Fira aikoo toteuttaa putkiremontin kahdessa viikossa

Fira Palvelut yrittää putkiremonttien suomenennätystä roihuvuorelaisessa kerrostalossa.

Putkiremontteihin erikoistunut Fira Palvelut käynnistää pääkaupunkiseudulla putkiremontin, jonka on tarkoitus valmistua kahdessa viikossa. Kyseessä on tiettävästi toteutuessaan suomenennätys. Roihuvuoren Satumaanpolulla olevan kerrostalon putkiremontti on mahdollinen ennätysvauhdissa entistä paremman suunnittelun avulla. Fira Palvelut uskoo, että putkiremontteihin kuluvaa aikaa on mahdollista lyhentää merkittävästi.

Remontti toteutetaan niin kutsuttua perinteistä putkiremonttimenetelmää käyttäen, eli siinä ei käytetä esimerkiksi putkien sukitusta. Ajansäästö tulee aiempaa tehokkaammasta työn organisoinnista.

–  Olemme jo pidempään tutkineet, miten voisimme nopeuttaa putkiremontteja. Asentamalla riistakamerat työmaallemme, totesimme saneerattavien kylpyhuoneiden olevan tyhjillään 80 prosenttia remonttiajasta.  Kun tätä hukka-aikaa pystytään lyhentämään, lyhennetään myös remonttiin kuluvaa aikaa, kertoo Fira Palveluiden toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Fira Palvelut on selvittänyt putkiremontteihin liittyvää hukka-aikaa ja kehittänyt sen pohjalta Fira Ketterä -palvelukonseptin. Sen avulla Fira pystyy nopeuttamaan remonttien läpimenoaikoja nykyisestä alalla yleisessä käytössä olevasta kolmesta kuukaudesta 6-8 viikkoon, tietyissä tapauksissa jopa kahteen viikkoon.

Nopeamman putkiremontin avainasioita ovat huolellinen ennakkosuunnittelu ja yhteistyö eri osapuolien välillä: sekä taloyhtiön asukkaiden että hankkeessa mukana olevien ammattilaistahojen kanssa.

– Käytännössä nopea putkiremontti on mahdollinen vain, kun olemme mukana projektissa aivan alusta saakka. Hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty. Esimerkiksi tällä työmaalla olemme tehneet suunnittelutyötä jo useiden kuukausien ajan. Se mahdollistaa sen, että asuntokohtainen haitta-aika pysytään typistämään kahteen viikkoon, Kokkonen jatkaa.

Fira Palveluiden mukaan kyse ei ole nopeammasta työnteosta vaan turhan odottelun poistamisesta ja työvaiheiden samanaikaisesta toteutuksesta. Ongelmana ei ole ollut se, että työmailla tehtäisiin töitä hitaasti, vaan johtamisessa ja organisoinnissa. Työnjohdon organisointia kehittämällä ja remontoinnin ennakkosuunnitteluun panostamalla saadaan remontteja nopeutettua. Nopeamman läpimenoajan johdosta remonttikustannukset ovat jopa 10 – 20 prosenttia tavallista pienemmät.

– Satumaanpolun kohde on pilottiprojekti, eikä kaikkia remonttikohteita pystytä tekemään yhtä nopeasti. Saneerauksissa voi aina tulla myös yllätyksiä, jotka viivästyttävät aikataulua. Tehostamisen varaa suomalaisissa putkiremonteissa kuitenkin selvästi on, Kokkonen sanoo.

Fira Palvelut on toteuttanut kahden viikon putkiremontin jo kerran, mutta kyseessä oli silloin huomattavasti pienempi kerrostalokohde Nurmijärvellä.

Taloyhtiö toivoi nopeutta

Satumaanpolku 5 on vuonna 1955 rakennettu kerrostalo, jossa on 19 asuntoa. Talo on hyvin tyypillinen oman aikakautensa rakennus, joka sopi nopeaan putkiremonttiin hyvin. Saneerauksen materiaalivalinnat on tehty nopeus mielessä ja putkireittejä on suunniteltu tarkkaan jo etukäteen.

– Tekniset valinnat on tehty nopean remontin mukaan, mutta asukkaat ovat vaikuttaneet remonttiin tavallista enemmän. Jokaiseen asuntoon on tehty kylpyhuone juuri asukkaan toiveiden mukaan. Asukkaiden mukanaolo suunnittelussa onkin ollut suuri apu, Kokkonen sanoo.

Taloyhtiössä remontti haluttiin hoitaa mahdollisimman pienillä asumishaitoilla, joten kahden viikon putkiremontti sopi asukkaille erittäin hyvin.

–  Putkiremontista on aina asukkaille riesaa ja meidän toive oli päästä mahdollisimman vähällä. Halusimme mahdollisimman nopean putkiremontin, laadusta tinkimättä. Sitoutuminen yhteiseen tavoitteeseen ja yhdessä tehdyt huolelliset ennakkovalmistelut varmistivat, että omasta kotoa evakossa tarvitsi olla vain lyhyt aika, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Jauhiainen.

Taloyhtiö halusi myös toteuttaa saneerauksen allianssimallilla, jolloin hankkeen osapuolet vastaavat yhdessä projektiin liittyvistä riskeistä ja samalla myös hyötyvät yhdessä onnistumisesta. Asukkaat ovatkin osallistuneet saneerauksen suunnitteluun tavallista aktiivisemmin.

–  Keskeistä työn onnistumiselle on suunnittelijan ja toteuttajan välinen yhteistyö, joka normaalissa hankkeessa pitää sisällään liian monta epäjatkuvuuskohtaa. Aina ei voi oikeastaan edes puhua yhteistyöstä, vaan vain peräkkäisistä työvaiheista. Tässä halusin tilaajana Vahasen ja Fira Palvelut samaan hankkeeseen työskentelemään alusta alkaen yhteisen päämäärän eteen, Jauhiainen sanoo.

Taloyhtiön lisäksi allianssissa on mukana suunnitteluohjauksesta ja toteutuksesta vastannut Fira Palvelut, saneerauksen suunnittelija Vahanen, putkitöistä vastannut LVI Star ja Sähköurakointi Aho Oy. Lisäksi mukana allianssihankkeen johtoryhmässä on myös kiinteistön isännöinnistä vastaava Vuo-Kiinteistöpalvelut.

Satumaanpolku 5 linjasaneeraus alkaa maanantaina 7.11. ja valmistuu maanantaina 21.11.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaukokylmän avulla

25.5.2022

Kerrostaloja jäähdytetään kaukokylmän avulla

Vanhat kerrostalot kuumenevat kesällä ison rakennusmassan vuoksi uudempia enemmän. Niitä on kuitenkin mahdollista viilentää kaukokylmän avulla. Mutta milloin kaukokylmä kannattaa asentaa taloon?

2.11.2021

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri: Korjausrakentaminen vauhdittuu – latauspisteet merkittävässä roolissa

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri arvioi korjausrakentamisen kasvavan merkittävästi vuonna 2022. Barometrin vastaukset kerättiin lokakuun ensimmäisellä puoliskolla runsaalta 3100 taloyhtiöiden edustajalta. Vastaajista 27 prosenttia arvioi taloyhtiönsä korjausrakentamisen kasvavan kuluvana vuonna, kun taas 30 prosenttia odottaa korjaamisen supistuvan yhtiössään viime vuoteen verrattuna.

17.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiön korjaushankkeen urakkavaihe valmistelusta käytäntöön

Taloyhtiön korjaushankkeen suunnitelmien valmistuttua siirrytään usein eniten jännitystä aiheuttavaan urakkavaiheeseen. Raksystems kertoo, mitä vaiheessa ja sen valmistelussa pitää ottaa huomioon.

Raksystems

3.11.2021

Putkiremontin yhteydessä uusittava kylpyhuone – hyvä vai huono sijoitus?

Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta kylpyhuoneremontti olisi hyvä sijoitus tulevaisuuteen ja osakkaat voisivat olla tyytyväisiä uusittuihin kylpyhuoneisiinsa? Saniteettituotteiden Euroopan markkinointijohtaja ja IDO-tuotteita valmistava Geberit pohtii kysymystä tiedotteessaan? Vanhat kerrostalokylpyhuoneet ovat monesti varsin kompakteja, joten toisinaan tiloja laajennetaan putkiremontin yhteydessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti