Flowall-peruskorjausmalli pidentää kiinteistöjen elinkaarta

Flowall-hankkeissa tähdätään kiinteistöjen käyttöiän ja kustannustehokkuuden maksimointiin. Hankekonsepti kattaa putkiremontin lisäksi myös asuinkerrostalojen keittiöremontin ja mahdollistaa modernit ilmanvaihto- ja lattialämmitysratkaisut.

1960- ja 1970-luvuilla rakennetuissa elementtikerrostaloissa keskiössä oli halpa ja tehokas rakentaminen, ja elinkaarikustannusten huomioon ottaminen rakennusosa- ja materiaaliratkaisujen valinnassa oli varsin vähäistä. Tämä vaikuttaa tällä hetkellä vahvasti vallitsevaan massiiviseen korjausremonttitarpeeseen.

Perusparannus on investointi, joka nostaa laatutasoa ja joskus myös vähentää kiinteistön hoito- ja kunnossapitokustannuksia. Flowall-hankkeet toteutetaan asiakaslähtöisesti, jolloin pääosassa on kiinteistöjen elinkaariarvon maksimointi.

Tarvitaan aitoa kiinteistöjohtajuutta

Suunnittelutoimisto Swecon ja rakennuttajakonsultti Valvontakonsulttien ohella myös urakoitsijat Consti tai Wareco osallistuvat suunnitteluvaiheeseen. Näin varmistetaan, että suunnitelmista tulee taloudelliset ja toteutuskelpoiset. Tuottojen suunnittelu tapahtuu siis jo tarveselvitysvaiheessa ennen kuin investointimenoja on lyöty lukkoon.

– Asunnot ovat keskeistä kansallisvarallisuutta, ja asuminen on merkittävä arvoketju. Tästä johtuen asuminen ansaitsee aitoa kiinteistönpitoa ja kiinteistöjohtajuutta. Flowall-hankkeiden perusparannukset tähtäävät pitkäjänteisiin muutostarpeisiin vastaavaan omaisuuden hallintaan, sanoo projektijohtaja Juuso Hämäläinen Valvontakonsultit Oy:stä.

Perusparannuksen kulmakivet

Kerrostaloissa vesi- ja viemärijärjestelmien uusiminen on laaja projekti. Tästä johtuen on kustannustehokasta pyrkiä samalla tekemään muitakin kiinteistön elinkaaren kannalta välttämättömiä korjaustoimenpiteitä.

Flowall-kohteissa, kuten Sampo Oyj:n kohteessa Raiviosuonmäellä Vantaan Myyrmäessä, valmistuu remontin yhteydessä uusia asuntoja, jolloin esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän rakentaminen on välttämätöntä. Terveellisen sisäilman lisäksi asumismukavuutta ja kiinteistön arvoa voidaan tarvittaessa nostaa Uponorin vesikiertoisella lattialämmityksellä.

– Asentamalla saneeraamisen yhteydessä keskitetysti ohjattu energiatehokas vesikiertoinen lattialämmitys saadaan varmistettua kylpyhuonetilojen lattioiden tehokas kuivuminen. Tämän lisäksi vesikiertoinen lattialämmitys sallii useamman eri energialähteen ja jopa sen vaihtamisen elinkaarensa aikana. Vesikiertoinen lattialämmitys on nykyaikainen ja miellyttävä lämmitysmuoto, Uponorin hankekehityspäällikkö Toni Wahlfors kertoo.

Flowall-perusparannuksiin kuuluu myös keittiöiden uusiminen, koska modulaarinen tekniikkaseinä märkätilaelementteineen ja keittiökalusteineen korvaa elementtitaloissa nykyisen keittiön ja wc:n välisen seinän. Puustellin toimittamiin keittiöihin voidaan tehdä huoneistokohtainen 3D-mallinnus.

Tulevaisuudessa tullaan myös kiinnittämään huomiota erityisesti energiatehokkaisiin uusiin ratkaisuihin.

Flowall on korjausrakentamisen uusi innovaatio ja vaihtoehto elementtikerrostalojen perinteiselle putkiremontille. Kyseessä on rakennusalan johtavien toimijoiden projektitoteutus, jossa keskiössä on modulaarinen tekniikkaseinäratkaisu. Asiakas saa avaimet käteen -periaatteen mukaisen ja elinkaariedullisen putkiremonttitoteutuksen. Flowall-allianssin muodostavat Valvontakonsultit Oy, Sweco, Consti Yhtiöt Oy, Rakennus Oy Wareco, Uponor ja Puustelli.
 
Flowall-konseptilla on kolmen vuoden YSE-ehtoinen takuu normaalit materiaalitoimittajien rajaukset huomioiden. Tavanomainen takuu vastaavilla ratkaisuilla on kaksi vuotta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

veden säästäminen

17.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet kiinteistöjen energiakustannuksista. Vedenkulutus aiheuttaa myös ison osan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä. Siksi vedenkulutusta täytyy taloyhtiöissä seurata ja vettä alkaa säästää.

Smartvatten

kiinteistöverouudistus

1.9.2023

Kiinteistöverouudistus iskisi rajusti pääkaupunkiseudulla

Hallituksen esittämä kiinteistöverouudistus toisi suurimmat korotukset pääkaupunkiseudulle, joka on Suomen kallein asuinalue. Asuminen pääkaupunkiseudulla kävisi kestämättömän kalliiksi pieni- ja keskituloisille.

sisäilma

18.10.2023

Kuukauden kasvo: Puhtaan sisäilman puolesta

Kodin sisäilman laatu vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen, myös asukkaan terveyteen. Sisäilman laatuun taas vaikuttavat muun muassa valitut pintamateriaalit, ilmanvaihdon toiminta ja ylläpito sekä omat teot. Jokainen asukas voi parantaa sisäilmaa omilla toimillaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti