Pelastustoimi suhtautuu parvekegrillaukseen varauksellisesti: grillausta ei kielletä, mutta sitä ei toisaalta suositellakaan. Koska grillejä kuitenkin käytetään – myös silloin, jos taloyhtiö on sitä vastaan – paras keino tilanteen hallintaan on ohjeistus. Mikäli pelastustoimi on kieltänyt parvekegrillauksen, on taloyhtiön ja isännöitsijän vastuulla huolehtia siitä, että talon asukkaat ja osakkaat ovat tästä tietoisia.
– Taloyhtiöissä ollaan nykyään enemmän ohjauksen ja keskustelun kannalla kieltämisen sijaan. Grillikauden alussa näitä keskusteluja käydään joka vuosi, koska kaikki kerrostalon asukkaat eivät nauti grilliruokien tuoksusta tai kärystä, joka usein ulkogrillaukseen liittyy. Varsinaisia riitoja on onneksi erittäin harvoin. Grillaukseen on yleensä olemassa ohjeistus ja tätä noudatetaan aika hyvin.
Mikäli grillaus kuitenkin kuumentaa tunteet ja taloyhtiö päättää kieltää sen, kielto ei kuitenkaan astu heti voimaan. Kiellettäessä kielto otetaan mukaan järjestyssääntöihin, ja järjestyssäännökset vahvistetaan yhtiökokouksessa. Tällöinkin kiellolle tarvitaan enemmistön puolto. Pahimmillaan parvekegrillaus kielletyllä paikalla voisi johtaa siihen, että kyseinen huoneisto otetaan yhtiön hallintaan, mutta käytännössä tähän asti ei mennä.
– Grillaamisesta päästään yleensä sopuun ja sitä ei taloyhtiöissä luokitella parveketupakoinnin kaltaiseksi harmiksi. Kesä grillikausineen on lyhyt ja siitä saa nauttia, Pynnönen linjaa.
Parvekkeella voi käyttää joko sähkö-, kaasu- tai hiiligrilliä. Avotulen teko on sen sijaan kielletty, mikä tarkoittaa sitä, että kertakäyttögrillejä ei parvekkeella saa käyttää. Pelastuslain mukaan avotuli tarkoittaa ”nuotion lisäksi muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.” Avainasia on siis maapohjasta eristys. Pelastustoimen ohjeissa parvekegrillaukseen paras väline on sähkögrilli.
Päijät-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokset tarjoavat parvekegrillaukseen muun muassa seuraavia ohjeita:
Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä
Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Grilli tulisi aina puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti ennen grillikauden aloitusta.
Moni kerrostaloasuja haluaa kesän tullen grillata parvekkeella tai terassilla. Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliiton mukaan parvekegrillaamista on kuitenkin vaikea kieltää.
Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.
Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään